Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
32°C
15°C
Oceni objavo

POSKRBITE ZA VEGETACIJO OB CESTAH

Na območju občine zaznavamo, da nekateri lastniki zasebnih zemljišč ob občinskih cestah ne izpolnjujejo zakonskih zahtev glede obrezovanja vegetacije. Previsoka in razraščena vegetacija ovira normalen prehod pešcev in vozil na občinskih cestah in pločnikih, prav tako ovira tudi preglednost pri vključevanju na občinske ceste.

Zakon o cestah, Pravilnik o rednem vzdrževanju javnih cest in Pravilnik o projektiranju cest jasno določajo, da je ob cestah:

-        prepovedano postavljati ograje, zasaditi živo mejo, drevje, trte ali druge visoke nasade ali poljščine, ki bi ovirale preglednost cestišča,

-        višina žive meje zaradi preglednosti ne sme presegati višine 0,75 m od nivoja vozišča,

-        morajo biti drevesa, ki rastejo ob cestah, obrezana tako, da je prosta višina nad cesto najmanj 4,5 metrov,

-        mora biti grmičevje ali drevje po širini obrezano najmanj do zunanjega roba bankine, kjer bankine ob cestišču ni pa najmanj 1 meter od roba asfalta ceste oziroma 0,5 metra od roba pločnika.

Lastniki oziroma uporabniki zemljišč morajo ob cestišču občinske ceste skrbeti za obrezovanje vegetacije, tako da ne sega v cestni svet in ne ovira ali ogroža prometa. Nadzor nad ustreznostjo vzdrževanja vegetacije ob cestah (zagotavljanje svetlega profila ceste) in izvajanjem drugih posegov v območju cest izvaja medobčinski inšpektorat in redarstvo, ki lahko v primeru ugotovljenih nepravilnosti tudi ukrepa in izreče globo za ugotovljeno nepravilnost. Prekrški, ki se nanašajo na obveznosti lastnikov nepremičnin ob cestiščih, se v skladu z Odlokom o občinskih cestah kaznujejo z globo v višini 500 evrov za fizične in 2.000 evrov za pravne osebe. Opozarjamo, da je potrebno za vegetacijo skrbeti skozi celo leto in skrbeti, da je zagotovljeno minimalno polje preglednosti.

 

Obenem opozarjamo, da morajo pri oranju zemljišč kmetje paziti, da ne onesnažujejo in poškodujejo ceste ter da orjejo v primerni razdalji od roba cestnega sveta. Skladno z Zakonom o cestah se ne sme orati na razdalji manj kot 4 metre v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot 1 meter vzporedno s cesto. Prav tako je prepovedano na cestišču ceste vlačiti pluge, brane in drugo kmetijsko orodje ali tovor ter onesnaževati cesto. Zaradi neupoštevanja pravilnih odmikov pri oranju kmetijskih površin prihaja do poškodb bankin in vozišča (razpokanost asfalta, posedanja roba cestišča) ter onesnaženja cestišča z nanosom blata in zemlje. Voznik delovnega stroja je dolžan pred vključitvijo v promet, pnevmatike očistiti blata, zemlje in drugih snovi.

S ciljem, da vsi skupaj pripomoremo k omenjeni varnosti na cestah ter zagotovimo ustrezno prevoznost na čistih cestah, vas naprošamo za posluh in zgoraj opisano pravilno ravnanje, brez nepotrebnih inšpekcijskih posredovanj.

Vir: obcina-recica.si

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi