Oceni objavo

Trans Dinarica – NOVA kolesarska avantura po Dinarsko-Kraškem svetu

Epsko kolesarjenje čez zahodni Balkan

Ljubitelji daljinskega kolesarjenja, pripravite se na novo pustolovščino, ki vas bo popeljala skozi dinarsko-kraški svet zahodnega Balkana. Trans Dinarica, mednarodna kolesarska povezava, je že pred svojim uradnim začetkom požela veliko navdušenja. Ugledni popotniški vodnik Lonely Planet jo je namreč razglasil za eno najboljših potovalnih doživetij leta 2024 (Best in Travel). Poleg tega so o njej poročali tudi drugi priznani mediji, kot so CNN, Timeout in Outside Magazine.

Ta epska kolesarska pot se začne v Sloveniji, na robu alpskega sveta, in kolesarje vodi čez čudovito kraško ozemlje proti Hrvaški.

Slovenska etapa Trans Dinarice

Slovenija je znana kot ena najbolj trajnostnih držav na svetu, ki spodbuja raziskovanje naravnih lepot s kolesom. Kolesarjenje je tukaj izjemno priljubljeno, ne samo zaradi uspehov profesionalnih kolesarjev, kot sta Tadej Pogačar in Primož Roglič, ampak tudi zaradi vedno večjega števila rekreativnih kolesarjev in razvijajoče se kolesarske infrastrukture.

Trans Dinarica izkoristi vse prednosti slovenske raznolike pokrajine. Pot se začne na robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka v Tolminu, sledi smaragdni reki Soči ter se nadaljuje skozi vinorodna Brda do kraške pokrajine, kjer prečka tudi območje destinacije Miren Kras. Pri Ilirski Bistrici zapusti Slovenijo in se usmeri proti Hrvaški.

Med kolesarjenjem po slovenskem delu Trans Dinarice vas bo očarala osupljiva pokrajina, a prava vrednost poti se skriva tudi v doživetjih, ki vas čakajo ob njej. Med najmarkantejšimi točkami mimo katerih vodi pot je zagotovo Pomnik miru na Cerju, ki za kolesarje predstavlja tudi odlično postojanko za okrepčilo hkrati pa jim ponudi tudi osupljive razglede na pokrajine skozi katere kolesarijo.

Trans Dinarica je tako več kot le kolesarska avantura; je potovanje skozi zgodovino, naravo in kulturo, ki združuje najboljše, kar ponuja dinarsko-kraški svet. Ne glede na to, ali ste izkušen kolesar ali preprosto ljubitelj narave, vas ta pot zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Pridružite se tej nepozabni pustolovščini in doživite Slovenijo in njene sosede na povsem nov način.

Oglejte si tudi