Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije ter 11 stanovskih organizacij je vlada Republike Slovenije decembra lani razglasila, da se tretji teden v mesecu novembru obeležuje kot Teden slovenske hrane. Slednji je nadgradnja slovenskega zajtrka in upajmo, da bo prešel tudi v mesec slovenske hrane, ki tako v začetku kot še danes daje pomen lokalno pridelani hrani in obenem spodbuja številne šole, vrtce in druge organizacije k iskanju dobaviteljev hrane v okolju v katerem živijo in delajo.
Akciji »Vseslovenske tržnice«, kjer se uporabniki lahko seznanijo z lokalnimi ponudniki hrane slovenskega porekla se je pridružila tudi občina Lukovica in v soboto 16. novembra, ob pomoči številnih pridelovalcev in predelovalcev iz Črnega grabna, pripravila pestro ponudbo domačih pridelkov: tako smo lahko kupili in okušali različne vrste medu, sire, jabolka, domač kruh ter kupili različno zelenjavo, rezance in slaščice na trgu v središču Lukovice. Za pijačo je poskrbela stojnica s pivom Rokovnjač - domača pivovarna Rokovnjač s štirimi svojimi pivi. Na stojnici Občine Lukovica pa so obiskovalcem postregli z odličnim domačim ričetom. Tako so se tokrat na razširjeni sobotni rokovnjaški tržnici predstavili Čebelarstvo Dular, kmetija Rous, kmetija Pr´ Matožet, kmetija Jergan, kmetija Vampret, ekološka kmetija Kašnik, kmetija Šinkovec – Osredkar, čebelarstvo Anton in Joži Cirer, kmetija Nakrst, kmetija Dobrote izpod Špilka, Alenkine slaščice ter kmetija Pr’ Cesarju. Poleg njih so se predstavili še člani in članice Civilne zaščite Občine Lukovica, ki so občanom prikazali temeljne postopke oživljanja z umetnim dihanjem in defibrilatorjem. Da je bil utrip na tokratni rokovnjaški tržnici še bolj zanimiv so poskrbeli godbeniki godbe Lukovica ter učenci glasben šole Polton.
Tanja Vidic Goršak je poskrbela, da se je vsak od ponudnikov imel priložnost predstaviti obiskovalcem in povedati tudi nekaj o svojem delu. In ker se je tokratna tržnica s pestrim programom zavlekla čez dvanajsto so obiskovalci na stojnici občine Lukovica, poleg propagandnega materiala, se lahko tudi okrepčali in to z domačim ričetom v katerega je po okusu sodeč zagotovo stopil prašič in tam tudi ostal. Čisto na koncu še kozarček piva Rokovnjač in zaključek tedna slovenske hrane, ki kar kliče k nadaljevanju. Sicer lahko domače dobrote iz Črnega grabna dobite vsako soboto na rokovnjaški tržnici, tržnici domačih dobrot sončnih kmetij.
DJD