Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
32°C
16°C
Oceni objavo

Večer pod zvezdami

V atriju sevniškega gradu se je konec meseca junija odvil večer pod zvezdami: prepleten s pesmijo MePZ Lisca Sevnica, obogaten s čudovitim glasovi in bogatim repertoarjem Mladinskega pevskega zbora Kras in predstavitvijo kulturne dediščine Krasa, ki so nam jo približale članice Društva Žbrinca iz Opatjega sela.

Lansko poletje smo Sevničani prepevali pod opajskim nebom, letos pa so nam vrnili obisk in s seboj prinesli delček svoje tradicije, starih običajev in navad, ki ga društvo posreduje mlajši generaciji v svojem kraju in tudi širom Slovenije.

Društvo žensk Žbrinca so ustanovili leta 2011, ime pa je dobilo po pletenem košu za listje, ki so ga kraške ženske nosile na glavi. Trenutno šteje 25 članic; vesele so, da imajo nekaj podmladka, pri prireditvah pa so jim v veliko pomoč tudi njihovi možje.

Da so prikazi starih običajev kar se da pristni, so poiskale  staro kraško nošo, kakršno so nosile njihove none in pranone in si sešile svoje, v katerih se predstavljajo na vseh prireditvah.

Po uspešnem sodelovanju z  dijaki iz Nove Gorice pri izdelavi projektne naloge Žbrinca nosi pravce, zdaj društvo skrbi za Opajske pravce od včeraj. Preko ustnega izročila so članice zbrale in zapisale 10 različnih pravc, s katerimi širijo glas o Opajcih tudi v deveto vas …

Na sevniškem gradu so ženske iz Opatjega sela zapele stare ljudske pesmi, ki so jih že njihovi predniki prepevali ob raznih opravilih, smeh pa so pri obiskovalcih izvabile takšne in drugačne opajske štorije, ki jih je v svojem narečju pripovedovala ena od »žbrinc«.

Kot zadnji se je predstavil Mladinski pevski zbor KRAS, ki združuje mlade pevke iz Opatjega sela in okolice. Zbor je bil ustanovljen leta 2012 pod okriljem Prosvetnega društva »KRAS« iz Opatjega sela, vse od ustanovitve pa ga vodi zborovodja prof. Pavel Pahor. Prvotno je bila zasedba zbora mešana, trenutno pa deluje kot dekliški sestav. Programsko je zbor usmerjen v prepevanje pesmi s področja slovenske umetne, ljudske in zimzelene zabavne glasbe, posega pa tudi po svetovni etno, pop in ritmično duhovni glasbi. Večina pesmi je podprtih s klavirsko spremljavo, zapojejo pa tudi accappela, brez spremljave. Navdušeni obiskovalci sevniškega večera pod zvezdami so zbor nagradili z gromkim aplavzom in v zahvalo dobili še dodatne pesmi.

Večer se je zaključil s skupno pesmijo MePZ Lisca Sevnica in Mladinskega zbora Kras, predsednica sevniškega zbora, Nada Novšak, in predsednica Društva žensk Žbrinca, Erika Ferfolja Vidič, pa sta povedali še nekaj besed o sodelovanju obeh društev in izmenjali darila.

Program je povezoval Ciril Dolinšek.

 Vir: MePZ Lisca Sevnica

 

 

Oglejte si tudi