Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
18°C
JUTRI
32°C
20°C
Oceni objavo

Občinski svet uskladil cene vrtcev z rastjo stroškov dela in cen živil

Občinski svetniki so na 15. redni seji zaradi povečanih stroškov dela, ki predstavljajo večinski delež cen vrtčevskih programov, in znatnega povišanja cen živil uskladili nove cene v javnih vrtcih in vrtcih s koncesijo, ki bodo od 1. septembra 2024 glede na starost otroka in glede na obiskovan vrtec višje od 4,1 do 6,9 odstotka. Ob tem ohranjamo vse dosedanje popuste in ugodnosti za starše, za katere letno namenimo skoraj pol milijona evrov, med drugim lahko poleti starši uveljavijo rezervacijo zaradi počitniške odsotnosti otroka in tako plačajo samo polovično ceno varstva.

Osrednji vzrok za nov predlog cen novomeških vrtcev je povišanje stroškov dela, ki je posledica dviga plačne lestvice zaposlenih v javnem sektorju, uskladitve minimalne plače, povišanja regresa za letni dopust in prehrano ter višjih plač zaposlenih zaradi napredovanj v plačne razrede in nazive. Na dvig stroškov dela občine nimajo vpliva, saj odločitve s tega naslova sprejemajo na državni ravni, smo pa občine, med njimi tudi novomeška, že predhodno o tem poskušale skleniti dogovor z državo, vendar sporazuma o povrnjenem sorazmernem deležu povišanih stroškov dela nismo dosegle. Poleg omenjenih stroškov vplivajo na dvig cen programov vrtcev tudi stroški materiala ter živil. Slednji stroški konstantno naraščajo, še posebej zaradi nabav z uredbo določenega naročanja ekoloških živil, ki sicer otrokom zagotavlja bolj kakovostno in lokalno pridelano hrano, obenem pa dodatno finančno bremeni vrtce. Zaradi višjih stroškov bo posledično za starše otrok prvega starostnega obdobje, ki obiskujejo vrtce Ciciban, Pedenjped, Ringaraja in Otočec dvig cene 4,5-odstotni, v vrtcu Stopiče 5,2-odstotni, v vrtcu Brusnice pa 6,9 odstotni. Cene varstva otrok v drugem starostnem obdobju bodo v vrtcih Ciciban, Pedenjped, Ringaraja in Otočec 4,1 odstotka višje, v vrtcu Stopiče 4,8 odstotkov in v vrtcu Brusnice 6,7 odstotkov višje.

Ob spremembah cen sicer ohranjamo ugodnosti pri določanju višine plačila vrtca in tako staršem, za katere je dolžna kriti del cene programa vrtca, omogočamo, da za prvega otroka v programu prvega starostnega obdobja plačajo za 10 odstotkov nižjo ceno, v programu drugega starostnega obdobja pa za 8 odstotkov nižjo ceno programa njim določenega dohodkovnega razreda. Starši, ki imajo najet stanovanjski kredit in imajo otroka, za katerega je delna plačnica programa občina, plačajo za en dohodkovni razred nižjo ceno programa, ugodnosti pa nudimo tudi staršem ob bolezni otrok.

Občinski svet je v prvi obravnavi potrdil tudi Občinski podrobni prostorski načrt Golišče – Stopiče/1, kjer je  predvidena ureditev 12 gradbenih parcel za gradnjo stanovanjskih stavb ter izgradnja gospodarske javne infrastrukture, po skrajšanem postopku so potrdili spremembe Odloka o ustanovitvi Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Novo mesto in županov amandma, s katerim smo med namensko premoženje stanovanjskega sklada Mestne občine Novo mesto prenesla dodatno nepremično premoženje v skupni vrednosti dobrih 406 tisoč evrov. Seznanili so se tudi s poročilom o opravljenem nadzornem pregledu pravilnosti poslovanja KS Bršljin v letu 2023. Svetniki so v drugi obravnavi sprejeli Odlok o ustanovitvi Javnega zavoda Zdravstveni dom Novo mesto in odlok o ustanovitvi sveta ustanoviteljic javnega zavoda, potrjen je bil tudi odlok o občinskih priznanjih in nagradah, ki posodablja postopek podelitve priznanj in nagrad.

Na področju premoženjsko pravnih zadev so status grajenega javnega dobra lokalnega pomena podelili nepremičninam v katastrskih občinah Potov Vrh, Daljni Vrh, Stranska vas, Šmihel, Brusnice, Lakovnice in Stopiče, status grajenega javnega dobra lokalnega pomena odvzeli nepremičninam v katastrskih občinah Daljni Vrh, Brusnice in Ždinja vas, za namen ureditve krožišča in rekonstrukcije javne ceste na Otočcu pa potrdili javno korist na nepremičninah v katastrski občini Šentpeter. Sprejeli so najnovejšo dopolnitev Načrta ravnanja s stvarnim premoženjem Mestne občine Novo mesto za leto 2024.

Na področju kadrovskih zadev je občinski svet v svet Osnovne šole Grm za mandatno obdobje štirih let imenoval Luko Blažiča, Simono Volf in Silvestra Vrhovnika, v svet Osnovne šole Stopiče pa Francija Bačarja, Janeza Murna in Tomaža Slaka. Seznanili so se tudi z izstopom enega izmed svetnikov svetniške skupine Konkretno, ki bo vnaprej deloval kot samostojni svetnik.

Vir: novomesto.si

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi