Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
32°C
16°C
Oceni objavo

Osnovni koraki za manj odpadkov na prireditvah

Različni organizatorji organiziramo zelo različne prireditve, vendar pa smo v prizadevanju za prijaznost do okolja pri izvedbi prireditve lahko vsi bolj ali manj pozorni in uspešni.

V smernicah, ki so jih pripravili Ekologi brez meja, je zapisano, da naj imajo organizatorji prireditev odgovorno ravnanje z odpadki in naravnimi viri v mislih že ob samem načrtovanju prireditve. Ob zavedanju in upoštevanju odgovornega ravnanja z odpadki in naravnimi viri je takšna zavest lahko tudi prednost pri oglaševanju in promociji prireditve, saj je osveščenost ljudi vedno večja in so zelene prireditve med obiskovalci oziroma uporabniki bolje sprejete.

Ob načrtovanju prireditve moramo razmisliti o materialih, ki bodo prisotni na prireditvi in lahko postanejo odpadek, na primer plakati in vabila, letaki, scenografija, materiali za postrežbo hrane in pijače, embalaža, ostanki hrane, ogorki in drugi materiali.

Imeti moramo načrt za ločeno zbiranje odpadkov. V primeru manjših prireditev lahko za manjše zabojnike poskrbimo sami in odpadke odvržemo v ekološki otok. V primeru večjih prireditev pa se praviloma povežemo s komunalnim podjetjem in se dogovorimo za ustrezno število in lokacijo zabojnikov ali ekoloških otokov ter za odvoz le-teh. V izogib mešanju odpadkov je priporočljivo običajne koše za smeti zapreti na primer z rožami, vrečami iz jute ali iz odsluženega tekstila in s tem preprečiti nepravilno in mešano odlaganje smeti.

Posebne zabojnike oziroma ekološke otoke je potrebno označiti na čim bolj viden in nazoren način, tudi s posebnimi napisi, slikami in morda tudi zastavicami, ki se dajo pridobiti pri Ekologih brez meja. V primeru večjih oziroma bolj množičnih dogodkov je priporočljivo postaviti zeleno stražo, to je posameznike, ki ob zabojnikih opozarjajo in svetujejo obiskovalcem, kam sodi kakšen odpadek ter zakaj to počnemo.

Najpomembnejši ukrep oziroma načelo pa je izogibanje plastiki za enkratno uporabo. Tudi zakonodaja v okviru Uredbe o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje od organizatorja javne prireditve zahteva, če to dopuščajo okoliščine dogodka in kjer je to iz higienskih razlogov mogoče, da sprejme naslednje ukrepe:

-       na javni prireditvi, kjer se ponujata pijača in/ali hrana, se na mestu strežbe zagotovi uporaba alternativnih proizvodov, ki se lahko večkrat uporabijo (pralni kozarci in pribor), ali proizvodov, ki vsebujejo manj ali nič plastike
(embalaža iz papirja, kartona ali drugih naravnih materialov), lahko tudi z možnostjo uporabe vračanja rabljenega proizvoda (kavcija);

-       obiskovalcem omogočiti, da k ponudniku pijač in hrane s seboj prinesejo svoje lonček za pijačo, posodico za hrano za večkratno uporabo ali jedilni pribor.

Enakovredno temu je tudi preprečevanje nastajanja zavržene hrane. V tem primeru se skušamo dogovoriti s katero od humanitarnih organizacij za prevzem še užitnih viškov ali pa morebiti s kakšno kmetijo ali podobno ustanovo, ki ostanke hrane lahko uporabi za krmo živalim.

Vsekakor pa, če je le možno, spodbujajmo in omogočimo pitje vode iz pipe.

Več o prireditvah z manj odpadki in Zero-waste prireditvah poiščite na spletni strani https://ebm.si/zw/turizem/prireditve/ (Ekologi brez meja, Zero Waste Slovenija), nekaj pa tudi na www.visit-sevnica.si.

 

Matej Imperl, Zeleni koordinator Zelene destinacije Sevnica 

Oglejte si tudi