Logo MojaObčina.si
DANES
30°C
19°C
JUTRI
28°C
19°C
Oceni objavo

Moja mati domovina

Letos praznujemo 33 let samostojnosti Republike Slovenije. In tudi letos smo na Gradu pripravili slovesnost v čas naše matere domovine.

Kulturno društvo Stanko Vuk Miren – Orehovlje že vrsto let pripravlja prireditev ob rojstnem dnevu naše domovine. Pesnik Tone Kuntner je domovino poimenoval mati, ker je njen sin in ker ima mehko srce kakor ga ima mati.

Slavnostni govornik profesor Peter Černic, ravnatelj Liceja Trubar - Gregorčič, dejal, da navado vsakdo ob besedi domovina pomisli na rodni kraj, običaje, jezik. Označuje geografski pojem, ki se ga ne brani z orožjem. Tudi ni nekaj tujega. Černic je ugotavljal, da je domovina to, kar je človeku podarjeno, ga dela trdnega in mu daje korenine, da z lastnimi koreninami poleti.

Župan Mauricij Humar je spomnil, da smo pred 33 leti bili evforični ob rojstvu Republike Slovenije. Nato je sledil čas, ki traja še danes, da gradimo, da uresničujemo naše želje in želje naših prednikov po življenju v svoji državi.

Kulturi program je povezovala Sara Bagon, poleg nje pa je slavnostno nastopal Pevski zbor Društva žena Miren - Orehovlje pod vodstvom Mojce Cej. Na harmoniki jih je spremljal Miloš Mozetič. Nastopajoči Ksenija Cotič, David Olivo, Andrej Brešan, Robert Petejan in Marta Pavlin so v pesmih slavili domovino, se v odlomku Franceta Bevka povzpeli na Kostanjevico pri Novi Gorici in spoznali Škrabca, slišali so tudi odlomek v domačem narečju. Mlada dekleta Sara Albreht, Klavdija Mei Petrovčič in Brina Bajc Rebec so v pesmih Nika Grafenauerja razmišljala o otroštvu, čemu služi glava in kaj pove zrcalo.

Dekleta iz Twirling kluba Miren pod vodstvo Nežke Kralj Rupnik so obiskovalce razveselile s svojim energičnim nastopom po zvokih znane koračnice. Za simboličen kres je kot vedno poskrbel Mitja Klančič s pomočniki. Po prireditvi so se obiskovalci še družili, poklepetali in praznično vstopili v dan državnosti.

KD Stanko Vuk Miren - Orehovlje

Oglejte si tudi