Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Z mag. Simono Kermavnar po gornjelogaškem pokopališču

Mag. Simona Kermavnar je višja strokovna sodelavka ZRC SAZU Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta. Pogledali smo si zanimive nagrobne spomenike in plošče ter keramične fotografske portrete iz začetka 20. stoletja.

V soboto zgodaj popoldne, 13. aprila smo se z umetnostno zgodovinarko mag. Simono Kermavnar, strokovno sodelavko ZRC SAZU, pogovarjali o izstopajočih nagrobnih spomenikih na gornjelogaškem pokopališču.

Na začetku nam je razložila kako in zakaj je pokopališče nastalo. Potem pa nam je predstavila litoželezne izdelke, nagrobne spomenike in delavnice od koder so ti izdelki prišli. Dalje smo si pogledali nagrobne plošče na pokopališki kapeli.

Ogledali smo si tudi keramične fotografske portrete iz začetka 20. stoletja. Tu gre za estetsko in še posebej dokumentarno vrednost. Gre za upodobitve, tako moških kot žensk iz logaškega okolja, ki so se ukvarjali z različnimi posli.

Simona Kermavnar je avtorica knjige LITOŽELEZNA DEDIŠČINA V ZAHODNI, OSREDNJI IN JUŽNI SLOVENIJI in je na voljo tudi v Knjižnici Logatec.

Naši lepi konci bodo o organizacijo podobnih dogodkov nadaljevali tudi v prihodnje. Dogodki bomo objavljeni tudi na straneh MojaObčina.si.

Hvala obiskovalcem in občini Logatec za finaciranje dogodka.


Oglejte si tudi