Logo MojaObčina.si
JUTRI
34°C
20°C
ČET.
32°C
20°C
Oceni objavo

Izšla knjiga grafik Mihe Eriča: linorez/lesorez/bakrorez

Miha Erič je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (smer ilustracija). Je izjemno plodovit ustvarjalec tako na likovnem kot glasbenem področju. Predstavlja mlajšo generacijo umetnic in umetnikov, ki načrtno raziskuje formalne in vsebinske značilnosti klasičnih grafičnih tehnik in s tem aktivno soustvarja sodobno grafiko pri nas. Avtor ima svojevrsten pristop in način ustvarjanja s popotovanjem med fantazijsko in ralistično motiviko ter grotesko vsakdana. Svoje izvirne likovne ideje realizira v tradicionalnih grafičnih tehnikah lesoreza, linoreza in bakroreza.
 

 

 

O TEHNIKI:

LESOREZ, LINOREZ, BAKROREZ
 

            Tehnika ročno barvanega lesoreza, ki jo uporabljam je starejša kot polovica tisočletja. Prve ročno pisane in tiskane knjige v evropi (inkunabule), so bile opremljene z ilustracijami – lesorezi, ki so bili najprej s temnejšo barvo odtisnjeni, in potem ročno pobarvani. Na isti način so se izdelovale tudi verske podobice in igralne karte. Postopek tiska se je razširil in pospešil z Gutenbergovim izumom – prešo  .

            Pri lesorezu, ki je tehnika globokega tiska, naprej pripravim matrico (leseno ploščo) enakomerne debeline. Pobarvam jo s črnim tušem, da  pri rezanju lažje razlikujem med črnino in belino, oziroma lažje prepoznam čitljivost oblik.

Osnovno risbo narišem s svičnikom, nato pa izrežem s posebnimi rezbarskimi nožki. Motive si včasih izmislim vnaprej, pa tudi med rezanjem samim. Matrico se dejansko reže v negativu, se pravi kar se izreže  ne bo odtisnjeno oziroma ostane belo. Ravno obratno kot risba s tušem ali grafika globokega tiska. Če odtisnemo  ne-izrezano „prazno“ matrico, bo odtis popolnoma črn, oziroma temen. Z izrezovanjem pa izrišem svetlobo, oziroma osvetljene oblike. Podoba pa se odtisne zrcalno. Na izrezano matrico nanesem razvaljano oljno barvo za globoki tisk, izberem primeren papir, ga namočim in nanj odtisnem matrico s pomočjo grafične preše. Na tak grafični odtis s svinčnikom zapišem število odtisov, naklade in vsebinski naslov. Tiskam do 25 odtisov posamezne grafike. Določene grafike po tiskanju ročno pobarvam z akvarelnimi barvami. Ker je akvarelna barva na vodni osnovi, se z grafično oljno barvo ne meša. Vsak ročno pobarvan odtis je unikat.

 

Linorez izdelujem na enak način, le da je material mehkejši.

            Bakrorez, ki sem se ga lotil najkasneje, je običajno tehnika globokega tiska, vendar ga jaz obdelujem na način visokega tiska, kot lesorez. Za rezanje bakra uporabljam posebne graverske nožke za kovino. Rezana črta v baker je tanjša in natančnejša, s tem pa omogoča prefinjene likovne rešitve.

 

Oglejte si tudi