31. maja se je na sevniškem gradu odvil že tradicionalni 14. festival modre frankinje. Ljubitelji vin iz te avtohtone slovenske sorte grozja so lahko uživali v bogati ponudbi vin kar enaindvajsetih vinarjev od blizu in daleč. Za odlično kulinariko so tudi tokrat poskrbeli člani Združenja JRE Slovenija. Letos so za obiskovalce kuhali ekipi domače Gostilne Repovž, ki se med drugim ponaša tudi z naziv Hiša gastronomije Sevnica Premium, in Restavracija Strelec z ljubljanskega gradu, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico.
V otvoritvenem delu festivala so po krajših nagovorih direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek, župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, direktorica Direktorata za turizem Dubravka Kalin in aktualna 27. vinska kraljica Slovenije Sanja Ferjančič podelili priznanja in nagrade najbolje ocenjenim na 14. ocenjevanju modrih frankinj.
Lanskoletni prvak Klet Krško, zanjo direktor in enolog Jure Grubar, je na podelitvi priznanj na 14. festivalu modre frankinje na prireditvenem prostoru prenosni pokal Festivala modre frankinje predal Ferdotu Pinteriču iz Sromelj,ki je člane strokovne ocenjevalne komisije prepričal z modro frankinjo letnika 2022 (2. mesto v kategoriji starejši letniki) iz njegove kleti.
V ožji izbor za Prvaka so se sicer uvrstile še frankinje Vinske kleti Šuklje (1. mesto v kategoriji starejši letniki), Marjana Jeleniča, Kleti Krško (Kmečka zadruga Krško, 3. mesto v kategoriji starejši letniki) ter modra frankinja Mihe Založnika iz Slovenskih Konjic, vse starejši letniki. Najvišje med aktualnim letnikom (letnik 2023) so se uvrstile frankinje Vina Dular (1. mesto), Jožefa Artnaka (2. mesto) in Ferdota Pinteriča (3. mesto). Med roseji pa so člane strokovne komisije najbolj navdušili Verstovšek Estate d.o.o. (1. mesto), Zlati grič (2. mesto) in Vinska klet Metlika (3. mesto).
Organizator dogodka, to je KŠTM Sevnica, je poskrbel za bogat spremljevalni program. V Kleti modre frankinje se je odvila prva od dveh delavnic, Modri Sip&Paint v izvedbi Wild About Travel, ki jo je vodil Luka Gošek, vina pa je predstavil Urban Culetto, sommelier 1. stopnje in WSET 2. Udeleženci so uživali v povezovanju likovnega izražanja – slikanja ter degustaciji izbranih vin iz modre frankinje. Ob 18.30 bo v dvorani Alberta Felicijana delavnica 'Modre frankinje 14. ocenjevanja in izbrani lokalni prigrizki', ki sta jo vodila Robert Gorjak in Ožbej Peterle, oba velika poznavalca vin in člana strokovne ocenjevalne komisije na sevniškem ocenjevanju. Delavnica je potekala v sklopu projekta Mislim modro, ki je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.
Ponudbo na 14. festivalu modre frankinje sta dopolnila Aljaž Papež iz Pivovarne APE in Mojmir Dimec z Ovčarske kmetije Urban, oba tudi člana kolektivne blagovne znamke Sevnica Premium.
Druženje se je izpod šotora nato premaknilo v grajski atrij, kjer je ob zvokih glasbe, za katero bo skrbel DJ Manuel, in postrežbi ekipe Kavarne Špica, zabava trajala še dolgo v noč.
Na KŠTM Sevnica smo poskrbeli tudi za ločevanje odpadkov, iz mesta je bil organiziran brezplačen avtobus do gradu in nazaj. Veseli nas, da je modra frankinja tudi letos na grad privabila lepo število ljudi, ki so v okusih uživali zmerno in zgledno. Do prihodnjič.
Annemarie Culetto, KŠTM Sevnica
Foto Klemen Bec