Logo MojaObčina.si
JUTRI
34°C
18°C
PON.
30°C
19°C
Oceni objavo

Fižol na več načinov

Tretje leto zapored smo članice Aktiva kmečkih žena Tržišče  v juniju organizirale Dan odprtih vrat. Za degustacijo pripravimo jedi iz vrtnine , ki zraste na naši samooskrbni njivi, katero  skozi celo  leto marljivo  obdelujemo. Tokrat so prišli na vrsto ljubitelji fižola. Fižol je bil včasih hrana revežev, saj je nadomesčal  meso. Fižol vsebuje veliko beljakovin,mineralov in vitamine. Še posebej je primeren sladkorne bolnike.  V nedeljo, 16.6. 2024   je že zgodaj zjutraj prav lepo dišalo iz  kuhinje Akž. Skupina članic se je  pridno vrtela okoli štedilnika ali pripravljala vse potrebno za razstavo in degustacijo. Predsednica Fani Borštnar je prve jutranje obiskovalce že pred deveto uro pričakala na vratih in jih lepo povabila na okušanje fižolovih jedi.  Kot se za gospodov dan spodobi   je bila za začetek   seveda juha , tokrat  fižolova z domačimi bleki in fižolov kruh. Sledile so še druge jedi, ričet s fižolom in klobaso, matevž in repa   ali  zelje z rebrci, jota s suhim mesom, pašta fižol, fižolov zavitek, fižolovi štruklji., polpete, fižolovi  namazi, prebranec,  pasulj, palačinke…..…Pripravile smo tudi  fižolove sladice za katere  je marsikdo morda prvič slišal zanje, kot je fižolova torta, fižolove kroglice z datlji, fižolovo rulado, fižolov mousse, potico s fižolovim nadevom, mafini in  še  nekaj drugih okusnih jedi. Obiskovalci so bili navdušeni nad raznolikostjo, predvsem pa presenečeni,kaj vse se da pripraviti iz fižola. Poleg smo postregle  še nekaj osvežilnega, kot je kava in  različno pijačo. Za  predstavitveni  ogled  je bilo več kot dvajset  vrst fižola in drugih stročnic,  ter  napisi  na plakatih in pregovorih o fižolu. Z obiskom  nas  je počastil tudi podžupan Občine Sevnica Janez Kukec.  Z zanimanjem si je ogledal razstavo in pohvalil naše kuharske sposobnosti. Hvala vsem, ki ste nas obiskali  in  nas podpirate.  Zahvala gre tudi vsem članicam  za pomoč in sodelovanje pri izvedbi tega dogodka, ki je že tradicionalen.  Nekaj receptov teh jedi bomo  vpisali v knjižico receptov, ki jo nameravamo izdati  ob  koncu prihodnjega leta.

                                                                               Fani Borštnar, Akž Tržišče

Oglejte si tudi