Oceni objavo

Županov nagovor ob letošnjem občinskem prazniku

V četrtek, 18. julija, je v dvorani Coroninijevega dvorca v Šempetru v počastitev občinskega praznika potekala slavnostna seja Občinskega sveta Občine Šempeter-Vrtojba. Ob tej priložnosti so bila kot običajno podeljena priznanja letošnjim občinskim nagrajencem. Prejemnika nagrade Občine Šempeter - Vrtojba sta Jože Erzar in Srečko Fišer, priznanji Občine Šempeter - Vrtojba za leto 2024 pa prejmeta Kulturno umetniško društvo Šempeter in Barbara Pavlin. Župan Milan Turk, ki je nagrade tudi podelil, je vsem iskreno čestital, zbrane pa nagovoril. Njegov nagovor objavljamo v celoti:

"Spoštovane članice in člani občinskega sveta, občinski nagrajenci, cenjeni gostje in vsi zbrani na današnjem praznovanju našega občinskega praznika.

Letos smo ponovno zbrani v občinski stavbi v Šempetru, tako kot običajno vsako drugo leto, saj občinski praznik praznujemo izmenično v obeh naseljih, ki sestavljata našo občino.

Danes je ponovno priložnost, da se zahvalimo in podelimo nagrade ter priznanja tistim posameznikom in organizacijam, ki so s svojim delom še posebej zaznamovali življenje naše lokalne skupnosti, čemur je slavnostna seja občinskega sveta v prvi vrsti namenjena. Seveda pa je danes tudi priložnost, da se srečamo in si izmenjamo kakšno informacijo. Dovolite pa vendarle, da na kratko povzamem tudi najpomembnejše dogajanje v zadnjem letu.

Morda bi začel z dogodkom, ki se mi zdi pomemben za občino, ki želi biti prijazna do svojih občanov pa tudi odprta v svet. Prvega maja smo namreč z dolgoletno prijateljsko Občino Castelculier iz Francije podpisali listino o pobratenju. Občina Castelculier je že skoraj 50 let pobratena z občino Medea iz bližnje Furlanije, s katero je pobratena tudi Občina Šempeter - Vrtojba, saj je vezi z njo že pred skoraj štirimi desetletji stkala takratna Krajevna skupnost Vrtojba. V tem času smo se srečevali kot prijatelji prijateljev bodisi na obiskih iz Castelculierja v Medei, bodisi, da smo skupaj z Medejci odpotovali v Castelculier. Tradicionalno se obiski izvajajo izmenoma na pet let. Danes so okoliščine tovrstnih pobratenj drugačne, kot so bile pred desetletji. Evropska unija, katere članica je tudi Republika Slovenja, je danes politični subjekt, ki se je razvijal vse od konca druge svetovne vojne v sredini prejšnjega 20. stoletja in se razvija še danes. Subjekt, ki je utemeljen na človekovemu dostojanstvu, spoštovanju človekovih pravic, svobodi, enakosti, demokraciji in pravni državi pa prinaša prebivalstvu držav članic tudi veliko prednosti in možnosti, ki bi jih vsaka država sama težko izkoristila. Vzpostavljen enotni notranji trg in monetarna unija, zagotavljanje varnosti brez notranjih meja, varovanje okolja, spodbujanje socialne pravičnosti, ter spoštovanje bogate kulturne in jezikovne raznolikosti, omogoča prebivalcem Evropske unije relativno blaginjo, predvsem pa nam posredno zagotavlja mir, za katerega si vsi želimo, da bi ostal trajen. Da bi mir in trajnostno naravnani razvoj lahko vzdrževali, je še kako pomembno, da se med seboj narodi poznamo, da poznamo tudi zgodovino, po kateri se morda razlikujemo, vedno pa najdemo tudi kakšno okoliščino, po kateri smo si zelo podobni, in tako spoznamo, da so nas življenjske izkušnje izoblikovale v ljudi, ki se dobrih medsebojnih odnosov še kako zavedamo. Medsebojno spoštovanje in solidarnost zagotavljata trajni mir.

