Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Predstavitev dobrih praks s področja mikrofinanciranja v socialni ekonomiji na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport

Razvojni center Srca Slovenije se je 24. julija 2024 v okviru 3. srečanja z deležniki projekta MICROFUTURE, sestal s predstavniki Sektorja za socialno ekonomijo, ki deluje znotraj Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Projekt naslavlja storitve in podporo na področju mikrofinanciranja predvsem za ranljive ciljne skupine in socialna podjetja, ki potrebujejo več podpore v začetnih fazah zagona podjetja ali pri nadaljnji širitvi. S storitvami in znanjem o mikrofinanciranju jih lahko ustrezno motiviramo in podpremo. Predstavili smo osem dobrih praks iz Francije, Italije, Romunije in Švedske, ki rešujejo izzive pri pridobivanju mikrokreditov.

Cilj projekta MICROFUTURE je vplivati na politike s prenosom dobrih praks, spodbujati socialno podjetništvo in mikro-financiranje v šestih evropskih regijah. Osredotoča se na ozaveščanje in spodbujanje sodelovanja med ključnimi akterji (socialnimi podjetji, finančnimi institucijami, odločevalci in ranljivimi ciljnimi skupinami) in izboljšanje dostopa do različnih mikro-finančnih mehanizmov. Nekatere predstavljene dobre prakse imajo potencial prenosa v Slovenijo, zato so zanimive tudi za Ministrstvo. S tem namenom bomo pridobili vse dodatne informacije direktno od nosilcev dobrih praks in jih povezali.

Najbolj jim je bila zanimiva dobra praksa iz Francije, in sicer “Mikro-prihranki za socialno in solidarno gospodarstvo”. Vzpostavljajo se t. i. “CIGALES klubi” oziroma skupine ljudi, ki želijo svoje prihranke uporabiti tako, da finančno podprejo lokalna socialna podjetja ali projekte. Je orodje, ki varčevalcem omogoča financiranje razvoja gospodarstva, ki temelji na ljudeh in vsak član prispeva poljuben znesek. Ko je projekt izbran, klub CIGALES pridobi delež v lastniški strukturi, njegovi člani pa pet let podpirajo njegov razvoj na vnaprej določenih področjih.

Sodelovanje z oblikovalci politik in njihovo vključevanje v vse faze izvajanja projekta je ključnega pomena za doseganje pozitivnih rezultatov, ravno tako ozaveščanje končnih uporabnikov ter izboljšanje dostopnosti mikrofinancnih mehanizmov. Dobre prakse iz različnih evropskih držav odpirajo možnosti za nove pristope k mikrofinanciranju. Takšne iniciative ne samo izboljšujejo dostopnost do finančnih virov, ampak tudi krepijo sodelovanje med ključnimi akterji v socialni ekonomiji.

Projekt podpirajo Občine Litija, Šmartno pri Litiji, Kamnik in Lukovica.

Več informacij o projektu: https://srce-slovenije.si/predmet/microfuture/

 

Avtorica članka: Anita Molka

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi