Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
15°C
JUTRI
32°C
15°C
Oceni objavo

Evropski teden mobilnosti 2024

V Evropskem tednu mobilnosti (16. – 22. september) bomo tudi letos spodbujali spreminjanje potovalnih navad v bolj trajnostne. Tokratna tema je »Udoben javni prostor - za vse« in med drugim poudarja umirjanje motornega prometa v naseljih, predvsem na območjih v okolici šol, vrtcev, zdravstvenih domov, domov za starejše občane, stanovanjskih sosesk, v središčih naselij ... Občina Radovljica ta ukrep, ki prispeva tako k povečevanju obsega javnih površin, namenjenih prebivalcem in obiskovalcem, kot prometni varnosti, že izvaja na več območjih.

Izboljšave lokalne prometne infrastrukture

K trajnostni mobilnosti močno prispeva urejena in varna prometna infrastruktura za kolesarje in pešce. V letošnjem letu so bile na odseku lokalne ceste Zapuže - Podvin označene ločene površine za kolesarje. Za izboljšanje prometne varnosti v okolici šol je bil pri Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica preurejen prehod za pešce preko Gorenjske ceste, pri Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica uvedena slepa cesta z izhodom za pešce in kolesarje, pri OŠ F. S. Finžgarja Lesce pa je bilo nameščeno ohišje za stacionarni radarski merilnik, ki bo hitrosti meril v septembru . Pri Osnovni šoli A. T. Linharta Radovljica je bila urejena t.i. postaja "poljubi in odpelji", na kateri lahko starši varno odložijo svoje otroke. Za izboljšanje prometne varnosti pešcev in kolesarjev je bil na javni poti ob vznožju Oble Gorice v Radovljici odpravljen promet vožnje motornih koles. V sklopu rekonstrukcije križišča Gorenjske in Kopališke ceste v Radovljici so bile vzdolž novozgrajenega poslovno-stanovanjskega objekta "Partizan" ustrezno urejene površine za pešce in urejena hitrostna ovira s prehodom za pešce. Ob občinski stavbi je bila opremljena kolesarnica z nadstrešnico in nameščena polnilnica za občinski električni avtomobil. V avgustu je Občina Radovljica vrnila kolesa na postaje v okviru sistema izposoje koles Gorenjska Bike. Pred tem so bila začasno umaknjena zaradi uničevanja koles in postaj, ki se je to sezono stopnjevalo iz dneva v dan. Občina je poskrbela za popravila, tako da so kolesa za izposojo spet na voljo na štirih postajah v Radovljici, Lescah in Begunjah, ki bodo po novem pod videonadzorom.

Priprava celostne prometne strategije

Občina Radovljica začenja pripravo celostne prometne strategije s cilji za obdobje naslednjih sedmih let. Prva Celostna prometna strategija Občine Radovljica je bila sprejeta v letu 2017. Varen in urejen promet prispeva h kakovosti življenja, saj odpira možnosti večje aktivnosti na vsakdanjih poteh vsem, ki si tega želijo, ter dopušča oblikovanje občanom prijaznejšega okolja. S pomočjo občinske celostne prometne strategije se bomo posvetili izzivom na področju prometa s ciljem zmanjšanja motornega prometa in emisij, s tem pa prispevali k čistejšemu okolju ter manjši porabi omejenih virov energije.

K sodelovanju bodo poleg predstavnikov strokovne javnosti večkrat povabljeni tudi občani, da bodo lahko prispevali svoje predloge in mnenja ter tako aktivno sooblikovali strategijo. Organizirane bodo delavnice in javne razprave, mnenja pa zbrana tudi s pomočjo anket. Prva javna razprava je predvidena jeseni, vabilo bo objavljeno na občinski spletni strani.

Za izdelavo strategije, ki je tudi nujni pogoj za pridobitev javnih sredstev, namenjenih izvedbi ukrepov na področju trajnostne mobilnosti, je bil na javnem razpisu izbran izvajalec B22 d.o.o. Oblikovanje strategije sofinancira Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo s sredstvi evropske kohezijske politike.

