Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
36°C
20°C
Oceni objavo

In zadnja nagrada gre...

Po devetih letih je v sredo, 12. junija, nastopil čas, da se učenci in učenke 9.a, 9.b. in 9.c razreda poslovijo od šolskih klopi. Slovesnost ob odhodu iz osnovne šole ne pomeni, da drugi, ali kateri drugi dan ne bi ponovno prišli  v šolo, v kateri so bili več let.

Vsi žal niso bili vseh devet let ker so se šolali na podružničnih šolah. Številne so prelomnice v našem življenju, a vse  so še kako pomembne za naš nadaljnji razvoj. Če je prva prelomnica vstop v osnovno šolo je potem druga zagotovo  končanje le te. In ko zaključiš šolanje na osnovni šoli se podajaš v nov svet, v svet odraslosti, svet, ki ti spremeni navade, ki je drugačen, bolj tuj vsaj prve mesece in brez poznanih obrazov sošolcev in sošolk iz osnovne šole. Vsak zaključek je težak posebno še, ko se boriš, da dobiš vse točke in priporočila, da lahko nadaljuješ šolanje tam, kjer si sam želel in kjer so tvoji cilji. A preden se podaš na to pot pride nekaj sladkega in to ni torta, niti sladoled, to je valeta. Dan, ko "devetarčki" zasijejo v čisto drugačni luči, dan, ko spoznamo njihove majhne a prikupne skrivnosti, dan, ki je samo njihov in, ki jim ostane v spominu še mnogo let potem, ko so starejši in mnogi že žene in možje ter očki in mamice.

Valeta ostaja v srcih in spominu in to najlepšem, četudi potočijo kakšno solzo ob slovesu. V Sončni dvorani na Brdu je pod naslovom In zadnja nagrada gre.... potekala valeta, kjer so se predstavili učenci 9.a , 9.b in 9.c razreda skupaj z razredniki. Seveda razredniki niso prišli na vrsto takoj, kajti  tokrat so imeli glavno besedo učenci in učenke tako, da so prišli na vrsto šele, ko so bili poklicani in vprašani in priznati moramo, da so se jih tudi čisto malo privoščili. Da ne bi kdo slučajno mislil, da so bili  vprašani za oceno, čeprav bi se to lahko zgodilo so jim tokrat učenci in učenke  prizanesli, z ocenami namreč.

Na začetku so devetošolci in  devetošolke ob igranju koračnice prišli v Sončno dvorano nato  sta na violino zaigrali slovensko himno Ajda in Karolina.  Na oder so najprej povabili ravnateljico dr. Anjo Podlesnik Fetih za katero so dejali, da je bila sicer njihov vodja, a obenem tudi njihov navdih, saj je s strokovnostjo pomembno prispevala k njihovem razvoju. Slednja je dejala, da je prišel čas slovesa a da jih je osnovna šola oblikovala, da so danes to kar so in, da bodo v življenju znali gledati kot v filmu. Znak na vabilu pomeni, da boste kljub odhodu iz osnovne šole ohranjali prijateljske vezi. Skupaj z učitelji ste leteli kot nerazdružljiva jata, ko pa ste spoznali, da zapuščate jato so vas razredniki usmerili nazaj, zato moramo biti hvaležni razrednikom. Seveda so bili deležni zahvale tudi starši, ki se morajo zavedati, da bodo kaj kmalu odleteli tudi iz varnega zavetja doma tako kakor danes zapuščajo jato na Brdu.

Danes je prelomnica in ponosna sem na vas saj ste nadpovprečna najbolj prizadevna in najbolj samoiniciativna generacija 2015-2024. Dosegli ste 100% učni uspeh, kar 14 vas je doseglo nadpovprečni učni uspeh in kar 18 vas je bilo vseh 9 let nadpovprečno uspešnih. 32 vas je doseglo priznanje za zvestobo  in osvojeno bralno značko vseh devet let. Osvojili ste 42 bronastih, 2 srebrni, 2 zlati, 3 biserna in dve diamantni priznanji  ter ste odlični pevci, inštrumentalisti in športniki. Le malo je manjkalo, da bi letos zmagali v tradicionalni tekmi v odbojki proti učiteljem in to nalogo sedaj prepuščate generaciji za vami, ter jim zaželela srečno, kamorkoli jih bo nesel veter.

Za ravnateljico je beseda pripadala županji mag. Olgi Vrankar, ki je dejala, da so prišli do mejnika, saj se končuje obdobje, ki je sloves od osnovnošolskih klopi. Končuje se obdobje nepozabnih trenutkov, neverjetnih doživetij, iskrenih prijateljstev in s tem dragocenih spominov, ki vam bodo čudovita popotnica za nova poglavja v vašem življenju. Ostanite trdni in vztrajni tudi v srednji šoli, kajti najbolj pomembno je da sledite svojim ciljem in željam. Želim si, da razmišljate še naprej o miru, prijateljstvu, strpnosti in ljubezni, da se na srednješolski poti srečate s svojo genialnostjo in, da na široko odprete svoja srca. Dragi mladi slavljenci ob tem vašem mejniku vam iskreno čestitam za vse prejeto znanje in uspehe. Posebno priznanje izrekam vsem 14 učencem in učenkam, ki so bili vseh devet let odlični. Ti izjemni dosežki bodo zapisani danes v zlati občinski knjigi.

