Logo MojaObčina.si
JUTRI
32°C
16°C
TOR.
33°C
16°C
Oceni objavo

Alenka Kozorog, sekretarka Turistične zveze občine Sevnica

Veliko dobrih idej ste podala, ob tem pa podpirala vse dobre ideje članov Turistične zveze občine Sevnica, zato smo vam zelo hvaležni,  da ste že dvajseto leto sekretarka naše zveze, HVALA!

Rojeni ste bili v veččlanski družini lahko delite z bralci Grajskih novic spomine svojega otroštva in osnovnošolskih dogodivščin? Kakšen je vaš osnovni poklic?

V družini sta bila poleg mene še dva brata, s katerimi smo preživljali čudovito otroštvo v majhni vasici na Lukovcu. Z nami je živela tudi moja stara mama Neža in teta  Jožefa,  živela je z nami, delala na polju in čuvala nas otroke. Imela nas je zelo rada. Na otroštvo imam  lepe in tople spomine. Še dandanes imam z bratoma močno vez. Po poklicu sem transportni komercialist, sedem let sem delala na Slovenskih železnicah v Ljubljani.

Vas ni prevzelo, udobje in blišč mesta, da ste se vrnili v svoj domači kraj?

Ne, nikoli. Vedno mi je bila blizu narava, mir, živali. Ker sem se poročila zelo mlada, sva si z možem že kmalu zgradila hišo na Lukovcu, rodile so se nama štiri hčerke in sin. Po rojstvu petega otroka sem se  odločila, da se začasno v polnosti posvetim družini. To obdobje petih let sem, seveda ob izdatni pomoči moža,  skrbela za dom,  otroke, jih vozila v šolo, na dejavnosti, se dodatno izobraževala in bila dejavna v različnih društvih. To so bila čudovita in resnično lepa leta.  Nato sem se zaposlila na Krajevni skupnosti Boštanj,  leta 2006 pa na KŠTM Sevnica.

Vemo, da ste svoje mladostniško zagnanost dokazovala v večplastnem društvu na Lukovcu, kjer ste bila tudi dolgoletna predsednica,  je to botrovalo zanimanju za turizem?

Da, bila sem 15 let predsednica KŠD Lukovec, v teh letih smo zgradili velik Kulturni dom na Lukovcu in izvedli veliko odmevnih prireditev in dogodkov. Tu smo začeli razvijati projekte in produkte, katerih sestavni del je bil turizem. Spoznala sem, da naša občina premore ogromno lepih in zanimivih kotičkov in naravnih danosti, katere je moč uporabiti pri promociji naše občine.

KŠD Lukovec je tudi sodelovalo pri ustanovitvi Turistične zveze občine Sevnica 2003, ste takrat tudi osebno zagovarjali tak način povezovanja v turizmu?

Turistična zveza občine Sevnica je bila ustanovljena leta 2003, na pobudo društva Zagon.  Nad idejo ustanovitve in povezovanja društev v zvezo sem bila navdušena, zaznala sem  potencial za razvoj turizma v občini in širše. Zveza  trenutno združuje 12 društev, ki imajo v svojem programu nalogo razvoja in pospeševanja turizma na svojem območju. Osnovne naloge  zveze so razvoj in pospeševanje turizma ter priprava in izvedba projektov, ki pozitivno vplivajo na bivanje prebivalcev, kot tudi turistov, ki prihajajo v našo občino. Delovanje je usmerjeno na trajnostne, zelene projekte, ki dolgoročno pomenijo dodano vrednost  k turistični ponudbi občine.

 Kmalu po ustanovitvi zveze ste začela delovati kratek čas kot sekretarka profesionalno, po ustanovitvi Javnega zavoda  KŠTM Sevnica pa kot prostovoljka.  Kako vidite razvoj turizma v občini?

Turizem se v Sevnici razvija dobro, načrtno in trajnostno, kar je zelo pohvalno. Izzive vedno predstavlja sodelovanje med različnimi partnerji v turizmu, delitev nalog in interesov. A z načrtnim delom in jasno vizijo, je to moč uresničiti. Smernice gredo v pravo smer, Sevnica postaja čedalje bolj prepoznavna destinacija na turističnem zemljevidu.