Že 20. kolesarski izlet

Tradicionalni kolesarski izlet bo v četrtek, 19. septembra. Start bo na parkirišču pred novim prizidkom Vrtca Radovljica, ob 16. uri. Pred tem bo ob 15.30 slovesnost ob zaključku gradnje prizidka vrtca. Cilj kolesarskega izleta bo na igrišču za OŠ A. T. Linharta Radovljica, ob katerem si bodo udeleženci lahko ogledali biodinamični učni vrt in se okrepčali z napitki in jedmi, ki jih bo iz pridelkov vrta pripravila Srednja gostinska in turistična šola Radovljica. Prejeli bodo tudi spominsko darilo.

Krožna pot, dolga 17 kilometrov, bo izletnike iz Radovljice vodila v Novo vas, Zapuže, po Cesarski cesti do Zabreznice, Vrbe, Studenčic, v Hraše, Lesce in nazaj v Radovljico. Speljana je tudi po makadamskem cestišču, zato so primerna treking ali gorska kolesa.

Kolesarji se izleta udeležijo na lastno odgovornost in so se dolžni ravnati v skladu s cestno prometnimi predpisi. Obvezna je tehnična brezhibnost koles in uporaba čelad za otroke do 18. leta starosti. Uporabo čelade priporočamo vsem kolesarjem. Če bo deževalo, kolesarskega izleta in druženja na vrtu ne bo.

Radol'ški KRONOkiloMETER – nova trasa in kategorije

5. Radol'ški KRONOkiloMETER bo v soboto, 21. septembra, ob 11. uri. Start kolesarske dirke v klanec, dolžine tisoč metrov bo tokrat na radovljiški cesti Na Mlaki ob Savi, cilj pa na Linhartovem trgu v Radovljici, kjer bo ob 13. uri tudi podelitev priznanj. Kolesarje bo na cilju spodbujal Boštjan Meglič - Peška.

Koncept dirke, ki jo organizira Občina Radovljica v sodelovanju s skupino prostovoljcev Prava smer in Pedalerji.org, omogoča sodelovanje širokemu krogu vseh vrst kolesarjev. Tekmovalna kategorija predstavlja dirko na čas in borbo za nosilce belo-rdeče majice v svoji skupini, in sicer s cestnimi, treking ali gorskimi kolesi. Tekmovalci so razdeljeni v štiri skupine – dve moški in dve ženski do pol stoletja in nad pol stoletja starosti.

Novost je tudi odprta kategorija, ki predstavlja dirko, na kateri se tekmovalci ne borijo za najboljši čas, temveč kdo se bo čim bolj približal povprečnemu času vseh tekmovalcev v tej kategoriji. Tekmuje se lahko s cestnimi, gorskimi, treking, pony in tudi električnimi kolesi. Nagrajen pa bo tudi tekmovalec z najbolj domiselno celostno podobo kolesarja.

Za sodelovanje so obvezne prijave z obrazcem, ki je objavljen na https://timing.si/. Prijave so možne tudi na dan tekmovanja, najkasneje do 10.30. Če bo deževalo, prireditve ne bo. Za več informacij pa lahko spremljate Facebook stran Radol'ški KRONOkiloMETER.

Aktivnosti šol in vrtcev

Različne tematske dejavnosti bodo organizirali v vseh enotah radovljiškega vrtca - pogovore o onesnaževanju in vplivu prometa na okolje, sprehode v okolico vrtcev, seznanjanje z varnostjo v prometu, prometno igro Semafor, pravljico Beli zajček v povezavi s skrbjo za čisto okolje, vožnjo s skiroji, tricikli in poganjalčki na poligonih, prepevanje, ustvarjanje in branje knjig na temo trajnostna mobilnost ... Starše in otroke pa tudi zaposlene bodo spodbujali, da v vrtec prihajajo brez avtomobila; način prihoda bodo tudi beležili.

Radovljiške osnovne šole svoje programe dejavnosti, s katerimi se vsako leto pridružujejo prizadevanjem za ozaveščanje o trajnostni mobilnosti, še pripravljajo. Načrtujejo akcije, kot sta Pešbus, s katerim se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah, in Aktivno v šolo.

Na OŠ F. S. Finžgarja Lesce bo Pešbus potekal od 9. do 20. septembra za učence od 2. do 5. razreda – lani je sodelovalo okrog 50 učencev -, in sicer na treh poteh: iz Hraš, iz smeri »Moskve« in iz smeri Tulipana. Kot v prejšnjih letih bodo otroke spremljali lokalni prostovoljci.

Oglejte si tudi