Oceni objavo

Po proslavi ob dnevu državnosti odprtje novega športnega igrišča

Številni pesniki so posvetili pesem domovini in tudi Lojze Grozde je sicer pod psevdonimom Slavko Vodal napisal pesem Domovini, mi pa smo se je tokrat spomnili na osrednji občinski proslavi v počastitev dneva državnosti v četrtek, 20. junija, v Sončni dvorani.

Dan državnosti praznujemo v  spomin na dogodke iz leta 1991, ko smo Slovenke in Slovenci izpolnili svoje večstoletne sanje o lastni državi. Praznovanje se je začelo  ob 16.30 na Mali Lašni pred pomnikom Lokvanj, ko so  svečano dvignili zastavo, nato nadaljevali z osrednjo občinsko prireditvijo v sodelovanju Godbe Lukovica, otroškega pevskega zbora Kresničke in mladinskega pevskega zbora Ciklamen, plesne skupine Bleščice in Sovice.

Na prireditvi so podelili tudi priznanja najboljšim učenkam in učencem  Osnovne šole Janka Kersnika Brdo ter obenem svečano predali svojemu namenu  prenovljeno športno igrišče pri osnovni šoli na Brdo. Prireditve so se udeležili tudi Tadej Cmerekar Komar iz kabineta Ministrstva za gospodarstvo, šport in turizem RS, županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, ravnateljica Osnovne šole Janka Kersnika Brdo dr. Anja Podlesnik Fetih, poslanca Državnega zbor Republike Slovenije Janez Cigler Kralj in Rado Gladek, podžupan Občine Lukovica Vincenc Dragar ter predsedniki in predstavniki Krajevnih skupnosti in društev, ki delujejo v Občini Lukovica.

Po prihodu zastave na prizorišče smo prisluhnili  igranju državne himne in nato govoru županje mag. Olge Vrankar, ki je poudarila, da je naša država samo naša in čeravno preživlja tudi težke trenutke in preizkušnje smo ji hvaležni za vse kar nam daje. Zavedati se moramo, da je država  naša skupna skrb in naša skupna usoda. V vseh teh letih samostojnosti se je zgodilo veliko dobrih stvari, pa tudi  slabih, ki jih nismo ne želeli in tudi ne pričakovali. Zato nas kratkotrajni uspehi ne smejo uspavati, prav tako nas neuspehi ne smejo zaustaviti. Zavedati se moramo, da smo vsi odgovorni za prihodnost naše Slovenije. Res je, da je odgovornost primarno vedno individualna, pa vendar vsak nosi svoj del odgovornosti tudi za stanje v naši družbi. Bivanje v demokratični državi terja veliko mero strpnosti, medsebojnega sprejemanja in predvsem spoštovanja drugačnosti. Zato bi bilo pomembno, da bi Slovenci ponovno začeli graditi na skupnih temeljih, spoznanjih in na dejanjih, ki nas združujejo in so nas združevala ob osamosvojitvi.

Šolsko leto se počasi bliža koncu. Prvi so se od osnovnošolskih klopi, in to za vedno, poslovili  devetošolci in devetošolke, ki so zaključili s svojo dosedanjo zgodbo, ki se je devet let pisala v osnovni šoli. S slovesom od osnovne šole se končuje njihovo obdobje, ki je bilo polno nepozabnih trenutkov, neverjetnih doživetij, iskrenih in najlepših prijateljstev in s tem dragocenih spominov, ki jim bodo čudovita popotnica za nova poglavja v njihovem življenju. Devetošolcem in devetošolkam  ob njihovem mejniku izrekam čestitke in jim želim, da ostanejo trdni in vztrajni tudi v srednjih šolah. Predvsem pa, da sledijo svojim sanjam in ciljem. Čestitke in zahvalo izrekam tudi vsem učiteljem in delavcem šole, ki so se vseh devet let trudili, da nanje prenesejo znanje in vrednote, ki so izoblikovale njihovo osebnost, v njih prebudile sanje in cilje, ki jih bodo zasledovali v prihodnje. Vsem ostalim učencem, dijakom in študentom pa želim, da uspešno zaključijo šolsko leto, da bodo njihove počitnice brezskrbne in da si naberejo novih moči za nove izzive, ki jih bodo čakali v novem šolskem letu. Počitnice so tudi priložnost za druženje s prijatelji, igro in zabavo ter čas, da počnejo stvari, ki jih veselijo in navdihujejo. Drage občanke in občani, iskrene čestitke ob dnevu državnosti. Obenem vam želim prijeten poletni oddih, ki naj vas osveži in napolni z novo energijo. Potem , ko so nam zapeli zbori in zaigrala godba nekaj znanih pesmi iz filmskih uspešnic je dobila svojih pet minut tudi izvrstna športnica in nekdanja učenka OŠ Janko Kersnik Brdo, članica Težkoatletskega kluba Domžale Petra Pavlič, s katero je povezovalec prireditve Denis Malačič spregovoril nekaj besed o njeni uspešni športni poti. Tudi o tem kako se je odločila za šport, ki ni čisto tipičen za ženske, je tekla beseda. In izvedeli smo, da je prej trenirala atletiko, vendar ker je bilo pozimi potrebno očistiti atletsko stezo snega je presedlala med dvigovalce.

Po pogovoru smo se skupaj napotili na odprtje novega športnega igrišča pri Osnovni šoli na Brdu, ki je bilo temeljito prenovljeno, v celoti sta bili zamenjani površina in vsa oprema na igriščih, obnovljena in prestavljena so bila obstoječa ter dodana nova igrala, namenjena najmlajšim otrokom. Poleg tega je bila prenovljena okolica igrišča z novimi tribunami, urejeno  ograjo, razsvetljavo, meteorno kanalizacijo, drenažo, na neutrjene površine so posejali travo. Tokrat je zbrane nagovoril  Tadej Cmerekar Komar iz kabineta Ministrstva za gospodarstvo, šport in turizem, ki je dejal, da se veseli  odprtja  novega igrišča in, da  njihov finančni vložek sicer ni bil velik v primerjavi z investicijo, je pa  pripomogel pri gradnji. Županja  mag. Olga Vrankar je spregovorila o sami pridobitvi o delih in na koncu podala še finančni obračun, ki ni bil majhen, a za tiste, ki po gostilnah in podobnih objektih  kritizirajo delo občine, a jih na prireditvah običajno ni, to ni nič. Do besede je prišla tudi vsa navdušena  ravnateljica Osnovne šole Janka Kersnika Brdo dr. Anja Podlesnik Fetih, ki ni mogla skriti zadovoljstva ob novi pridobitvi šole. Kaj bodo lahko počeli na novem igrišču smo se nazorno lahko prepričali ob predstavitvi , ko so  učenci prikazali tek na 60 metrov, skok v daljino, suvanje krogle ter košarko in med dvema ognjema. 

Nato so  vsi skupaj v spremstvu bakle pritekli še častni krog, kjer so  Tadej Cmerekar Komar iz kabineta Ministrstva za gospodarstvo, šport in turizem, županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, ravnateljica Osnovne šole Janka Kersnika Brdo dr. Anja Podlesnik Fetih ter članica TAK Domžale Petra Pavlič prerezali trak, s tem predali športno  igrišče v uporabo.

DJD  

Oglejte si tudi