Logo MojaObčina.si
DANES
31°C
17°C
JUTRI
32°C
17°C
Oceni objavo

Uspešno sodelovanje s konzorcijem Stanovanjska cona Nad Postajo

Na občini Mirna Peč posvečamo veliko pozornosti reševanju stanovanjske problematike ter pomenu ustvarjanja primernih pogojev za življenje občank in občanov ter hkraten razvoj občine. Temu v prid govorijo tudi aktivnosti v treh stanovanjskih conah.

Češenska hosta, Nad Postajo in Pod Postajo

V stanovanjski coni v Češenski hosti se že gradi, v stanovanjski coni Nad postajo s pomočjo konzorcija gradimo celotno javno infrastrukturo, cesto, fekalno, meteorno kanalizacijo in vodovod. „Občina Mirna Peč ima v svojih prostorskih aktih kar nekaj stanovanjskih con. To so sicer območja, ki so trenutno še nepozidana oz. v veliki večini nepozidana. Ena od teh stanovanjskih con je tudi ta Nad Postajo, temu gre dodati še Češensko hosto, za katero se že projektira javna infrastruktura in  in stanovanjska cona Pod Postajo, ki pa je še v razvoju prostorskega akta," pove Sonja Klemenc Križan, direktorica občinske uprave. „Vemo, da naše vasi nudijo nekaj površin za gradnjo individualnih stanovanjskih hiš. Nekako je zaželeno, da bi bile vasi namenjene razvoju podeželja in kmetijstva, pa naj bi se locirali v teh novih stanovanjskih conah," dodaja  Sonja Klemenc Križan, ki je zadovoljna, ker se uspešno končuje prej omenjeni projekt v stanovanjski coni Nad Postajo.

Zgledno sodelovanje s konzorcijem

„Investicija in dela na njej so stekli marca letos. Trenutno smo v fazi vgradnje ceste,  fekalne meteorne kanalizacije in vodovoda, pripravlja se elektrokabelska kanalizacija, prav tako pa pripravljamo teren za ostalo javno infrastrukturo,“ pojasni direktorica. „Ko je enkrat zemljišče skomasirano, kar pomeni, da je možna prodaja parcel, mora nastopiti občina in začeti s projektiranjem javne infrastrukture. Vsak lastnik parcele v tem trenutku pričakuje, da bo čimpreje začel graditi. To pa pomeni, da mora občina zgraditi infrastrukturo. Celotna prej opisana investicija je vredna 2,5 milijona evrov. Občina bi jo pred izdajo odločb o komunalnem prispevku zelo težko sama financirala. Da pa smo lahko kljub temu zagnali tako veliko investicijo, je bil tudi na pobudo lastnikov parcel v stanovanjski coni ob celostni tehnični podpori občine,  ustanovljen Konzorcij Stanovanjska cona Nad Postajo. V konzorcij je pristopilo 90 odstotkov lastnikov parcel. Pri notarju smo odprli fiduciarni račun, sklenili pogodbo o ustanovitvi  konzorcija ter pogodbo o komunalnem opremljanju. Dejansko so lastniki sami prispevali sredstva kot predplačilo komunalnega prispevka za izvedbo določenega dela infrastrukture. Konzorcij je sklenil z izvajalcem direktno gradbeno pogodbo za določena gradbena dela. Vse aktivnosti tečejo po planu, konzorcij zelo dobro sodeluje z občino in izvajalci. Na mesečni ravni potekajo potrjevanja gradbenih situacij in redna izplačila. Ta sredstva,  743.539,84  evrov, bodo v kratkem počrpana. V večini so bila namenjena poplačilu del za meteorno kanalizacijo, ki je izrednega pomena, ter ureditev dela vkopa cestnega sveta. Preostali del investicije je Občina Mirna Peč financirala iz proračunskih sredstev.  S skupnimi močmi bomo projekt zaključili: zadovoljni pa vsi: novi lastniki kot občina, kot glavni investitor,“ sklene Sonja Klemenc Križan.

Predvideni rok za dokončanje del je po pogodbi predviden 30.9.2024, vendar se bo izvajanje investicije zaradi zelo zahtevnega terena razpotegnilo do zime, nato se bo prenesla komunalna oprema na Občino Mirna Peč, temu bo sledil postopek pridobivanja uporabnega dovoljenja.

Vir: mirnapec.si

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi