Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
28°C
18°C
Oceni objavo

40 let druženja in učenja v Univerzi za tretje življenjsko obdobje

Toliko let že šteje od začetka, ko se je začelo z učenjem francoščine s šestimi udeleženci in dr. Dušano Findelsen v Ljubljani. S profesorico andragogike Ano Kranjc sta iskali in prenesli idejo vseživljenjskega izobraževanja iz tujine k nam, da bi ponudili zanimive poti do znanja tudi starejšim. Takrat so se upokojevali mladi, saj so svojo zaposlitev mnogi začeli že pri 15 letih. Pred njimi je bilo vsaj še 30 let aktivnega življenja. Vaše  mame in očetje, babice in dedki so postali učenci, raziskovalci, ustvarjalci, saj je zdaj čas za pozabljene želje in upe. Koliko razstav in novih knjig je v teh poznih letih nastalo! Poleg izobraževanja je pomembno druženje in vključenost v življenje po službi. Danes je vseživljenjsko učenje največja mreža za starejše. Ima 55 lokacij in 11.000 slušateljev. Med njimi  je večina žensk, ker smo radovedne in čutimo, da še ni vsega konec in da se tapravo šele začenja: radovediti in raziskovati, se družiti in uživati v vsem.

Sedaj je v vsakem kraju toliko ponudb, da nihče ne ostaja sam, osamljen in pozabljen, če se le hoče družiti. V Novem mestu je kar nekaj ponudnikov izobraževanja. To je Društvo upokojencev, Društvo interesnih dejavnosti in Univerza za starejše v Razvojno izobraževalnem centru.

Od začetka našega izobraževanja v RIC-u je minilo že 25 let, ko smo začeli s 34 dejavnostmi. Najstarejša sta bralni krožek in Potepanja po … Zelo obiskani so bili tečaji tujih jezikov, Tibetanske vaje, 14 let zgodovine umetnosti in računalništvo. To je za nas bilo novo opismenovanje in vsaka stopnja nas je bolj izobrazila za ta čas. Tako smo tudi starejši dobili stik s svetom in svojimi preko skypa. Med tem časom smo se preimenovali v Univerzo za starejše, bralni krožek v Beremo skupaj. Potepanja po … pa po dvajsetih letih dobivajo mlajše člane, starejši smo mnogi že omagali. Še vedno pa ostanejo zanimive poti, ki jih odkrivajo drug drugemu in oživljajo svoje spomine na kraje, kjer so utrgali prve cvetlice. Prav zaradi teh spominov so vsi kraji dobili še dodatno vrednost. Veliko veselja in moči pa nam je dalo 10 let druženja Z glasbo v lepši dan. Glasba razveseljuje, krepi organe in prinaša srečo pevcem in poslušalcem. Pojte tudi vi  sami ali z nami! Kdor poje, ne misli slabo, ampak se veseli stare in nove glasbe.

Stalnica pa so Četrtkova srečanja. Prvi četrtek so potopisi, ko potujemo s prijaznimi potniki, ki delijo svoje poti z nami. Ta srečanja so najbolj obiskana. Naslednja so s temami o zdravju in skrbi zanj, o zanimivostih kraja in ljudi, o zgodovinskih iznajdbah in koreninah Slovenije. Da bi se bolje spoznali, smo začeli s Pogovori o … Različne teme, a vendar skupne, ker nas je oblikoval čas, v katerem smo rasli skupaj. Ti pogovori niso množično obiskovani, ker se neradi odkrivamo, pogovarjamo o sebi  in je mnogim  bolje le sedeti, spremljati in oditi.  Mnogi ne spregovorijo z nikomer, pa se počutijo vsaj del skupine. Naša srečanja se končajo s kavico v »podaljšanem bivanju«. Tu dobi predavanje še končno podobo, oceno, komentar. Ker pa se vse konča s počitnicami, mi nadaljujemo s »počitniškim varstvom« vsak četrtek. Tako ostajamo s stiku, da se ne pozabimo in da navada ne pride iz navade. Lepo se je družiti in uživati v vsem. Menda se nam jeseni obetajo zanimive vsebine. Veselimo se jih. Pred sabo imamo nove cilje in  vzrok za užitke, učenje in druženje. Tako je ta del življenja obogaten z novim upanjem. Pridružite se nam in uživajmo skupaj!

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto

Oglejte si tudi