Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
32°C
16°C
Oceni objavo

Knjižica Dese Muck v podporo staršem pri odločanju o cepljenju proti HPV

V torek, 5. septembra 2023, je na Onkološkem inštitutu potekala tradicionalna novinarska konferenca ob začetku šolskega leta na temo cepljenja proti HPV in zaživela je nova spletna stran  https://www.blaznoresno.si/ . Na srečanju je pisateljica Desa Muck predstavila svojo novo publikacijo Blazno resno o HPV.  Zveza slovenskih društev za boj proti raku je namreč letos k sodelovanju pri ozaveščanju o hudih posledicah, ki jih lahko povzroči okužba s HPV, povabila priznano slovensko mladinsko pisateljico Deso Muck. V sodelovanju s strokovnjaki je nastala poučna publikacija, s katero avtorica na svoj hudomušen in svojevrsten način nagovori predvsem starše, ki morajo ob začetku šolskega leta sprejeti odločitev glede cepljenja otrok proti HPV v 6. razredu osnovne šole.

V šolskem letu 2021/22 je bila v Sloveniji 43,7-odstotna precepljenost šestošolk proti HPV, kar je najnižja precepljenost deklet od uvedbe programa cepljenja proti HPV v Sloveniji — strokovnjaki zato pozivajo starše mladostnic in mladostnikov, da omogočijo cepljenje proti HPV svojim otrokom in jih tako obvarujejo pred resnimi boleznimi kasneje v življenju. Novost v šolskem letu 2023/24 pa je cepljenje proti HPV v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja za dve dodatni generaciji fantov na sistematskem pregledu v 1. in 3. letniku srednje šole; prav tako se lahko brezplačno cepijo tudi zamudnice in zamudniki.

Celotno sporočilo za javnost je dostopno na spodnji povezavi, kjer najdete tudi dodatno gradivo z izjavami številnih strokovnjakov, ki se vsakodnevno srečujejo s posledicami okužbe s HPV:

https://www.protiraku.si/Arhiv-novic/ArticleID/229/Knji%C5%BEica-Dese-Muck-v-podporo-star%C5%A1em-pri-odlo%C4%8Danju-o-cepljenju-proti-HPV

Publikacija Blazno resno o HPV je objavljena na spletnem mestu: https://www.blaznoresno.si/  

Oglejte si tudi