Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Radovljica
DANES
18°C
9°C
JUTRI
21°C
5°C
Oceni objavo

Predstavitev projekta RUNE – gradnje širokopasovnega optičnega omrežja na podeželskih območjih

Podjetje RUNE Enia d.o.o. je pripravilo predstavitev projekta RUNE, v sklopu katerega gradi širokopasovno optično omrežje na podeželskih območjih Slovenije, ki so za osrednje ponudnike komercialno manj zanimivi. Širokopasovno optično omrežje uporabnikom omogoča dostop do hitrejšega, zanesljivejšega ter kvalitetnejšega internetater izboljša kakovost bivanja, šolanja in dela na podeželju. Pomembna prednost omrežja RUNE je, da uporabnik lahko brez omejitev izbira med ponudbami posameznih ponudnikov storitev. Projekt je zasebna naložba, ki jo financira sklad CEBF – Connecting Europe Broadband Fund, ki vlaga v projekte izgradnje odprtega dostopovnega omrežja na območju Evrope. RUNE trenutno gradi oziroma je že zgradil omrežje v okrog 70 slovenskih občinah.

Projekta v občini Radovljica

Občina Radovljica je vključena v t.i. projekta S14a in S14b. V projekt S14a, ki se je začel februarja letos, so vključene še občine Gorje, Jesenice in Bled, vprojekt S14b, ki se še ne izvaja, pa še občine Bled, Tržič, Naklo, Kranj, Preddvor in se trenutno še ne izvaja.

Predvideno število priključkov po občini Radovljica

Ker so kot zasebna investicija finančno omejeni, vseh naslovov ne priključijo v nobeni občini. Razlog za to je v preveliki oddaljenosti posameznih naslovov od trase omrežja, saj to znatno poveča stroške izvedbe. Tako poskušajo najti najboljšo možno tehnično rešitev, ki bi zajela čim več uporabnikov, in skupen jezik z občinami in krajevnimi skupnostmi.

Naselja, predvidena za gradnjo optičnega priključka v občini Radovljica

V okviru projekta S14a je predvideno pokrivanje naselij (predvideno izvajanje v sredini leta 2025): Begunje na Gorenjskem, Hraše, Lesce,  Poljče, Radovljica in Studenčice.

V okviru projekta S14b, ki je še v pripravi, je predvideno pokrivanje naselij: Brezje, Brezovica, Dobro Polje, Kamna Gorica, Kropa, Lancovo, Otoče, Posavec, Spodnja Lipnica in Srednja Dobrava.

Vključenost posameznega naslova lahko občani preverijo na spletni strani www.ruralnetwork.eu, v aplikaciji za preverjanje naslovov. Če je naslov vključen v projekt, lahko uporabnik odda interes za izgradnjo (podpisana pogodba s strani naročnika), ko se gradnja na njegovem področju začne. Naslov se preveri, prav tako možnost izvedbe, če je ta mogoča, se naročnika o tem obvesti (elektronski podpis pogodbe s strani podjetja RUNE Enia d.o.o), v nasprotnem primeru uporabniku pošljejo obvestilo o tem, da izgradnja priključka na njegovemn naslovu ni mogoča.

Potek in pogoji gradnje priključka na posameznem naslovu

Najprej se gradi primarno omrežje oz. t.i. omrežje med naselji s postavitvijo razvodnih omaric po naseljih, ki so lahko od objekta naročnika oddaljene tudi več sto metrov. Od omarice do posameznega objekta se zgradi sekundarno omrežje, t.i. omrežje do uporabnika. 

Pogoja za začetek izgradnje na posameznem naslovu sta potrjena gradbena situacija ter dosežena zadostna količina podpisanih pogodb v naselju. V sklopu priprave gradbene situacije mora izvajalec gradbenih del pridobiti vsa soglasja in dovoljenja za trase, kjer bo gradil hišne priključke.

Delovni nalog bo za posamezen naslov izdan na osnovi podpisane pogodbe in plačanega priključka. Ko so pogoji za začetek izgradnje izpolnjeni, naročnika kontaktira izvajalec gradbenih del, s katerim se dogovorita za termin izvedbe priključka ter za način polaganja optičnega kabla do objekta naročnika. Hišne priključke v največji meri izvajajo zemeljsko.

Priključitev na omrežje RUNE in notranja napeljava se po trenutno veljavnem ceniku zaračunata v enkratnem znesku 228,31 EUR + DDV (250,00 EUR z DDV za fizične osebe ali 278,54 EUR z DDV za pravne osebe),ki se plača po računu, ko je priključek izgrajen, in vključuje:

- montažo optičnega kabla od uvodnice v hišo do mesta optične priključne doze v prostorih uporabnika (do 10 m dolžine in 2 preboja);
- montažo in zvar optičnega vlakna v optični dozi;
- izvedbo meritev optičnega vlakna; namestitev in priklop optičnega modema pri stranki;
- preizkus delovanja povezave.

Znesek lahko krije naročnik sam, ali pa ga na njegovo željo krije tudi izbrani ponudnik storitev(Telekom, T2, Telemach in A1), pri katerem preverite podrobnosti oziroma pogoje. V navedeni znesek pa je vključeno tudi nadaljnje vzdrževanje priključka.

Prednosti optičnega priključka so:

·      - priključitev na odprto širokopasovno omrežje (to je omrežje, ki ga uporabljajo vsi internetni ponudniki storitev (ISP) pod enakimi pogoji),
- možnost izbire in zamenjava ponudnika storitev,
- neobčutljivost na zunanje vplive (električne motnje, voda, vremenski vplivi itd.),
- hitrejša, stabilna in bolj zanesljiva internetna povezava,
- več povezanih naprav,
- hiter in večji prenos podatkov,
- igranje iger brez motenj,
- video vsebine z jasno sliko in čistim zvokom,
- vsebine v oblaku, dostopne na več napravah.

Informacije za občane

V primeru dodatnih vprašanj ali za pomoč pri izvedbi naročila se občani lahko obrnejo na Center za pomoč uporabnikom, ki je na voljo vsak delovni dan med 8.00 in 12.00 uro na telefonski številki +386 (1) 235 1530ali na e-naslovu rune-si@ruralnetwork.eu.

Več informacij o projektu je na voljo tudi na spletni strani www.ruralnetwork.eu.

Oglejte si tudi