Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Polzela
DANES
29°C
15°C
JUTRI
25°C
18°C
Oceni objavo

Zeleno opismenjevanje in brezčasna zelišča na polzelskem Gradu Komenda

2. septembra so na Gradu Komenda na Polzeli odprli razstavo izdelkov avtorice Kate Laštro z naslovom: Glinene ploščice- herbarij- brezčasni zapis narave. Razstavo je organiziralo Društvo Dobra ideja v sodelovanju s TIC Polzela.

Avtorica prihaja iz Velenja, sebe opisuje kot "radovedno bitje narave, raziskovalka življenja". Z zelišči se
druži že iz otroštva. Pravijo, da ima zelene roke. Karkoli da v zemljo, raste. Leta delovanja na področju promocije varovanja in ohranjanja kulture, naravne (zeliščarske) dediščine in jezika so naredila, da se je doma in v tujini uveljavila kot ambasadorko zelene kulture in zelene pismenosti. V Društvu Dobra ideja so se povezali s Kato že pred več kot desetletjem, ko so na Gradu Komenda organizirali dogodek Coknpok kupčijo in se je že takrat predstavila kot zeliščarica. Od takrat naprej drug drugega bogatijo s svojim znanjem in idejami.

Kata živi zelo naravno ter tudi druge nagovarja naj se na enostaven način, kot je enostavna naša abeceda, obrnejo k naravi v sebi in naravi zunaj. Na dogodku je predstavila svoje knjige: Zeliščna abeceda, Dežela Škratovnija in zelena zmešana abeceda, ki jih je izdala v sodelovanju z ilustratorkama, hčerko Katjo Talajić in domačinko Valentino Cehner iz Podvina.

Na odprtju so si ogledali tudi projekcijo filma z naslovom Zeliščarica, v katerem je Kata odigrala vlogo zeliščarice Kunigunde. Zaplavali so po travniku zelišč ter osvetlil njihovo moč in dragocenost. Avtorica je predstavila projekta Zelena pismenost in Zelena knjižnica za zeleno pismenost. »Biti zeleno pismen pomeni, biti pismen za življenje. Biti povezan z vso živo in neživo naravo, spoštovati in varovati Zemljo ter njene dobrine.«, poudarja Kata. Na preprost in enostaven način ta projekt osvaja srca in duše za naravo odprtih ljudi. 

Zelena pismenost je gibanje, ki se je začelo pred leti, z izidom knjige Zeliščna abeceda in se počasi a vztrajno nadaljuje in širi med srčnimi ljudi po vsem svetu. V njih se bralci vseh starosti srečajo s črkami abecede odetimi v zelišča. Črka A je v povezavi z rastlino Arniko, B oznanja - bezeg, C - ciklamo, D - deteljo … Knjiga Zeliščna abeceda je na svetu edina zelena čitanka, kjer so vse črke abecede povezane s pojmi iz rastlinskega sveta. To je najbolj pomembna, izvirna posebnost teh zelenih abecedarijev.


"ZELENA NIT je ime zbirke knjig, ki so napisane z namenom ponovne povezave z naravo, in je nit, ki nas od vekomaj veže z rastlinami. Rdeča nit življenja in krvi, naše življenjske tekočine je povezana z zeleno nitjo in prepojena z zeleno barvo, ki jo proizvajajo rastline v svojih listih in lističih. Iz teh barv se rojevajo nova življenja. Ob naših razumnih, pravičnih dejanjih to življenje lahko dobi pravi smisel.", verjame avtorica.

Ob koncu dogodka so se obiskovalci posladkali s Katinim zeliščnim čajem in domačimi čokoladnimi mafini, ki jih je spekla hči Katja.


Jurij Žohar

Oglejte si tudi