Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Prisotnost Nobelovega nagrajenca obogatila srečanje partnerjev Microfuture projekta

V okviru projekta Microfuture smo se 15. in 16. maja udeležili tretjega srečanja projektnih partnerjev in konference v Parizu. Projekt je namenjen podpori posameznikom, mladim, socialnim podjetjem in ostalim, ki imajo odlične poslovne ideje, ne pa tudi sredstev za njihovo uresničitev. Z njim želimo izboljšati dostop do mikrokreditov.

Sestanek se je začel s pozdravnim nagovorom direktorja regionalnega Oddelka Seine Saint Denis. Posvetovalni partner na projektu, Yunus Foundation, je prvi dan predstavil obširno primerjalno analizo in izpostavil ključne izzive, s katerimi se srečujejo pobude za mikrofinanciranje v partnerskih državah. Anita Molka je predstavila analizo vrzeli, ki je bila pripravljena glede na poročilo OECD o socialnem podjetništvu in socialni ekonomiji ter v sodelovanju z MGTŠ, socialnimi podjetji in razvojnimi organizacijami, ki nakazuje na slabo razvitost in interes za podporno okolje za mikrofinanciranje in socialno ekonomijo v Sloveniji. Predstavila je tudi slovenski dobri praksi, od katerih je bila MIKRO FI AGRO Slovenskega regionalnega razvojnega sklada, prepoznana kot tretja najboljša praksa med podanimi in zanimiva predvsem za Švedsko okolje. Za Slovenijo so zanimive predvsem romunska spletna platforma Ashoka, vzpostavljena na nacionalni ravni, z naprednimi AI tehnologijami, ki deležnikom predlaga njim najprimernejše razpise, spodbuja in povezuje socialna podjetja ter zagotavlja finančna sredstva preko donacij. Inkubator in investitor, Tremplin Capital, ki prvenstveno podpira podpovprečno zastopane podjetnike v Franciji, pri čemer se osredotoča na manj razvita geografska območja. Ter In Depth, dobra praksa, ki nudi svetovanja posameznikom, ki se soočajo s finančnimi težavami. Ponuja nasvete o učinkovitem upravljanju financ, predstavlja razpoložljive rešitve in subvencije v njihovi lokalni skupnosti ter jih usmerja k virom pomoči.

Partnerji projekta Microfuture smo imeli med konferenco, ki jo je 15. maja organiziral Oddelek Seine Saint Denis, priložnost spoznati nobelovega nagrajenca in ustanovitelja Grameen Bank, Muhammada Yunusa, ki že 50 let nudi posojila najranljivejšim ciljnim skupinam. Njegovo pionirsko delo je bilo v navdih za pripravo in začetek samega projekta Microfuture. Konferenca je povezala številne pomembne osebnosti s področja mikrofinanciranja, kot so direktorji bank, skladov, uspešni podjetniki in lokalne oblasti.

Drugi dan smo obiskali lokalno socialno podjetje “Boutique-Ecole”, majhno trgovino in delavnico, ki sodeluje z lokalnimi umetniki in obrtniki, ki so iskalci zaposlitve in sodijo med ranljive ciljne skupine. Trgovina, ki je hkrati tudi kavarna, se povezuje z lokalnimi podjetji od katerih pridobiva reciklirane materiale, iz njih pa izdeluje končne izdelke.

Obiskali smo tudi lokalno posestvo “La Ferme des Possibles”, ki jo vodi podjetje Novaedia. Direktor Mohamed Gnabaly, ki je tudi župan regije Seine Saint Denis v Parizu, je predstavil njihovo delovanje, predvsem kako zagotavljajo delovna mesta najranljivejšim skupinam, kot so osebe s posebnimi potrebami. Ukvarjajo se s pridelavo sadja in zelenjave, ki ga po naročilu dostavljajo lokalnim naročnikom, nudijo pogostitve in oddajajo prostore za dogodke. Prav tako imajo na posestvu nekaj vrst domačih živali, da jih lahko mestni otroci spoznavajo tudi v živo.

Projekt, ki je v izvajanju že eno leto, kaže prve uspešne rezultate. Glede na rezultate raziskave, se bomo v Sloveniji osredotočili predvsem na ozaveščanje in spodbujanje sodelovanja med ključnimi akterji (socialnimi podjetji, finančnimi institucijami, odločevalci in ranljivimi ciljnimi skupinami) in izboljšanje dostopa do različnih mikro-finančnih mehanizmov. Prenos najprimernejše dobre prakse v naše okolje bi omogočil tudi pripravo novega projekta na LAS razpis za spodbujanje podjetništva med ranljivimi ciljnimi skupinami. Verjamemo, da smo na dobri poti k vpeljevanju sprememb, ki bodo prinesle pozitivne rezultate v sektorju mikro-financiranja in socialnega podjetništva.

Avtorica: Jasna Presečki

Oglejte si tudi