Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Polzela
JUTRI
21°C
7°C
ČET.
21°C
9°C
Oceni objavo

14. redna seja občinskega sveta

Občinski svet Občine Polzela je v četrtek, 12. septembra 2024, zasedal na svoji 14. redni seji, prvi po počitnicah.

Po uvodni ugotovitvi sklepčnosti in potrditvi zapisnika 13. redne seje so svetniki prešli na potrditev dnevnega reda, ki je zajemal sedem točk.

V prvi točki dnevnega reda so se svetniki seznanili s Predlogom cenika objav v Polzelanu, poročevalcu Občine Polzela. Objave v Polzelanu so namenjene pravnim in fizičnim osebam. Objavljajo se lahko oglasi v različnih velikostih, mali oglasi ter zahvale in objave v spomin. Cene se povišajo komercialnim oglasom, medtem ko se zahvalam oziroma objavam v spomin na četrtini strani cene znižajo. Dodana je možnost objave zahvale oziroma objave v spomin tudi na polovici strani. Pri sklenitvi pogodbe o večkratnem oglaševanju se prizna popust, možni pa so tudi dodatni popusti z odobritvijo župana, kar se obravnava za vsak primer posebej. Društva lahko oglase za nepridobitne dejavnosti objavljajo brezplačno. Če gre za pridobitno dejavnost (vstopnine in prostovoljni prispevki), lahko oglas brezplačno objavijo enkrat na leto, drugi oglasi za pridobitne dejavnosti se obračunajo po veljavnem ceniku. Po burni razpravi in z novimi predlogi svetnikov je bil na koncu sprejet predlagani cenik, a brez alineje, ki je predlagala 50 % povišanja cen za politične objave. Svetniki so predlog cenika sprejeli z devetimi glasovi za in osmimi glasovi proti.

Kot vsako leto se na slavnostni akademiji za občinski praznik Občine Polzela podelijo občinska priznanja za izjemne dosežke in življenjsko delo, zato je bila druga točka dnevnega reda namenjena sprejetju Predloga sklepa o podelitvi priznanj Občine Polzela v letu 2024. Svetniki občinskega sveta so soglasno sprejeli predloge, da se na predvečer praznika Občine Polzela, 1. oktobra 2024, podelita dve plaketi Občine Polzela, en grb Občine Polzela in naziv častni občan Občine Polzela.

V nadaljevanju je bil svetnikom predstavljen Predlog Pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Polzela. Razlog za sprejem novega pravilnika je sprejetje nove uredbe Eropske unije o skupinski izjemi, v skladu s katero je bilo treba sprejeti nove občinske pravilnike o pomoči kmetijskim gospodarstvom in priglasiti nove sheme pomoči po skupinski izjemi. Občina Polzela je na področju ohranjanja in spodbujanja razvoja kmetijstva in podeželja v vseh letih sledila ciljem in usmeritvam veljavnih predpisov, ki so opredeljeni kot državna pomoč. Osnutek pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Polzela je bil posredovan na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z namenom poenotenja in usklajenosti lokalnih predpisov z državnimi in evropskimi. Na podlagi potrjenih shem pomoči se predlagani pravilnik lahko začne uporabljati oziroma bo s tem podana pravna podlaga za izplačilo sredstev iz proračuna Občine Polzela. Predlog Pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Polzela so svetniki soglasno potrdili.

V četrti točki dnevnega reda se je občinski svet seznanil s Cenikom turističnih spominkov in drugih promocijskih artiklov ter ga sprejel. V TIC Polzela stalno izpopolnjujejo nabor turističnih spominkov oziroma ponudbo za domačine in obiskovalce. Tako je na cenik umeščen nov produkt, medtem ko so nekateri, ki jih ni več mogoče nabaviti, bili s cenika umaknjeni. Zaradi prekratkega roka uporabe so s cenika umaknjeni tudi prehrambni izdelki.

Sprejet je bil tudi Cenik najema prostorov in opreme v gradu Komenda, in sicer so svetniki potrdili še dodatno povišanje cen najema prostorov v višini 30 %, če je najemnik politična stranka oziroma lista. Cenik zajema najem prostorov in opreme na gradu Komenda, poročni protokol na gradu Komenda ter poroko v parku Šenek ali na drugi izbrani lokaciji.

Kot zadnji je bil sprejet Cenik vodenih ogledov znamenitosti Občine Polzela. TIC Polzela izvaja vodene oglede znamenitosti Občine Polzela. Na ceniku ostajajo vodeni ogledi gradu Komenda, rojstne hiše Neže Maurer, muzeja starih traktorjev, Gore Oljke s podzemnim svetiščem, parka Šenek s kapelico sv. Florjana, Cajhnovega kozolca, razstave šaljivih glinenih figuric in cerkve sv. Marjete. Ogled gradu Komenda s pozdravom grajskega gospoda ter spoznavanje čebeljih družin in njihovih pridelkov pa se umakneta s cenika.

 

Mija Čulk

 

Oglejte si tudi