V torek, 15. 4. 2025, se je v Gostilni Makorič v Orehovljah v soorganizaciji Javnega zavoda Miren Kras, Obrtne zbornice Slovenije in Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica odvil strokovni posvet kot del niza dogodkov, ki jih odgovorni za turizem v zadnjih letih, posamično in skupaj ter v sodelovanju z institucijami, namenjajo razvoju ter dvigu kakovosti in prepoznavnosti lokalne eno-gastronomije. Kulinariki zagotovo lahko pripišemo vlogo temeljnega stebra turizma, preko katerega se vrednoti celovito doživetje sleherne destinacije.
Kdo so njeni nosilci?
Brez gostincev, brez izvrstnih kuharskih mojstrov, med
katerimi najboljše kličemo »chefi«, bi se ljubezen, ki gre v starem
slovenskem reku skozi želodec, kaj hitro izpela.
In tudi brez slovenskih »svetih hramov«, naših gostiln s tradicijo in znanjem,
ki se prenašata iz roda v rod ter na poti plemenitita z novostmi, ki jih
narekujejo spremembe v okolju in navadah gostov ter trendi v sodobni
tehnologiji in načinih priprave hrane, bi težko gradili prepoznavnost Slovenije
kot evropske eno-gastronomske regije, za katero smo lento prevzeli leta 2021.
K temu so zagotovo prispevali izjemni projekti s poudarkom na prepoznavanju
kakovosti ponudbe slovenske kulinarike: Slovenska gostilna, mednarodni
Gault&Millau in zadnja leta Michelinove zvezdice, za katere mirno
trdimo, da tako bogate bere po mednarodnih standardih prepoznane kakovosti
gastronomske ponudbe na kvadraturo ozemlja ne premore nobena druga država na
svetu.
Imamo vizijo, kako naprej?
Res smo lahko ponosni na dosežke. Pa imamo vizijo in strategijo, ki bo odgovorila na velike izzive, s katerimi se trenutno sooča naše gostinstvo? Imamo vse potrebne resurse?
Ne samo ustreznega poslovnega okolja in zdravih, lokalno
pridelanih sezonskih surovin – potrebujemo predvsem podmladek v branži! Kljub
izjemni promociji poklica kuharskega mojstra v zadnjih desetletjih po vsem
svetu, kuharskih šovih z nadpovprečno gledanostjo, se za gostinstvo odloča vse
manj mladih. Kako nadaljevati tradicijo družinskih gostinskih podjetij, ki so
same po sebi blagovna znamka? A brez nasledstva...
Enako velja za pridelovalce in obrtnike. Komu in kako prenesti znanje? V
lokalih danes, ne samo v kuhinji, na žalost tudi v strežbi, srečujemo tujce, ki
ne poznajo slovenske besede.
Obstajata dve ravni reševanja izzivov – prva se izvaja na strateški ravni, za
katero so odgovorne državne institucije in najvišje ravni stroke, ki iščejo
sistemske dolgoročne rešitve.
Druga raven se odvija na lokalni ravni, kjer rešujemo bolj kratkoročne, če
hočete, preživitvene izzive posameznih gostiln in družin ter z njihovo
dejavnostjo posredno in neposredno povezanih dobaviteljev, kmetov,
pridelovalcev, vinarjev, obrtnikov.
Sodelovanje in trdna lokalna veriga
Na posvetu so se zbrali predstavniki vseh segmentov, ki lahko konkretno prispevajo k razvoju in prepoznavnosti gostinstva v regiji. Najbolj s povezovanjem znanja in sredstev v trdnejše in bolj KAKOVOSTNE LOKALNE DOBAVNE VERIGE, ki bodo bolj odporne na spremembe v okolju. Verige, ki jih gostje tudi hitreje prepoznajo v avtentičnem doživetju in zato bolj cenijo ter posledično višje vrednotijo, kar vsem vključenim prinaša višjo dodano vrednost! Na videz enostavna logika, ki v praksi (še) nima željenega odmeva.
Posvet s odličnim primerom dobre prakse – vzpostavitve blagovne znamke Okusov Radol'ce – je pokazal graditev novih ali utrjevanje obstoječih lokalnih dobavnih verig, ki poleg pridelovalcev vključujejo tudi lokalne obrtnike in umetnike, celo slikarje in glasbenike.
