Logo MojaObčina.si
DANES
30°C
20°C
JUTRI
26°C
18°C
Oceni objavo

ZAKLJUČEK 7. MEDVOŠKEGA KULTURNEGA FESTIVALA

Uspešno smo zaključili 7. Medvoški kulturni festival.

Spoštovani,

uspešno smo zaključili 7. Medvoški kulturni festival, ki se je v letu 2024 pridružil praznovanju 30. obletnice občine Medvode. Vzpostavili smo novo tematiko raziskovanja dediščine prek kulture in umetnosti ter program nadgradili z različnimi vsebinami, tako izobraževalnimi, kot tudi bolj zabavnimi. Medvoški kulturni festival tako ob tridesetletnici začenja s spoznavanjem in predstavljanjem trilogije, ki najbolj reprezentativno predstavi identiteto občine medvodami: širše območje mestnega jedra med Soro in Savo, ki ob tem tvorita trikotnik industrija-trško jedro-narava. To trojnost smo prenesli tudi v program festivala. 

Vse tri elemente (Industrijo oziroma infrastrukturo, ki je pomemben element razvoja mlade občine Medvode, naravo, ki obkroža in osredišča občino ter bogastvo dediščine, kulture in umetnosti) smo najprej predstavili skozi novo oblikovano igro spomina s tridesetimi pari ploščic. Izdelek je produkt skupnostnega sodelovanja medvoških profesionalcev in amaterjev, s premišljeno izbrano vsebino ter spremljajočo knjižico, ki opisuje vse elemente, okroglo embalažo s kovinskim pokrovom in tudi omejeno izdajo tekstilne darilne embalaže, s katero še dodajamo piko na i k omenjeni trilogiji.

S četrtkovo predstavitvijo igre Spomin #medvodami, ki je sledila koncertu medvoške podružnice Glasbene šole Franca Šturma, smo tako uradno odprli festival, in ga po tretjem večernem koncertu, v soboto zvečer tudi veselo zaključili.

Festival  je obiskalo prek 1500 obiskovalcev, sodelovalo pa je skoraj 200 posameznikov oziroma prek 30 organizacij.

V treh dneh bogatega programa smo se lahko udeležili vodenih ogledov (Galerije na prostem z razstavo ob obletnici, kinetičnih vetrnic sodobne umetnosti ), predstavitve virtualne rekonstrukcije gradu starega gradu Jeterbenk in ustvarjanih delavnic, se igrali na Igrišču kulture - Potujoči ustvarjalnici, si ogedali Karavano na kolesih, si ogledali stare "maksi" razglednice iz Medvod in jih primerjali z današnjo ureditvijo mestnega jedra, razvajali brbončice na čaju s taborniki in na Stičišču okusov sotočja in prisluhnili kar trem izjemnim večernim koncertom. Poleg četrtkovega z glasbeno šolo, se je v petek skupini HELP! A Beatles tribute pridružilo prek 50 otrok iz medvoških osnovnošolskih zborov ter Mladinska vokalna skupina Medvode, v soboto pa nas je s skladbami  zadnjih desetletij navdušila Godba Medvode z Rokom Ferengjo in Markom Mozetičem - Mozom. Veseli pa smo tudi, da je letošnjo Potujočo ustvarjalnico obiskalo skoraj 260 otrok z učitelji, ki so dediščino, kulturo in umetnost ospoznavali na zabaven način.

Strnjeno dogajanje, polno čutnih vtisov, nas vsekakor ni pustilo ravnodušne, številni prostovoljci, mentorji, udeleženci ter seveda snovalci festivala in ostali sodelujoči pa so vsekakor dokazali, da "Moč dobrih vezi skupnost gradi", kar je tudi slogan praznovanja ob tridesetletnici.

Oglejte si tudi