Rezultat dobrega sodelovanja s pobrateno Občino Romans d'Isonzo je odobren projekt Pogled zgodovine ob meji, v okviru katerega bo urejena muzejska zbirka Langobardov v Romansu, v Vrtojbi pa bomo lepše uredili zunanjost stražarskega stolpa in modernizirali vsebino tega majhnega muzeja. Predstavili bomo bližnjo in daljno skupno zgodovino čezmejnega območja ter jo z izvedbo različnih izobraževalnih aktivnosti in dogodkov predstavili v prvi vrsti otrokom, šolarjem, učiteljem ter ostali javnosti z namenom ohranjanja sožitja dveh skupnosti različnih narodnosti s skupno zgodovino. Izvedli bomo več usposabljanj, tako za učence kot učitelje ter preko čezmejnih dogodkov povečali prepoznavnost muzejev na eni strani in poznavanje skupne zgodovinske dediščine na drugi.

Občina Šempeter - Vrtojba je bila skupaj s projektnimi partnerji uspešna tudi s prijavo projekta CREW - križišče vizij na javnem razpisu čezmejnega programa Interreg Italia - Slovenija. V okviru tega projekta bo občina poleg drugih aktivnosti vzpostavila prireditveni prostor, ki bo predstavljal eno od osrednjih točk čezmejnega kulturnega druženja. V ta namen bo izvedla investicijo v nakup premične opreme za izvedbo prireditev. Izvedli bomo kulturno turistične dogodke, sodelovali pri oblikovanju linij čezmejnega javnega transporta, lokalnim gostinskim ponudnikom in kmetijskim gospodarstvom bomo omogočili predstavitev proizvodov na vzpostavljenih tematskih točkah, sodelovali bomo v procesu izvajanja čezmejnega umetniškega natečaja, v okviru strategije in akcijskega načrta za krepitev zgodovinsko kulturne funkcije obmejnega območja pa bomo sodelovali v procesu urbanističnega načrtovanja čezmejnega območja.

Nekatere projekte pa smo v preteklem letu že zaključili. Ob kolesarski poti v Novo Gorico, v bližini šempetrskega športnega parka, smo v okviru projekta Urbani EKOKROG pod okriljem lokalne akcijske skupine izvedli hortikulturno ureditev občinskega zemljišča. Z naložbo smo estetsko uredili javno površino, želimo pa tudi spodbuditi in ohraniti gojenje ter uporabo tradicionalnih kmetijskih rastlin in zelišč tudi v mestnem, urbanem okolju, na drugi pa spodbuditi k trajnostnemu ravnanju z naravnimi viri. Del zemljišča smo uredili in ogradili tudi za potrebe lastnikov psov, ki jih na tem prostoru lahko tudi spustijo s povodcev, da se prosto gibljejo.

Da je sodelovanje občine v lokalni akcijski skupini »LAS V objemu sonca« uspešno, potrjuje še ena manjša naložba, ki je izvedena v bližini parkirišča pod trim stezo oz. Svetim Otom. V okviru projekta Razvoj novih potencialov v vinogradništvu in enoturizmu spodnje Vipavske doline »ENOTOUR-2« smo namreč postavili postajališče za kolesarje in sprehajalce, ob pred časom urejeni cesti proti postajališču za avtodome smo zasadili nov drevored, začasno smo uredili tudi del Opekarniške ulice do transformatorske postaje. Ceste sicer ni smiselno dokončno urediti, saj ni jasno, kdaj bo v njej izveden 110 kV kablovod, ki je predviden z državnim lokacijskim načrtom. Glede na vse okoliščine in ker se zadeva že dolgo vleče, pa smo nekaj sredstev vendarle namenili za začasno ureditev.

Na tem območju načrtujemo vzpostaviti prijeten prostor s parkom, namenjen relativno mirni rekreaciji v naravnem okolju, za kar je občina pridobila že precej zemljišč.

Skrb za rekreacijo in zdravo življenje je ena od prioritet občine. Tudi zato redno posodabljamo in dograjujemo športno infrastrukturo. V športnem parku smo obstoječo ponudbo nadgradili s prenovljeno in posodobljeno stezo kolesarskega poligona. Že tako dobro obiskan poligon je še atraktivnejši, lažje ga je vzdrževati in ga je mogoče uporabljati zelo kmalu po dežju. Kolesarski poligon je po novem mogoče tudi razsvetliti, kar omogoča rabo tudi v večernem času. Umetna trava na igrišču za mali nogomet je zamenjana, saj se je zaradi redne uporabe stara že iztrošila.

V lanskih poletnih počitnicah smo prenovili tudi nekaj zunanjih površin naših šol in vrtcev. Marsikdo je verjetno opazil moderno prenovljeno igrišče ob podružnični osnovni šoli v Vrtojbi in nekoliko prenovljena igrala v vrtcih. Poleg tega smo v vrtcu Mavrica popravili tlak na delu zunanjega igrišča, v vrtcu Žarek pa namestili tende, ki so še kako prav pridejo ob sončnih poletnih dneh.

Občinska uprava redno izvaja naložbe tudi na javni infrastrukturi. Tako trenutno poteka gradnja kanalizacije in prenova vodovoda na 400-metrskem odseku na Žnidarčičevi ulici, oziroma v poti na ozemlju sosednje Občine Gorica, za kar smo od le-te pridobili potrebno dovoljenje. Občina je tudi že naročila vso potrebno projektno dokumentacijo za gradnjo ali rekonstrukcijo kanalizacije, na vseh območjih, kjer smo jo skladno s predpisi dolžni zagotoviti. Terminski plan gradnje je zaenkrat še neznan in je odvisen o dogovora za razvoj regij, ki ga moramo regije z državo uskladiti predvidoma do konca tega leta.

Od večjih občinskih naložb se trenutno izvaja gradnja javne infrastrukture v ekonomsko poslovni coni Polje. Gre za ureditev nove dostopne ceste s kolesarsko povezavo, kanalizacije, vodovoda, postajališča za izposojo koles ter parkirišč s polnilnicami za električne avtomobile.

V letošnjem letu smo tudi izvedli rekonstrukcijo križišča na občinski cesti v Rožno Dolino, kjer se odcepita ulica Ivana Suliča in Markova pot. Križišče z dvignjenim platojem in ukrepi za umirjanje prometa bo gotovo pripomoglo k bolj varnemu prečkanju glavne ceste tako za pešce kot kolesarje. Z znižanjem hitrosti želimo tudi celotno občinsko cesto od krožišča pri nekdanjem ABK, preko krožišča pri Hoferju, semaforiziranega križišča, krožišča pri bolnici in sedaj urejenega križišča razbremeniti tranzitnega prometa. Le-ta bi se lahko v večji meri preusmeril na državno cesto proti krožiščema v Bazari in na šempetrsko obvoznico.

Seveda se na občini vedno veselimo tudi investicij, ki jih na svoji infrastrukturi v občini izvaja država. Krožišče na vrtojbenski obvoznici je končano. Poleg urejenega krožišča je izvedena kolesarska navezava pod hitro cesto na začasno urejeno krožišče pri nekdanjem ABK, zaključila pa se je tudi navezava na kolesarsko povezavo, ki južno ob hitri cesti poteka do Ulice 9. septembra.

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je naročila izdelavo projektne dokumentacije za gradnjo novega tirnega loka iz železniške postaje Vrtojba proti Sežani, premik železniške postaje Šempeter pri Gorici bliže podhodu pri biotehniški šoli in posodobitev železniške postaje Vrtojba. S ponovno vzpostavitvijo loka proti Sežani, se bo število vlakov, ki vozijo skozi Šempeter nekoliko zmanjšalo, saj ne bo več potrebe po obračanju na postaji v Novi Gorici. Zaradi prestavitve železniškega postajališča v Šempetru, bo občina nekoliko počakala z ureditvijo kolesarske steze, ki se bo nadaljevala skozi športni park, čeprav je za to naložbo že vse pripravljeno.

Zelo veliko delo, ki si ga je občinska uprava naložila, je tudi prevzem namakalnega sistema Vogršček in zagotovitev občinske gospodarske javne službe upravljanja, vzdrževanje in delovanje namakalnega sistema. Izvajanje gospodarske javne službe smo s sprejetjem občinskih odlokov podelili našemu javnemu podjetju Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica d.d.. Resnično bi bilo škoda, da bi po tem, ko je država popravila pregrado in s tem zagotovila kvaliteten in stabilen vodni vir za namakanje kmetijskih površin, ne vzdrževali namakalnega razvoda v takem stanju, da je omogočena tako zaščita proti zmrzali kot namakanje, ko je to potrebno. Namakalni razvod, kot vidimo, sicer obratuje, ga bo pa potrebno tudi tehnološko posodobiti, za kar bomo morale občine vložiti še veliko napora. Potrebno pa bo tudi sodelovanje vsek deležnikov, predvsem uporabnikov, ki brez vode svoje dejavnosti skoraj ne morejo več opravljati.

