Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
15°C
JUTRI
32°C
15°C
Oceni objavo

Pohod PD Preddvor na Špik Hude police

Napovedan sobotni pohod na 2420 m visok vrh Špik Hude police na italijanski strani Julijskih Alp je planinski vodnik Janez Planinc zaradi dežja prestavil na dan prej, na petek, 19. 7. 2024.

Po gorenjski avtocesti smo se zapeljali do Rateč proti Trbižu in pred njim zavili levo v smeri Bovca, na levi opazovali Rabeljsko jezero, vožnjo pa nadaljevali do  Neveljskega prevala/Sella Nevea. Kmalu za spustom smo zavili ostro desno proti planini Pecol, kjer smo na velikem parkirišču parkirali.

Odpravili smo se po planini mimo koče Rifugio de Brazza naprej po nekajkrat slabo označeni poti v smeri Cima di Terrarossa. Pot nas je vodila po stari vojaški mulatjeri preko travnatih pobočij. Še nekaj odcepov je bilo proti vrhu, ki pa so bili poslej bolje označeni, sama pot pa ni markirana. To je edina nezahtevna pot na Špik Hude police, medtem ko so vsa ostala prečenja zahtevnejša. Začetno senco je na sredini zamenjalo pripekajoče sonce, ki je delalo kar nekaj preglavic.

Nagrada za hojo so bile pisane cvetoče preproge, ki  smo jim veliko časa namenili ob spustu, številni kozorogi, tudi v neposredni bližini na dosegu roke, in seveda neskončni razgledi na vse strani neba. Najprej smo se spogledovali s sosednjim Montažem  in na drugi strani malo dlje z mogočnim pogorjem Kanina, vmes pa iskali imena neštetih drugih vrhov. 

Popoln dan je bil, še posebej, ker smo vsi srečno prišli nazaj domov in smo se v naslednjih deževnih dneh zahvaljevali za odlično izbiro tako vrha kot datuma hoje Janezu Planincu!!!

 

Besedilo in fotografije: mag. Franceska Žumer

Vir: preddvor.si

Komentarji (1)

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.

Biserka Grašič 08. 08. 2024

Super

Oglejte si tudi