Eden od prvih projektov Turistične zveze občine Sevnica, je bilo izdajanje Grajskih novic, ki so postale občinski časopis, ste zadovolji z razvojem tega medija?

Res je, najprej so bile Grajske novice dvomesečnik pod okriljem Turistične zveze občine Sevnica, kjer sem v začetku sodelovala kot administrativna podpora ter pri pisanju člankov. Februarja 2007 je KŠTM Sevnica odkupil avtorske pravice in s tem postal izdajatelj časopisa. Najprej sem delala le na trženju, nato pa mi je bilo dodeljeno še mesto glavne urednice, katerega sem z odgovornostjo sprejela.  Opravljam vse naloge tega mesta in to z veseljem, Grajske novice imam rada, ponosna sem, da ima tudi občina Sevnica svoj časopis, ki je v teh letih postal mesečnik. V njem je zanimivo branje za  vse starostne skupine občanov. Eni članke raje berejo v tiskani obliki, drugi v e obliki na spletu www.mojaobcina.si/sevnica.

Prostovoljnim akterjem v turizmu veliko pomeni da imajo nekoga, ki je vključen tudi profesionalno v razvoj  panoge, ali tudi vi vidite to kot dobro in pomembno? Kaj obsega vaše delo sekretarke?

Da, to je zelo koristno. Delo sekretarke obsega pripravo vseh vsebinskih podlag za delovanje zveze, kot tudi za samo izvedbo projektov. Je pa tudi dobro, da sem zaposlena v javnem zavodu na turizmu, ker lahko s tem predstavljam most med prostovoljci in institucijo. Če pa bi imela zveza profesionalno zaposlenega vsaj enega človeka, bi bilo moč narediti še veliko več.

Jaz imam turizem rada, trudim se, da delo sekretarke kvalitetno opravljam. Bi pa ob tem pohvalila ter se zahvalila za skrbno delo vseh dosedanjih predsednikov in predsednic zveze, ker je z njimi bilo in je še vedno  lepo delati. Trenutna predsednica Nika Kramžar, je s svojo mlado energijo prinesla sveže ideje in nov zagon delovanja. Vedno se rada posvetuje z vsemi in udejanja nove ideje. Prav je, da se mlade  spodbuja in podpira, ob tem pa je potrebno starejše spoštovati, kajti ti so pred nami tlakovali pot.

Vam ostane kaj časa,  da se odpočijete od vsakdanjega napora in napolnite z energijo?

Hm, na prvem mestu seveda družina, radi se imamo, se družimo, ko nam dopušča čas, kajti vseh pet otrok je že zaposlenih, imajo svoja življenja, katera živijo s polnimi pljuči, kot sva jih vedno učila, a ko uspejo, se zelo radi vračajo domov. Rada ustvarjam okoli hiše, kosim, sadim rožice, kuham, pečem, berem. Posvojenih imamo kar nekaj živali, ki mi prinašajo veliko veselja in tudi dela, seveda.

Velik del mojega prostega časa, posvetim pomoči ljudem in živalim v stiski. Včasih je potrebno zelo malo, da človek začuti, da ni sam, da je nekomu mar. Rada pomagam živalim,  kajti one ne morejo govoriti, zato je nujno, da smo ljudje njihov glas, jim pomagamo in osveščamo ljudi k odgovorni skrbi za njih.

Mogoče kakšno sporočilo bralcem in bralkam Grajskih novic?

Karkoli delamo v življenju, naj nam to predstavlja izziv, vedno delajmo z veseljem,  čeprav morda kdaj ni lahko a če je namen dober, je na koncu vse ok. Živimo v  lepi občini, urejeni, zeleni, kjer je veliko priložnosti za rast in ustvarjanje, cenimo to in bodimo srečni. Ne čakajmo nečesa velikega, kajti srečo krojijo drobne vsakdanje  stvari.

Alenka, hvala za vaše zanimive misli.

Pogovarjal se je Zdravko Remar

 

 

Oglejte si tudi