Logo MojaObčina.si
DANES
30°C
14°C
JUTRI
30°C
14°C
Oceni objavo

Županov tradicionalni sprejem najmlajših Ravenčank in Ravenčanov

V soboto 24. 8. 2024 se je v grajskem parku na Ravnah odvijal županov sprejem novorojenčkov, rojenih od 1. 8. 2023 (ki jih nismo zajeli več v lanskem dogodku) do 31. julija letošnjega leta.

Rojstvo otroka je za starša in vse najbližje najlepši dogodek v življenju. Skupaj z družinami se prihoda novih občank in občanov veseli tudi naša lokalna skupnost, zato je bil na pobudo in pod pokroviteljstvom župana dr. Tomaža Rožena, leta 2021 organiziran prvi slavnostni sprejem za naše najmlajše, s tradicijo pa nadaljujemo tudi v letošnjem letu, ko smo se z najmlajšimi srečali že četrtič. V vseh teh letih smo že izobesili 388 imen in pozdravili prav toliko otrok, med katerimi najstarejša Žana danes šteje 4 leta in 7 mesecev, najmlajša po našem štetju pa sta Nia in Adam Perun, ki sta na svet prijokala na isti dan, 31. julija letos.

Od 1. 8. 2023  do 31. 12. 2023 se je rodilo 23 otrok (10 dečkov in 13 deklic), letos, do 31. julija 2022 pa 51 (29 dečkov in 22 deklic), s stalnim prebivališčem na Ravnah na Koroškem. Občina ob rojstvu otroka slehernemu nameni 200 € enkratne denarne pomoči, ki jo starši pridobijo na podlagi vloge na naši spletni strani ali na sedežu občine, do pol leta po rojstvu otroka.

Na dogodku se je zbralo lepo število mladih družin, novorojenčkov in njihovih sestric in bratcev, ki jim je vsem toplo dobrodošlico izrekel župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen. Otroci so se zabavali na ob raziskovanju parka, med gasilci in policisti, v vožnji z gasilsko lestvijo in zorbing žogo, v frizerskem salonu, na poslikavi obraza in se okrepčali v Karavani okusov,  spoznavali mnoge športne panoge ter se zabavali na napihljivih igralih.

V znak dobrodošlice in trajnega spomina na rojstvo novih sokrajanov je župan zasadil drevo, na katerih so imena novorojenčkov, rojenih do 31. 7. letošnjega leta, lani posajeno lipo z letnico 2023, pa smo dopolnili z vsemi imeni novorojenčkov od 1. 8. 2023 do 31. 12. 2023. Vseh 74 otrok je prejelo unikatno majico s svojim imenom v roza/modri barvi, mladim družinam pa smo omogočili tudi brezplačno družinsko fotografiranje.

V tem projektu smo od njegovega začetka že uredili in namenu predali Park novorojenčkov, posadili že 4 lipe, ki jih je strokovno izbrala in jim mesto našla arboristka parka mag. Tanja Grmovšek, poskrbeli smo tudi za urbano opremo tega dela parka s klopco za dojenje ter pristopili k projektu Dojenju prijazno mesto. Vljudno prosimo za pazljivo ravnanje ob obisku in ogledu dreves, sploh novo zasajenega, saj so drevesa v rani dobi rasti posebej občutljiva.

Prihodnje leto bomo imena na lipi letošnjih novorojenčkov dopolnili in za rojene v letu 2025 zasadili novo.

Vsem družinam se zahvaljujemo za obisk, sodelovanje in druženje, ter jim želimo veliko zdravja, nasmejanih in srečnih trenutkov…

Z željo, da bodo Ravne na Koroškem rastle z njimi, po njihovi podobi.

 

Foto: Aleksander Ocepek.

-----------------------

Na Koroškem otroškem festivalu so dopoldne, na športnem dogajanju otroci lahko spoznali različne klube, ki so se predstavili na različne načine, s poligoni, prikazom treningov in podajanjem informacij. Z nami so bili Nogometni klub Fužinar, Judo klub Fužinar, Koroški atletski klub, Namiznoteniški klub Fužinar, M Dance Studio, Plesno društvo Apollo, Plavalni klub Fužinar, FiziAna, Smučarski klub Fužinar in Odbojkarski klub Fužinar. Ves dan je za sladke miške skrbel jubilant letošnjega leta Koroški medgeneracijski center, ki je slavil desetletnico, popoldansko otroško dogajanje pa je bilo polno zabave in ustvarjalnosti!

Ustvarjalne delavnice s poslikavo obrazov so skupaj z otroki izvajali: Vrtec Ravne, Skavti, Taborniki Rodu Koroški jeklarji, Glasbeni direndaj, FiziAna za najmlajše, Glasbeni center Klemna Rošerja, Koroški pokrajinski muzej, NIJZ in Zdravstveni dom Ravne ter Koronarni klub Mežiške doline.

Svet animatorjev iz Arbadakarba je poskrbel za noro vzdušje z milnimi mehurčki, hoduljami, zorbing žogami. Napihljivi gradovi so bili polni poskočnih otrok, ki so pokurjene kalorije nadomestili na stojnici s sladkarijami in točenim sladoledom.

Otroci so na tem posebnem dnevu združili tudi prijetno s koristnim, saj so spoznali tudi pristojne službe ZRCK z reševalnim vozilom, policijo z opremo, predstavnike Slovenske vojske, ki so s seboj prinesli tudi pravo orožje in nepogrešljive gasilce PGD Ravne in KGZ Ravne, ki so pripravili veliki učni poligon in vozili otroke z adrenalinsko avto-lestvijo.

Kljub vročem sobotnem dnevu so nas prikupne maskote nagrajevale z nasmehi in objemi – tako Čebelice ČD Ravne ob 110-letnici ČD Ravne, Anja in Marko AMZS , ki sta učila otroke varne udeležbe v prometu, pa ježek Civilne zaščite, ki je pojasnil kako se vesti »samozaščitno« in še tigrček Mdance, ki je mlade nagovarjal k plesu in zdravi rekreaciji v novem šolskem letu. To je bil tudi edini dan v letu, ko smo se lahko po parku popeljali z električnim Mini expressom in se kar sredi parka potopili pod vodno gladino, s podmornico Suzano teatra Štrik.

Foto: Zala Lesjak, ZKŠTM

Vir: ravne.si

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi