Logo MojaObčina.si
DANES
35°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

V Mengšu smo vesel' l'dje

Ta slogan iz Mengeške koračnice je bil vodilo 56 glasbenikom Mengeške godbe, ki so razpoloženi in polni pričakovanj pred množico 1300 poslušalcev sproščeno in veselo prišli na oder Športne dvorane v Mengšu. Še več energije jim je na oder prinesel razigrani, dobro razpoloženi dirigent, ki je še pred napovedovalcema z godbeniki izvedel skladbo Pod marelo. Rdeča nit 40. prireditve Pod mengeško marelo so bile uspešnice ansamblov, ki so na različne načine povezani z Mengeško godbo.

Kot prvi ansambel so nastopili Slovenski muzikantje, ki bodo drugo leto praznovali 60-letnico delovanja. Kar nekajkrat doslej so s svojim ustanoviteljem, kitaristom Andrejem Smolejem, nastopili na »Mareli«. Član kvinteta je tudi godbenik Primož Kosec. Zaigrali in zapeli so Muzika ti krila da, En, dva, tri hopsasa in Vabijo planine.

Sledila je predstavitev obeh povezovalcev: Janje Ulage, ki je ljubiteljem narodnozabavne glasbe znana kot urednica Radia Veseljak, in Franca Pestotnika – Podokničarja.

Skupaj z godbo so pevci Mihael Možina, Oto Pestner in Maja Šturm Razboršek zapeli Veselega Ribnčana Andreja Blumauerja. Skladba je najbolj znana v izvedbi Ansambla Franca Miheliča. V odpevu skladbe so si godbeniki izborili svoj zvočni prostor in uživali v igranju.

Matija Škrlep, trobentač Mengeške godbe, je še s petimi člani in pevko zastopal ansambel Kerlci. Zaigrali so sentimentalni valček (z operetnimi harmonijami) Dežnik za dva in polko Daj mi poljub v molovski ruski melodiki.

Na Mareli je pogosto nastopil istoimenski ansambel, v katerem je igral Primož Kosec, ki je posebej za to priložnost za Mengeško godbo priredil svojo skladbo Iz Bleda v Bohinj, ki sta jo zapela Julija in Žan Avbelj. V izvedbi godbe s pevcema Sebastjanom Fabčičem in Darjo Kosec (Darja je pela že na drugi Mareli) smo slišali uspešnico Alpskega kvinteta – skladbo Jožeta Antoniča, Vinka Šimeka in Ivana Prešerna - Žana »Od nekdaj Kranjice so lepe bile« oz. Kranjsko dekle.

Veseli Begunjčani, katerih član je tudi godbenik Robert Požar, so ljubitelji Avsenikove glasbe. Zaigrali so valček Jadraj z menoj in polko Vsepovsod smo mi doma, dodali pa še Raj pod Triglavom.

Brez sponzorjev bi prireditev mengeški godbeniki težko izpeljali. Posebno pomembno je bilo, da so občinski svetniki in župan z vso energijo stopili v poplavno obnovo športne dvorane, da je ta lahko gostila 40. tradicionalno prireditev Pod mengeško marelo.

Kvintet Dori, priljubljeni ansambel v Mengšu, katerega član je tudi godbenik Boštjan Per, so v spomin na legendarnega Lojzeta Slaka skupaj z godbo zapeli V dolini tihi. Napovedovalec nas je spomnil, da je pesem tudi v rokerskih vrstah izredno priljubljena. Zadnjo kitico je ob lučkah mobilnih telefonov s pevci in godbo zapela vsa publika, v skladu z veselim razpoloženjem bolj »na horuk«. Ivan Sivec, ki je 15 let pisal scenarije za prireditev, je izjavil, da so bili pevci v dvorani najboljši zbor v Sloveniji ta hip. Na odru so se mu pridružili še drugi sooblikovalci Marele: Franc Kompare kot pobudnik prireditve, Lojze Pišek - tedanji predsednik Mengeške godbe, Janez Per ter Lado Kosec, ki je bil kar 25 let njen organizator. Po prejemu spominskih daril so zaigrali veterani Mengeške godbe, ki jih po Vinku Sitarju vodi Janez Per. Godbo sta požlahtnila domača pevca Julija in Žan Avbelj, ki sta ob dobri spremljavi Veteranov zapela Kdo so pa to? in Kam le čas beži, z zelo aktualnim besedilom »v srcu pa je lepo, kot je nekdaj bilo«.

Pri naslednji skladbi je ob godbi s solo nastopom briljirala obetavna mlada tolkalistka Neli Per (ksilofon), ena izmed 16 članov godbe iz družine Per. Ponoven dokaz, kako »družinska tradicija« plemeniti društveno delovanje. Da je bil uspeh enkraten, je potrdil še dirigent, saj so Adamičevo skladbo Cik-cak zaigrali še enkrat v hitrejšem tempu, ki mu je bila Neli kos s svojo virtuoznostjo. Za intermezzo nas je s šalami »Ej lojtra šiba« zabaval Podokničar.

Že na lanski Mareli so nas prijetno presenetili člani Šmarnogorskega kvinteta s pevcema Ano Plahutnik in Žanom Avbljem (sicer oboistom in flavtistom godbe). Uigrano so odmuzicirali kar dve polki – Pogumno na ples (Dekle, korajža velja) in Moj fant je veternjak. Godba nas je razveselila z naslednjima skladbama: Burnikovo Vračam se v Slovenijo skupaj s tercetom Alpskega kvinteta in Avsenikovo Nasvidenje z barvno usklajenima pevkama Ano Plahutnik in Anjo Šink.

Ponovno so zaigrali člani kvinteta Dori s kitaristom Antijem Gubenškom, ki je zapel valček Leti, leti lastovka in polko Verjemi in zaupaj.

Prišel je trenutek težko pričakovanega nastopa Ansambla Saše Avsenika. Odličen, uigran, pa vendar vse preveč skomercializiran »show« nastop, ob katerem zbledi nekdanja perfekcija in prefinjenost igranja ansambla Slavka in Vilka Avsenika. Zaigrali so Na avtocesti in Štajerka, frajerka. Skupaj z godbo so »nažigali« Zdaj objemi me spet in Ena bolha za pomoč.

Da je godbenikom ta stil glasbe najbližje, se je pokazalo v skladbi Andreja Smoleja Veseli muzikant, saj so se ponovno razživeli, dodatno energijo pa jim je s svojim pristopom, gibčnostjo in muzikalnostjo dodal še dirigent Dimitrij Lederer. Pri tej skladbi se je godbenikom pridružil tercet ansambla Kerlci.

Žal klarinetista Vinka Sitarja, enega od prvih akterjev Alpskega kvinteta, ni bilo na prireditev, je pa to mesto zapolnil njegov prijatelj in vodja ansambla - skoraj bi lahko rekli »maskota« - baritonist Janez Per. Domovinska čustva je v poslušalcih obudil Oto Pestner, legenda slovenske zabavne glasbe in avtor priljubljene skladbe Ljubim te, Slovenija. Veseli me, da kljub mojstrstvu na instrumentih, kristalno čiste trobente, mehkobe klarineta, čvrstega ritma kitare in basa, ter nevsiljene, a prisotne harmonike, ostajajo zvesti »muziki«, ki jo vedno postavijo na prvo mesto. Ob valčku so zaigrali še polko Mladi lovec, posvečeno lovskemu društvu, in pa Janezov hit – Polka s pozavno.

Podokničar je k besedi izzval še predsednika Mengeške godbe, Gregorja Žuna, ki je v spontani zahvali poudaril še, da je prireditev praznik Marele, praznik Mengša in vse slovenske narodnozabavne glasbe.

Tako, kot se je prireditev začela, nas je uigrana, dinamično razgibana in muzikalna Mengeška godba pripeljala do zaključne skladbe V Mengšu smo vesel' l'dje. Tudi v tej skladbi se je ponovno izkazal dirigent, ki ni dopustil, da bi odlično razpoloženje na odru in v dvorani izvajalce zapeljalo v kričeče in neobvladano »nažiganje«. V takem razpoloženju publika ne spusti izvajalcev z odra, zato so godbeniki za slovo pred drugim delom (večer za ples z Ansamblom Saše Avsenika) zaigrali še legendarno Avsenikovo Na Golici.

Za odličen večer slovenske narodnozabavne glasbe z jagodnim izborom skladb gre zahvala vsem nastopajočim, predvsem pa godbi, in ostalim, ki so 24. februarja 2024 pripomogli k realizaciji 40. prireditve Pod mengeško marelo, ki je bila hkrati tudi uvod in povabilo v praznovanje 140-letnice Mengeške godbe.


Besedilo: prof. Tomaž Habe

Foto: Vido Repanšek in Simon Golobič

Mengeška godba pod 40. mengeško marelo

Oglejte si tudi