Logo MojaObčina.si
JUTRI
33°C
19°C
TOR.
33°C
18°C
Oceni objavo

Vidovi dnevi ob prazniku farnega zavetnika v Šentvidu pri Lukovici

Praznik farnega zavetnika svetega Vida v Šentvidu pri Lukovici obeležijo v TD Sv. Vid iz Šentvida pri Lukovici z Vidovim večerom in sejmom.

V petek, 14. junija, so zvečer v dvorani Antona Martina Slomška v Šentvidu zapeli fantje skupine Sidro, v nedeljo po sveti maši je župnik Bernard Rožman blagoslovil pivo in s tem odprl nedeljsko sejemsko dogajanje. Slednjo vsako leto  popestri  Vidov kotiček za najmlajše, metanje škornja v koš, tekmovanje v kuhanju golaža in predstavitev starih, že pozabljenih obrti.

Tokrat smo se učili kako se izdela košara, ali koš in ugotovili, da je to trd in težak posel. In med tem, ko so ekipe v kuhanju golaža rezale meso, lupile čebulo in pripravljale najboljši golaž smo se sprehodili med stojnicami, kjer je bilo ravno tako živahno kakor okoli kotlov, kjer se je kuhal golaž.

Še pred blagoslovom piva  nam je zaigrala godba Lukovica in s konjsko vprego so pripeljali sode polne piva Rokovnjač. Po blagoslovu je župniku Bernardu Rožmanu pripadla čast zabiti pipo v sod, da je pivo Rokovnjač steklo v lične kozarce, ki so jih pripravili v TD Sv Vid posebno za to priložnost. Ponovno smo poleg ribnčana srečali čebelarja  Antona Cirarja, ki nam je tokrat predstavil še paviljon Medena zgodba.

Sveti Vid je češenj sit pravi pregovor in tudi tokrat smo si jih lahko privoščili, čeravno pravijo, da letina zaradi preobilice dežja ni takšna kot bi si želeli. Kar nekaj degustacij smo bili deležni. Alenkine slaščice se čedalje bolj uveljavljajo, saj kvaliteta dela zanjo dobro reklamo. Štefkin sir ne sme manjkati pri narezku niti v sendviču. Matožetove dobrote so nekaj posebnega kruh, rezanci, gnezdeca, in nešteto drugih dobrot krasi njihovo mizo, a janeževi upognjenci so pika na i ponudbi. Potem, ko smo se olepšali pri Brigita creations smo se ustavili pri Tatjana natura da smo kupili mažo, ki naredi našo kožo prožno in še... Ah kaj bi našteval kar s celo vrečko koristnih in uporabnih maž, tinktur in še kaj smo odšli bogatejši od nje. A ne le mi tudi županja mag. Olga Vrankar je prišla in kupila mažo, ki jo uporablja že nekaj časa in pravi, da je odlična. Bo že držalo, če reče županja. Olive takšne in drugačne so nam ponudili v pokušino in ni se jim bilo za upreti posebno še, ker smo slišali razlago kaj in kakšna je katera. Nismo se uprli niti pokušini oljčnega olja in ne leto tudi h kmečkim ženam smo zavili in kruh tam kupili. S to razliko, da njega lahko ješ brez vseh dodatkov, ni treba mesa, ni treba olja, le kruh iz krušne peči. Ga ni, da bi se mu odrekel. In, če to ni bilo dovolj, so ostale še palačinke za sladico po okusni porciji dobro poznane jedi vseh veselic, čevapčičev. Potem pa še pogled h kuharjem, ki  so  veselo rezali čebulo, tudi malo jokali ob tem, narezali  meso in dodali nešteto skrivnostnih sestavin. In  kuhali na zmernem,  malo bolj močnem in ne vem še kakšnem ognji ter mešali in  pokušali, da bo le naš najboljši. In kakšen sejem bi bil, če ne bi na njem bile prisotne preužitkarice in so prišle in peltle iz slame nove in nove izdelke. 

Med tem pa se na drugem delu že odpira nova fronta in sicer metanje škornjev v koš. Ekipa šteje tri člane in vsak ima svoj par škornjev, a le za metanje v koš potem jih mora vrniti. Med najmlajšimi je zmagala ekipa Smrkci med odraslimi, po res napetem finalu, Mladi prevojski fantje. Čas za kuhanja golaža  je potekel in po tehtenm premisleku in številnih pokušanjih se je mojster Janez Dolšak  odločil, da gre prvo mesto Parketarjem, drugo Mizarčkom, tretje pa si delita Mi2 in Šentviške korenine. Ekipe so golaž razdelile med obiskovalce in ob tem dobile tudi kakšno pohvalo ne samo zahvalo.

Turističnemu društvu Sv. Vid je ponovno uspelo pod streho spraviti tako sejemsko dejavnost kot kulturni večer in kakor je dejala županja mag. Olga Vrankar: ponosna sem na društva, ki delujejo v zadovoljstvo vseh in znajo iz malega narediti veliko. Čudovito nedeljsko dopoldne se je prelevilo v popoldne in počasi smo zapuščali sejemski prostor ne le polni lepih vtisov, s številnimi vrečkami dobrot in ne nazadnje tudi polnih želodčkov zaradi pokušanja golaža, ki smo ga obvezno  zalili s pivom Rokovnjač.     


 DJD

Oglejte si tudi