Občina bo v kratkem lahko nadaljevala z aktivnostmi gradnje na šempetrskem pokopališču. Razširitev pokopališča in gradnja novega poslovilnega objekta je zastala, saj vrsto let nismo uspeli pridobiti vseh potrebnih zemljišč. V zadnjem času pa smo uspeli doseči dogovor in v kratkem za nadaljevanje projekta ne bo več ovir.

V zadnjem letu se je občinska uprava intenzivno ukvarjala s postopki, potrebnimi za pridobitev gradbenega dovoljenja za prenovo kulturne dvorane v Šempetru in ureditev novih prostorov za zdravstveni dom. Postopki so bili zahtevni, saj gre za zahteven objekt, ki ga bomo »združili« iz prej treh objektov in tudi nekoliko dogradili. Želeli smo si, da bi postopki potekali hitreje, predvsem zato, ker bi radi leto 2025 pričakali z že prenovljenim in sodobnim kulturi namenjenim objektom, vendar bi se na tem mestu vseeno rad zahvalil vsem, ki ste se trudili, da smo do gradbenega dovoljenja le prišli. Počakati je seveda potrebno še na njegovo pravnomočnost. Prenova objektov gotovo ne bo poceni. Sredstva za potrebe ureditve prostorov za zdravstveni dom imamo najverjetneje že zagotovljena, za potrebe prenove kulturne dvorane pa bomo za sredstva zaprosili tudi državo, morda pa se bo potrebno tudi zadolžiti. To ne bi smelo predstavljati večje težave, saj je občina v lani odplačala kredit, ki smo ga najeli za gradnjo čistilne naprave, trenutno odplačujemo le še kredit za nakup športnega centra, ki pa proračunskih sredstev ne bremeni pretirano in ga bomo odplačali v sredini leta 2026. V zadnjih nekaj letih smo tudi prihranili nekaj sredstev, ki so bila za ta namen rezervirana v občinskem proračunu. Če bo vse prav, lahko upamo in verjamemo, da bomo naslednji občinski praznik, ki ga bomo praznovali v Šempetru, torej čez dve leti, že praznovali v prenovljeni kulturni dvorani.

Spoštovani!

Še sam sem nekolik presenečen, koliko vsega se je v letu dni postorilo, še več je pa tistih manjših vsakodnevnih operativnih stvari, ki so nujne, da življenje v lokalni skupnosti nemoteno teče. V zadnjih letih se lotevamo tudi zadev, ki od občinske uprave zahtevajo več napora in spretno krmarjenje v viharju predpisov in postopkov s katerimi se vsakodnevno srečujemo. Vsak od nas, drage občanke in dragi občani, je sodeloval in pomagal po svojih močeh, volji, znanju in pripravljenosti. Začenši z občinsko upravo, občinskim svetom, različnimi delavnimi telesi, lastniki zemljišč, marljivimi pogodbeniki in zanesljivimi poslovnimi partnerji. Hvala vsem in vsakemu posebej.

Občinski praznik je seveda predvsem priložnost, da se zahvalimo in podelimo priznanja tistim, ki so se s svojim trudom za skupnost in dosežki še posebej izkazali. Spoštovani nagrajenci, ob tej priložnosti vam seveda čestitam in izražam svojo hvaležnost. Tudi zaradi vas je življenje v naši občini prijetnejše in tudi zaradi vas nas lahko navdaja optimizem.

Naj za konec vsem še iskreno čestitam ob občinskem prazniku. Tistim, ki jih čakajo počitnice pa tudi tistim, ki si boste poleti privoščili le še kakšen vikend oddiha pa zaželim nekoliko hladnejše in lepe poletne dni!"

Da je bilo slavje ob iskrivem vodenju Kristine Furlan še prijetnejše, sta poskbela mlada domača glasbenika sopranistka Rebeka Pregelj in kitarist Tilen Lancner, ki sodelujeta in se skupaj predstavljata na slovenskih odrih že od leta 2018. Tudi tokrat sta zbrane s svojim poustvarjanjem več kot navdušila.   

Oglejte si tudi