Logo MojaObčina.si
DANES
30°C
14°C
JUTRI
30°C
14°C
Oceni objavo

Tujerodne in invazivne rastline

Tudi na območju občine Muta se ponovno srečujemo s problematijo tujerodnih in invazivnih rastlin. Med vsemi pa je človeku najbolj škodljiva ambrozija, saj povzroča probleme v kmetijstvu in pri zdravju ljudi.  V skladu z Odredba o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia (Uradni list RS, št. 63/10) so imetniki zemljišč dolžni odstranjevati ambrozijo tako na kmetijskih kot tudi na nekmetijskih zemljiščih. To velja tako za kmetovalce, lastnike vrtov in vse druge lastnike, kot tudi upravljavce ali najemnike zemljišč.

Ob tem bi pozvali vse, ki opazite rastišče, da o tem obvestite lastnika oziroma najemnika zemljišča, da rastlino čimprej odstrani in s tem še pred njenim cvetenjem preprečimo oddajanje cvetnega prahu v okolico in razvoj semen.

Več o odstranjevanju ambrozije in o prepoznavanju le te - zloženka o ambroziji

Seveda pa ambrozija ni edina invazivna rastlina, ki prerašča kmetijska in nekmetijska zemljišča. Pri nas se širijo tudi druge tujerodne invazivne rastlinske vrste. Negativni vplivi invazivnih rastlinskih vrst se kažejo tudi na kmetijskih površinah, ker povzročajo neposredno gospodarsko škodo pri gojenju kmetijskih rastlin. Najbolj uspešno reševanje te problematike je prav zgodnje odkrivanje invazivnih vrst, ker je na ta način ukrepanje lažje in učinkovitejše.
 
Za namen zgodnjega prepoznavanja tujerodnih rastlin in njihovega uspešnega zatiranja vam posredujemo povazavo do brošure o invazivnih rastlinah, v kateri so s slikovnim gradivom predstavljene najpogostejše invazivne rastline.
Vir: muta.si

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi