Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
18°C
JUTRI
32°C
17°C
Oceni objavo

Oplotniški upokojenci na izletu

Oplotniški upokojenci na izletu po Dolenjski in Gorjancih

 

V četrtek, 4. 7. 2024, so se oplotniški  upokojenci podali na izlet. Ob odhodu jih je pospremil rahel dež, ki se je kmalu poslovil in nato je potepanje potekalo pod prijetnimi sončnimi žarki. Najprej so si ogledali  Kostanjevico na Krki in Galerijo Božidar Jakac- Muzej moderne in sodobne umetnosti, ki se nahaja v stavbi nekdanjega cisterijanskega samostana. Ob ogledovanju umetniških del Toneta Kralja in Božidarja Jakca jim je jemalo dih: Kaj vse lahko ustvarijo nekateri ljudje.

Naslednja postaja je bil samostan Pleterje, kjer so si v samostanski gotski cerkvi ogledali projekcijo življenja kartuzijanov, saj vstop v kartuzijo ni dovoljen. Menihi se ukvarjajo tudi z vinogradništvom, sadjarstvom in zeliščarstvom.

Zanimive so pleterske hruške, ki rastejo in dozorijo v steklenici, nato pa jih zalijejo s hruškovim žganjem. Znana je tudi pletrska grenčica iz 49 vrst zelišč in številni zeliščni čaji.

Sledila je vožnja 826 m visoko v Gorjance h Koči Gospodična. Tam so se okrepčali in ob koncu obiskali še izvir vode Gospodična, s katero je povezana bajka, ki jo je napisal Janez Trdina. S čudežno vodo so se umili in  se bodo čez nekaj časa čudežno pomladili. Tako pravi zgodba. Če bajka drži, bo naslednji izlet mladinski izlet in ne izlet upokojencev.

Na avtobusu so veliko prepevali ob spremljavi neutrudnega harmonikarja Jožeta. Pozabili pa niso niti na branje knjig, ki so bile skrite v prtljažniku avtobusa.

Oglejte si tudi