Logo MojaObčina.si
JUTRI
31°C
18°C
SOB.
34°C
18°C
Oceni objavo

Praznik Špargljev v Orehovljah 2024 v znamenju povezovanja

Mesec maj zaključujemo s poklonom najbolj plemeniti povrtnini, ki raste na »Goriškem vrtu« in je včasih prinašala prvi, bogat spomladanski zaslužek prebivalcem spodnje Vipavske doline – beseda gre seveda špargljem, ki imajo v Orehovljah več stoletno tradicijo. Tudi letos so zadnji vikend v maju šparglji, tokrat v kombinaciji s češnjami, privabili obiskovalce od blizu in daleč na dvodnevno dogajanje v soorganizaciji Občine Miren - Kostanjevica, Javenga zavoda Miren Kras, TŠD Java Orehovlje, Krajevne skupnosti Orehovlje ter Društva žena Miren - Orehovlje.
V soboto 25. maja so mladi in žurerji po srcu plesali po taktih Pop Designa in Tequile, nedelja pa je bila tradicionalno posvečena povorki, stojnicam, roladi velikanki in plesu, tokrat s skupino Mladi gamsi.

Sončna in prijetna topla nedelja je v povorko vozov in kulturno zabavni program povezala društva in posameznike iz Miren-Kostanjevice, Brd in sosednjih krajev v čudovito pripoved. Ob 15:00 uri je izpred cerkve sv. Avguština sredi vasi proti športnemu parku Java krenila mešana druščina v sestavi: 

  • Twirlnig klub Miren
  • Goriški pihalni orkester
  • Starodobnikov Goriške
  • Aleksandrink – iz Društva za ohranjanje kulturne dediščine Aleksandrink
  • Voz šparglja
  • Predstavnice Društva žena Miren - Orehovlje
  • Briške žene
  • Predstavnice Društva žena Vrtojba
  • Predstavnice Društva žena Bilje
  • Voz veternik
  • Ljubitelji Tomosov

Na prizorišču je množico obiskovalcev iz vse Slovenije in zamejstva z uvodnim govorom pozdravil župana občine Miren-Kostanjevica, Mauricij Humar, ki je izpostavil pomen ohranjanja lokalnih tradicij in spodbujanja skupnosti: "Praznik špargljev ni le priložnost, da uživamo v dobrotah naše zemlje, ampak tudi čas, ko se kot skupnost povežemo in ohranjamo naše korenine in kulturne običaje." Navzoče je pozdravil tudi predsednik KS Orehovlje, Bogomir Nemec in predsatvniku podetja Almima predal zahvalo za donacijo KS Orehovlje, s katero je podjetje obeležilo 10 letnico delovanja.

Povezovalka programa Anuša Kodelja je predstavila sodelujoča društva, ki so na zabaven način približala vsebine vozov obiskovlacem. Bogat kulturni program je navdušil praktično vse generacije. Nastopili so namreč tudi najmlajši, poleg Twirling klub Miren in učencev OŠ Bilje so svoje plesne spretnosti pokazali tudi člani kluba L'unity ter gimnastične sekcije TŠD Orehovlje, ki so poskrbel za pravo športno vzdušje.

Poseben trenutek praznika je bila podelitev nagrad za najboljše vino v letu 2023. Letos sta prestižni priznanji prejeli Vinogradniška kmetija Kavčič iz Lipe na Krasu za Teran PTP 2023 ter Kmetija Faganeli iz Mirna za Malvazijo 2023.

Popoldne se je nadaljevalo z s plesom v družbi živahnih mladeničev iz skupine Mladi gamsi. Obiskovalci so uživali v številnih okusnih jedeh iz špargljev, med katerimi je izstopala špargljeva rolada velikanka, letos v kombinaciji z briškimi češnjami. Bogate stojnice so ponujale pestro izbiro lokalnih izdelkov, kjer so obiskovalci lahko našli vse od domačih dobrot do ročnih izdelkov.

Praznik špargljev v Orehovljah 2024 je znova dokazal, da je ta dogodek več kot le turistično-kulinarična prireditev. Je praznik skupnosti, kulture in tradicije, ki vsako leto združuje ljudi in ustvarja nepozabne spomine. Letos je bil praznik tudi del projekta Okusi ljubezni, ki se v 4 lokalnih gostilnah Bric, Makorič, Štirnas in na Domačiji Mirka Godniča, ter sedmih v Brdih, nadaljuje s ponudbo nadvse okusnih in zdravih jedi iz špargljev in češenj vse do sredine junija.

Vsekakor si prireditev zasluži, da jo ohranimo in vsebino skozi čas prilagodimo mladim generacijam, ki bodo v novih okoliščinah še naprej skrbele za negovanje dediščine prednikov.

Oglejte si tudi