Letos je potekala že 20. izvedba Sommelier selekcije, ki se je odvijala 15. in 16. marca. V dveh dneh so štiri somelierske komisije ocenjevale vina, sodelovalo pa je 45 sommelierjev. Člani komisij so izvajali slepo degustacijo vin in pri izboru upoštevali organoleptične lastnosti ter iskali najboljše kombinacije vina z jedmi. Najbolje ocenjena vina so nato bila izbrana v posameznih kategorijah.
Ponosni smo, da smo že drugo leto zapored imeli ocenjevalca iz Zgornje savinjske doline. V komisiji B je sodeloval Sašo Slemenšek iz Enoteke Mozirje.
Sommelierska selekcija se je najprej osredotočila na izbor špargljevih vin, nato pa je kategorije razširila na druge jedi, kar je omogočilo, da je postala selekcija letni vodnik za povezovanje vin z jedmi. V letošnjem letu je bilo ocenjenih 371 različnih vin, ki jih je prispevalo 89 vinarjev. Poleg izbire najboljših vin po posameznih zvrsteh so ocenjevalci izbirali tudi vino, ki najbolje ustreza posamezni jedi. S tem želijo pomagati širšemu krogu ljudi pri izbiri idealnega vina za različne vrste jedi, kot so šparglji in zelenjavne jedi, ribje jedi, jedi iz govedine in divjačine, gobje jedi, siri, sladice, prleška gibanica in prekmurska gibanica.
Najvišjo oceno je prejelo štajersko belo vino Sauvignon, letnik 2022, vinogradnika Gaube, ki je bilo izbrano za prvaka Sommelier selekcije 2023.
Podrobneje o izbranih vinih na sommelier selection 2023