Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
32°C
16°C
Oceni objavo

Skrb za živali v vročih dneh je ključnega pomena za njihovo zdravje in dobro počutje

Navodila, kako poskrbeti za živali med vročinskim valom:

( seveda pa je skrb za živali pomembna vsak dan za vse živali:  hišne, gozdne,kot tudi vse rejne živali).

Zagotavljanje sveže vode:

Poskrbite, da imajo živali ves čas dostop do sveže in hladne vode. Vodo menjajte večkrat na dan, še posebej, če je zunaj zelo vroče.  Na različnih mestih postavite več posod z vodo, zlasti če so živali na prostem. Posode naj bodo v senci, da voda ostane hladna.

Zagotavljanje sence in hladnih prostorov:

Živalim, ki so na prostem, zagotovite dovolj sence. Lahko uporabite naravno senco dreves, senčnike ali pa postavite začasno zavetje.  Če je mogoče, živali v vročih delih dneva zadržujte v notranjih prostorih, ki so hladni in prezračeni. Prostore hladite s klimatskimi napravami, ventilatorji ali z odpiranjem oken zgodaj zjutraj in pozno zvečer.

Izogibanje fizičnim naporom:

V vročih delih dneva zmanjšajte fizične aktivnosti živali. Sprehode s psi izvajajte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so temperature nižje. Pazite, da živali ne hodijo po vročih površinah, kot so asfalt ali beton, saj se lahko njihove blazinice na ta način opečejo.

Hlajenje živali:

Uporabite vlažne brisače ali gobice, da rahlo ohladite živali. Pri tem bodite posebej pozorni na predel trebuha, vratu in blazinic na tačkah. Če živali uživajo v vodi, jim lahko pripravite plitvo bazenček ali jih občasno poškropite z vodo, da se ohladijo.

Preprečevanje toplotnega udara:

Bodite pozorni na znake toplotnega udara, kot so hitro dihanje, zadihanost, nemirnost, prekomerno slinjenje, bruhanje ali omotičnost. Če opazite katerega od teh znakov, takoj ukrepajte.  Če sumite na toplotni udar, žival premaknite v hladen prostor, jo ohladite z vlažnimi brisačami in čim prej poiščite veterinarsko pomoč.

Izogibanje zaprtim in vročim prostorom:

Nikoli ne puščajte živali v avtu, tudi če je okno odprto. Tudi v senci se lahko temperatura v avtu hitro dvigne in povzroči toplotni udar. Če so živali v zaprtih prostorih, poskrbite za dobro prezračevanje in preprečite pregrevanje prostora.

Ustrezna prehrana:

V vročih dneh zmanjšajte količino težke hrane, saj prebava ustvarja dodatno toploto. Hrano jim ponudite v hladnejših delih dneva. Ponudite osvežilne prigrizke, kot so kosi sadja ali

Posebna skrb za mladiče, starejše živali in bolne:

Mladiči, starejše živali in tiste s kroničnimi boleznimi so bolj občutljivi na vročino. Zanje zagotovite dodatno nego, senco in hlajenje. Te živali redno preverjajte za znake pregrevanja in bodite še posebej pozorni na njihovo počutje.


Z upoštevanjem teh nasvetov boste svojim živalim pomagali lažje prenašati vroče dni in preprečili morebitne zdravstvene težave povezane z visokimi temperaturami.

 

Pomembno tudi:

Če opazite, da sosedov pes ne more do vode ali do sence, pokličite sosede, pristojne, 112. Potepuškemu mucku, ki obnemoglo leži sredi ceste, omogočite, da se umakne na hladno – v klet, garažo ali pokličite društvo za pomoč živalim.

NE GLEJTE STRAN, ŽIVALI NE MOREJO GOVORITI IN SI SAME POMAGATI, VI LAHKO GOVORITE IN IMATE NEVERJETNO MOČ, MOČ POMAGATI!

 

Povzela: Alenka Kozorog

Oglejte si tudi