Društvo upokojencev (DU) Andraž je organiziral že 17. tradicionalno degustacijo zeliščnih likerjev Andraževec. Devetnajst vzorcev so pridelovalci dostavili ocenjevalni komisiji, v kateri je pet ocenjevalcev po Pravilniku DU Andraž 15. novembra ocenilo vzorce. Podelitev priznanj najboljšim pridelovalcem je bila 16. novembra 2024 v dvorani Doma krajanov Andraž nad Polzelo. Za prijetno in veselo druženje obiskovalcev je poskrbel ansambel Zven gora iz Andraža.
Po pozdravnemu nagovoru predsednika Odbora za izvedbo prireditve Srečka Rajha, je spregovoril predsednik PZDU Celje Jakob Presečnik. Franci Uratnik je predstavil najpomembnejše rože, liste in plodove ki so sestavni del Andraževca.
V dvorani so bili predstavljeni domači likerji: borovničevec, višnjevec, češnjevec, drenovec, limonovec, travarico, materino dušico, slivovec, borovec, košutnik in druge – kar 32 steklenic je bilo na mizi. Pridelava likerjev je specifična in prispeva k raznolikosti, znotraj katere lahko vsakdo najde svoj okus.
Srečko Rajh, Drago Jamnikar, Jakob Presečnik in Igor Pungartnik so podelili priznanja najboljšim pridelovalcem. Tistim, ki o Andraževcunajveč vedo in so najboljšemu šnopsu dodajali rože, nabrane v sončnih popoldnevih, in ostale sestavine v pravilnem razmerju. Štiri zlata, trinajst srebrnih in dve bronasti priznanji so prejeli izkušeni pridelovalci Andraževca.Letošnji najboljši pridelovalci so: Vincenc Meklav, Milena Mešič, Drago Rajh in Zdenka Jamnikar.
Organizacija dogodka Andraževec je precej zahtevna. Pridelava, dostava vzorcev, šifriranje, ocenjevanje, vrednotenje rezultatov, objave, plakati, priznanja, vsebinski in zabavni program in pogostitev.
Biserka Škoflek