Logo MojaObčina.si
JUTRI
34°C
17°C
PON.
28°C
17°C
Oceni objavo

Evropski teden mobilnosti 2023

Med 18. 9. in 22. 9. je potekal Evropski teden mobilnosti (ETM), z aktivnostmi sta sodelovala tudi Vrtec Prebold s projektom Beli zajček, ter OŠ Prebold in Medgeneracijski center s projektom PEŠBUS.

Vrtec Prebold je svoje aktivnosti strnil takole:

KAJ POMENI SPOROČILO »VARČNE POTI«?

Slovenska gospodinjstva za pokrivanje stroškov prevoza porabijo vse več denarja. Čeprav je ugotovitev skrb vzbujajoča, pa še zdaleč ne vključuje vseh stroškov motoriziranega prometa – na primer do stroškov nesreč, onesnaževanja in podnebnih sprememb.

Zaradi vseh teh razlogov Evropski teden mobilnosti letos v ospredje postavlja odločitev za manj prestiža in udobja ter zagotavlja svetlejšo prihodnost. Zato izberemo varčnejše poti in se pogovarjamo o tem, kako bi bilo, če bi večino poti prevozili z javnim prevozom, kolesi, hodili peš in tudi pripomogli k zdravemu načinu življenja itd. Hkrati pa bi s tem veliko pripomogli k našemu planetu Zemlja.

Tudi vrtec Prebold, se je že tretje leto pridružil projektu TRAJNOSTNA MOBILNOST. Otroci 2. starostnega obdobja z vzgojitelji so se ves teden pogovarjali, spoznavali in skozi igro prišli do zastavljenega cilja - Kako pripomoremo našemu planetu »VARČNE POTI«?

Teden evropske mobilnosti so pričeli z zgodbico o  Belem zajčku, ki je bila tudi izhodišče za načrtovane dejavnosti skozi celoten teden. Pri načrtovanju in izvajanju dejavnosti so bila zajeta vsa kurikularna področja dejavnosti.

Preko različnih dejavnosti in igre je otrok spoznaval nova izkustva in spoznanja. Pri tem je bil upoštevan otrokov celostni razvoj in ustrezno povezovanje različnih vrst dejavnosti, katere so načrtovane in ali spontane, skupinske in individualne.

Otroci in vzgojitelji so skupnimi močmi uresničili zastavljene cilje, ter uživali v tednu Trajnostne mobilnosti. Za nagrado pri sodelovanju v projektu so otroci prejeli kresničke, ki jih je sponzorirala Občina Prebold.

VELIK HVALA VSEM SODELUJOČIM

Pripravila: Urška Škrabe, dipl. vzg.


Med Evropskim tednom mobilnosti je Osnovna šola Prebold s
sodelovanjem občine Prebold izvedla čudovit projekt
imenovan PEŠBUS, ki je potekal od 18. 9. 2023 do 22. 9.
2023. Namenjen je bil vsem šolarjem, da so se v šolo odpravili
peš, in sicer s pomočjo PEŠBUS-a. Osnovna šola Prebold je že tradicionalno organizirala PEŠBUS v septembru. Vendar pa je vedno izziv, ker je premalo učiteljev in starši pogosto nimajo dovolj časa, da bi spremljali otroke peš v šolo. A tu smo stopil v akcijo Medgeneracijski center Prebold skupaj s prostovoljci, ki so prispevali svoj čas in energijo. V občini Prebold so bile organizirane kar tri poti PEŠBUS-a. Prva je potekala preko Latkove vasi, druga preko Šešč, Matk in Sv. Lovrenca, tretja pa preko Kaplje vasi.
Tako je vsak šolar lahko izbral pot, ki mu je bila najbližje domu. Zjutraj smo se vsi z veseljem zbrali na določenih točkah, kjer smo prostovoljci šolarje
pričakali oblečeni v svetlo rumene jopiče, da so nas lahko že na daleč opazili. Točke so bile označene s posebnimi tablami, kar je še olajšalo zbiranje.
Otroci od prvega do devetega razreda, ki jih je bilo letos res veliko, so se zelo razveselili PEŠBUS-a. Skupaj s prijatelji so pešačili do šole in se veselo pogovarjali. Prostovoljci in nekateri starši smo z veseljem poslušali njihove zgodbe ter opazovali, kako odločno so korakali proti šoli in si medsebojno pomagali pri nošenju torbic. Zlasti starejši otroci so prevzeli odgovornost za mlajše, na kar smo bili izjemno ponosni. Po dolgi hoji jih je pri šoli čakala osvežilna limonada, ki jim je zelo prijala. Med potjo smo se prostovoljci pogovarjali z otroki, poslušali njihove zgodbice iz šole, vse pa je zelo zanimalo, kakšno darilo bodo prejeli za svojo pridnost in udeležbo na
PEŠBUS-u. Pred začetkom projekta so otroci morali prijaviti udeležbo, občina Prebold pa je pripravila praktična in sladka darilca kot nagrado za njihov trud. Vsak otrok je prejel odsevno zapestnico in bon za kepico sladoleda. Vsi so bili navdušeni nad temi pozornostmi in so povedali, da se jim je pešačenje resnično izplačalo in še zabavali so se. Tudi prostovoljci nismo ostali brez daril. Prejeli smo čudovite cekrčke z logotipom občine Prebold, kar nas je izjemno razveselilo. Projekt PEŠBUS je odličen primer sodelovanja skupnosti in vzpodbujanja otrok k hoji v šolo. Vsi smo bili ponosni na uspešno izveden projekt in veseli, da smo lahko prispevali k bolj zdravemu in bolj povezanemu okolju v naši občini.

Mirica Reberšek, Medgeneracijski center Prebold


Oglejte si tudi