Zaključno sporočilo posveta: Sodelovanje in ponos nad
vsem, kar je lokalno, pristno, edinstveno!
Prisotne sta uvodoma pozdravila župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij
Humar in predsednik OOPZ NG Primož Černic.
Strokovni prispevke so predstavile Janja Viher, koordinatorka projekta GOSTILNA SLOVENIJA, prisluhnili smo vlogi Slovenske turistične organizacije pri promociji slovenske eno-gastronomije, sledila sta dva prispevka Jerice Pučko Antolin in Linde Kogoj iz Kmetijsko gozdarskega zavoda - območnih enot Koper in Nova Gorica o izzivih pridelave gojenih in priložnostih vzgoje divjih špargljev.
Češnjico na torti sta srečanju dodala posebna gosta – Marcela Klofutar in Michelinov chef Uroš Štefelin iz Hiše Linhart.
Njuna uspešna poslovna vizija, ki temelji na tradiciji, trajnosti in sodelovanju lokalne skupnosti, veje iz uvodnega povabila na spletni strani Hiše Linhart:
“Dan pričenjamo z meščanskim zajtrkom ali brančem na
radol'škem trgu in ga zaključujemo z meščanskimi sanjami. Podružimo se ob jedeh
nove slovenske kuhinje. Za vas jih pripravlja chef Uroš Štefelin z ekipo. Uroš
je domačin, ki se trudi, da se okoliške sestavine in jedi ohranijo!
Uroša je kulinarični vodnik Michelin nagradil z Michelinovo zvezdico in zeleno
zvezdico za trajnost. Vsak gost, ki pride k nam z javnim prevozom ali s
kolesom, je nagrajen! Vsi sodelavci smo domačini. Zelo smo ponosni na našo
deželo. Spoznali boste zgodbe naših prijateljev, dobaviteljev. Občutili boste
naše občutke, srce in dušo. Naša hiša je zelo razgibana. Postrežemo vas tudi v
privatnih jedilnicah.”
V odmoru, ki je sledil posvetu, so se udeleženci okrepčali z OKUSI Krasne kuhinje, ki so jih prispevali Mirko Godnič iz Izletniške domačije Mirko, Katjuša Batistič iz Gostilne Bric, Darja Makorič Špiljak iz Gostilne Makorič in Jasmina Golob iz Gostilne Štirna. Vina pa Vinarstvo Kavčič iz Lipe ter Kmetija Faganeli iz Mirna.
Masterclass: »Inovativna uporaba špargljev v sodobni kuhinji«
15 gostincev iz širše Goriške je bilo v nadaljevanju dneva priča izjemni kuharski predstavi Michelinovega chefa Uroša Štefelina, ki je dokazal, da njegova prva zvezdica v Sloveniji ni bila naključje. Osnovne sestavine – gojene in divje šparglje – je v kombinacijah z oljčnim oljem Kmetije Marušič, mladim kozjim sirom iz ekološke kmetije Francinovi, zelišč iz Zeliščne kmetije Rogelja ter vloženih divjih špargljev pridelovalca MaQufino»obdelal« in postregel kot vrhunske mojstrovine.
Predstavitvi jedi, pripravljenih v okviru masterclassa, postreženih na izdelkih Društva keramikov iz Bilj in Gregorja Mavra, izdelkih iz kamna Petre Pike Može, lesenih pladnjih z intarzijo kamna Mizarstva Roberta Perasa in končno umetniških dekorativnih izdelkih svetovno priznanega umetnika Oskarja Kogoja, je sledila podelitev priznanj za udeležbo.
Zgodbe iz lonca... brez konca!
Strokovni posvet je bil del letošnje kampanje Zgodbe iz lonca…brez konca, ki se pri štirih gostincih, vključenih v Krasno kuhinjo Miren Krasa – Gostilna Bric (Miren), Gostilna Makorič (Orehovlje), Gostilna Štirna (Opatje selo) ter Izletniška domačija Mirko (Nova Vas), začenja z aprilom in bo trajala do konca meseca maja oz. dokler bo narava darežljiva z eno najbolj zdravih sezonskih sestavin – divjimi in gojenimi šparglji.
Posebna ponudba v tem obdobju bodo sezonski in inovativni 3- hodni špargljevi meniji po enotni ceni 30€.
Vabljeni k obisku tradicionalnih gostiln in okušanju sezonskih špargljevih dobrot!

