Logo MojaObčina.si
DANES
31°C
17°C
JUTRI
32°C
17°C
Oceni objavo

OBVESTILO O UPORABI VODE NA POKOPALIŠČU

Spoštovani,

kar nekaj ljudi je z negodovanjem poklicalo na Občino v zvezi informacije o uporabi vode iz pipe na pokopališču v Mokronogu, ki je sedaj montirana neposredno ob mrliški vežici in posledično nekoliko bolj oddaljena od pokopališča. Vodo seveda uporabljajo za zalivanje rož na grobovih in temu je seveda tudi namenjena. 10.5.2024 smo vas že obvestili, da je bil v okviru investicije obnove mrliške vežice v zemljo vdelan tudi podzemni shranjevalnik kapnice, ki je sedaj namenjena zalivanju grobov. Shranjevalnik smo vdelali zaradi zmanjšanja porabe pitne vode iz vodovodnega sistema Mokronog. Pred nedavnim smo vas namreč obvestili, da je bila vodna gladina na vrtini Mokronog, v lanskem letu samo še 1 m nad črpalko. To pomeni, da smo morali sprejeti ukrepe za zmanjšanje porabe pitne vode. Zaradi tega smo sprejeli tudi Pravilnik o sofinanciranju izgradnje podzemnih kapnic za porabo deževnice v sanitarne namene in podobno. Občina se trudi, da ob vseh novih investicijah poskuša vgrajevati, kjer je to seveda smotrno, podzemne shranjevalnike vode. Odprt je tudi razpis za občane, ki to nameravajo vgraditi ob svojih stavbah. Potreben je resen razmislek vseh nas o samooskrbi glede porabe vode na način vgradnje podzemnih kapnic. Tisti, ki te nameravate vgraditi vam je na voljo soinvesticija občine in ukinitev takse za odpadne vode pri plačilu vodarine.

Ob iskanju nadomestljivega vodnega vira za vododvodni sistem Mokronog smo uspešno prišli do zadovoljivih rezultatov preiskav vodnega vira, ki je za podjetjem M TOM Mokronog. Zadnja odločitev zdravstvenega inšpektorata je, da nam ne dovolijo priklopa tega vira, ker ne sme biti na istem sistemu dvojnega kloriranja. Zaradi tega žal nadaljujemo z iskanjem novega vodnega vira. Potrebna bo verjetno investicija v novo vrtino v, upajmo, neposredni bližini Mokronoga.     

Ob izvajanju del na mrliški vežici zaradi finančne omejitve investicije in zaradi tega, ker bi morali prerezati ves asfalt proti stari pipi ter zmontirati nov vod, nismo uspeli prevezati omenjenega vodnjaka na pipo, ki se je uporabljala prej.

Občanke in občane, ki uporabljate vodo na pokopališču, prosimo, da poskušate racionalno razumeti omenjen ukrep za zmanjšanje porabe pitne vode, saj se približujejo poletni meseci, med njimi tudi Sušec, ki imajo lahko za posledico pomanjkanje vode na vodovodnem sistemu. Zato prosimo in apeliramo tudi na vse, da v teh mesecih omejite porabo pitne vode in jo ne namenjate za točenje bazenov in podobno, saj lahko jutri ostanemo brez pitne vode.     

 mag. Franc Glušič

župan Občine Mokronog – Trebelno

Vir: mokronog-trebelno.si

Oglejte si tudi