Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Še malo in tu bo jesen

Kljub temu, da nekateri še koristijo dopustniške dni se drugi že ozirajo  proti jeseni, ko bo treba napolniti naše shrambe z ozimnico.

Če je letošnja letina žita zaradi vremenskih razmer slaba, ni nič bolje z sadjem. Sadjarji obrezujejo, mulčajo, gnojijo in še kaj, a jim lahko pozeba kaj hitro pobere pridelek.  

V Črnem grabnu je kar nekaj nasadov sadja in zagotovo med bolj poznane sodi poskusni sadovnjak Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu.  A tudi pri Kašnikovih, po domače pr Jakon, v Vrbi in pri Klopčičevih, po domače pri  Rousovih, v Trnovčah pridelajo kar nekaj jabolk.

V Trnovčah  imajo več vrst jabolk in sicer elstar, jonagold, zlati delišes, carjevič, topas, idared in fuji slednjega bodo obirali šele v začetku oktobra. Pri Kašnikovih, kjer imajo ekološko pridelavo jabolk bodo konec avgusta v začetku septembra obirali sorto merkur, nato še topas in opal. Vreme narekuje čas obiranja tako kot narekuje kakšna bo letina. Letošnjo letino jabolk je pri Kašnikovih rešilo oroševanje, saj je v času cvetenja pritisnil mraz in brez oroševanja bi bila tokratna letina izgubljena. Sicer pa je letošnja letina pod povprečjem, a jabolka le bodo.

Imamo še kar nekaj časa, da premislimo  in se odločimo koliko in kakšna jabolka bomo kupili za letošnjo ozimnico. Katera so tista prava nam bosta Sašo in Roman z veseljem izdala, le povedati jima moramo, kakšne so naše želje in zahteve glede jabolk.

In ne pozabimo jabolko na dan odžene zdravnika stran, zato ko bo čas napolnimo svoje shrambe z jabolki iz Črnega grabna, da bo "dohtar" čim dlje stran.

DJD   

Oglejte si tudi