Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

V KEKČEVO DEŽELO Z OTROŠKIMI RISBAMI IN SLIKAMI

V Galeriji hiša sonca Logatec je bila v sklopu tednov ljubiteljske kulture razstava likovnih del predšolskih otrok iz Miklavževega vrtca. Na razstavi v organizaciji območne izpostave JSKD Logatec, z naslovom KEKČEVA DEŽELA, je bil na ogled izbor risb in slik otrok starih 4-6 let, ki so jih ustvarili v času izvajanja likovnega krožka v vrtcu.

Otroci iz modre in vijolične sobe so pod vodstvom mentoric Mojce Demšar in Darije Turk spoznavali in preizkušali šest različnih likovnih tehnik in njihovih kombinacij. Vsak je na svoj način upodobil letošnjega priljubljenega junaka Kekca. Nastala so čudovita likovna dela, v katerih se odraža otroška spontanost, čistost in neposrednost. V posameznih delih je bila opazna prav izjemna likovna občutljivost za kompozicijo, stopnjevanje grafičnih, tonskih in barvnih vrednosti. Prav to otroško spontanost in neposrednost so občudovali in v svojih delih želeli posnemati tudi najbolj znani odrasli umetniki.

Ob odprtju razstave 9. maja so vzgojiteljice skupaj z otroki predstavile projekt vrtca Kekec moj prijatelj, v katerem  jih je zadnje šolsko leto pred vstopom v šolo spremljala maskota - junak Kekec. Skupaj z ročno izdelano kvačkano lutko so spoznavali svoj kraj in Slovenijo. Kekec je bil z njimi povsod, prav pri vseh dejavnostih, na sprehodih, izletih, tečajih, krožkih... V sklopu projekta so si ogledali vse tri slovenske filme o Kekcu in se navdušili nad njegovo uprizoritvijo. Pripravili so tudi glasbeno scensko delo - muzikal Kekec, v katerem so s sedmimi ponovitvami nastopili pred širšo javnostjo.

Z vzgojiteljicami so otroci predstavili kako je potekalo ustvarjanje v likovnem krožku. Vsak je tudi poiskal svoje delo in ob njem povedal, kako in s čim je ustvarjal. Na stenah razstavnega prostora so opremljene slike izgledale čisto drugače, kakor so jih običajno vajeni. Otroci so bili zelo veseli in ponosni, da so njihove umetnine razstavljene v pravi galeriji na ogled širši javnosti. Zapeli so nekaj Kekčevih pesmi, se ob pogostitvi posladkali s sokom in piškoti, mentoricama pa je vodja logaške JSKD Tanja-Pina Škufca podelila priznanja. Za zaključek so se po razstavi otroci z vzgojiteljicami odpeljali še na dolgo pričakovani izlet v Kekčevo deželo.

Razstava, ki je bila na ogled do 7. junija, je bila  zelo dobro obiskana. Ogledalo si jo je 220 obiskovalcev vseh starosti, med katerimi  je bilo največ predšolskih in šolskih skupin. Te so bile ob obisku s strani vodje izpostave deležne tudi vsebin galerijske vzgoje.

Oglejte si tudi