Oceni objavo

Že 4. leto zapored praznujemo svetovni dan čebel – nagovor župana Berta Menarda

Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije je Republika Slovenija leta 2015 v okviru OZN začela s postopki za razglasitev svetovnega dneva čebel in predlagala resolucijo, ki izpostavlja pomen čebel in drugih opraševalcev. Pobuda je bila sprejeta leta 2017, 20. maj pa razglašen za Svetovni dan čebel.


Slovenija je predlagala, da se svetovni dan čebel zaznamuje v maju. Takrat so čebele na severni polobli najdejavnejše in se začnejo razmnoževati, na južni polobli pa je tedaj jesen, čas spravila čebeljega pridelka- medu. 20. maj pa je bil rojen tudi pionir čebelarstva in eden največjih strokovnjakov za to področje v tistem času Antona Janša (1734–1773). Velja za prvega učitelja sodobnega čebelarstva na svetu, Marija Terezija pa ga je imenovala za stalnega učitelja na novi šoli za čebelarstvo na Dunaju.


Slovenija se po številu čebelarjev na prebivalca uvršča v sam svetovni vrh. Vsak 200. prebivalec je čebelar, za več deset tisoč Slovencev pa je čebelarstvo način življenja z dolgo tradicijo, čebela, še posebej avtohtona kranjska sivka, pa je del slovenske narodne identitete.


Vir: https://www.worldbeeday.org/si/

Oglejte si tudi