Besede zahvale je namenila še učiteljem in šolskim pedagogom, da so se vseh devet let trudili in prenašali znanje in vrednote za oblikovanje teh mladih, ki danes zapuščajo osnovno šolo. Prijetne sproščene in mirne počitnice, da boste polni energije jeseni stopili na novo pot.

Kot zadnji je spregovoril v odsotnosti predsednika sveta staršev, Toneta Medena, podpredsednik sveta staršev Miha Cerar, ki je izrazil veselje, da je  lahko v imenu sveta staršev na prireditvi. Svoje misli strnil v te besede.  Dragi mladi prijatelj pred teboj je mnogo poti, a izberi tisto, ki te vodi k uspehu, toda uspeh ni le v materialnih stvareh kot so luksuzni avtomobili, ali potovanje po svetu. Uspeh najdeš, ko odkriješ kaj te resnično navdihuje in kaj daje tvojemu življenju pravi smisel. Ko ti bodo ljudje rekli, da se nekaj ne da vztrajaj nikoli ne obupaj in nikoli ne izgubi upanja. Uči se iz svojih napak in nadaljuj, daj si čas, spoznaj samega sebe. Bodi prijazen do samega sebe in, ko je težko je to le priložnost za osebno rast  in pomoč drugim. Bodi srčen in vztrajen v trudu za dobro kajti v tem se skriva prava vrednost življenja. Spoštovani učitelji osebno in v imenu staršev bi se vam rad zahvalil za vaše predano delo in proaktivno sodelovanje. Pogosto vsi pokomentiramo  le težave, danes pa je priložnost, da priznamo in cenimo vse tisto kar počnete iz skrbi in predanosti in ostane neopaženo samoumevno. Vaš trud ni samoumeven in iskreno se vam zahvaljujemo za vse kar storite, ne le za posredovanje znanja, temveč tudi za oseben zgled, za neizmerno zavzetost, ki jo vlagate v svoj družbeno odgovoren in zahteven poklic. Dragi starši velike čestitke gredo tudi vam, vašemu trudu, potrpežljivosti in ljubezni, ki ste jo vložili v vzgojo vaših devetošolcev. Koliko skrbi prevozov usklajevanja urnikov, razumevanja predmetov poslušanja njihovih izzivov in naprej. Še naprej bodite vzor svojim otrokom  predvsem v obdobju v katerem so sedaj, saj vas še vedno zelo potrebujejo. Osebno vem, da je biti starš eden najbolj zahtevnih a hkrati najbolj nagrajujočih izzivov v življenju. Zato si danes vzemite trenutek zase  in si dovolite biti ponosni biti tudi nase vsem skupaj želim lepo praznovanje je dejal še ob zaključku nagovora.

Po plesih, ki so zasluga plesne šole Miki, je sledila še predstavitev posameznih razredov in njihovih razrednikov Nataše Berk, Jaka Rogla in Jadranke Hajdinjak. Prav zanimive predstavitve so tokrat ustvarili devetošolci in devetošolke in iz njih smo spoznali kako radi so hodili v šolo in kako  so se imeli v njej in tudi kaj kar med letom doma niso povedali. Da so res dobra ekipa dokazuje tudi ansambel, ki so ga sestavili ob tej priložnosti in je igral tako med prireditvijo  kakor tudi na koncu pesem Po svoji poti grem, da so se starši lahko zavrteli s svojimi slavljenci. Še prej je sledila podelitev priznaj in pokalov za naj najboljše  in teh ni bilo travno malo. Da so res generacija nadpovprečnih so dokazali  tudi s tem, da so se z rožico spomnili vseh učiteljev na šoli a ne le matični tudi podružničnima ter tajnice Danice Avbelj, ki jim je bila vedno pripravljena kaj skopirati, kam poklicati, telefonirat, knjižničarke Danice Dolar, ki jih je tudi sedaj pocukala za rokav in jim rekla naj ne pozabilo prinesti  nazaj knjig, ki so si jih izposodili na začetku šolskega leta, hišnik, ki  vedno popravi kar se uniči, snažilk bolje negovalk prostorov, ki so skrbele, da je vse snažno ter kuharic, ki so skrbele, da so bili njihovi želodčki vedno siti, saj so vedele kako je treba streči  otrokom, ki rastejo.

In za konec še besede ravnateljice v spodbudo. Ko pridejo izzivi se ne ustrašite, le srečno naprej.  Verjetno vas  zanima kam je šla zadnja nagrada? Zadnja nagrada je uspešen zaključek šolanja in prejeli so jo vsi devetošolci in devetošolke. 


DJD                      

 

Oglejte si tudi