Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

NA REGIJSKEM EXTEMPORU JSKD SO SODELOVALI LIKOVNIKI IZ OSREDNJE SLOVENIJE

V soboto 8. junija 2024 je na domačiji Šinkovc na Medvedjem Brdu, potekal REGIJSKI LIKOVNI EXTEMPORE Koordinacije JSKD Osrednja Slovenija na temo KOLORIZEM IN NATURA / BARVA IN FORMA. Dogodek je logaška izpostava JSKD organizirala v sklopu tednov ljubiteljske kulture.

Namen regijskega razpisa Koordinacije JSKD Osrednja Slovenija je ponuditi likovnikom izziv in možnost strokovne podpore ter predstavitve, tudi v vmesnih letih, ko ni bienalnega državnega razpisa. Natečaj je bil letos prvič razpisan na malo drugačen način. Tokrat je bila klasični obliki, pri kateri avtorji ustvarjajo samostojno, obenem ponujena še možnost sodelovanja na Extemporu. Pri slednjem je bil poudarek na ustvarjalnem druženju v živo z možnostjo strokovne mentorske podpore. Vabljeni so bili vsi odrasli ljubiteljski vizualni ustvarjalci, slikarji, grafiki, kiparji, fotografi, …

Regijski EXTEMPORE JSKD, 8. 6. 2024 na Medvedjem Brdu, foto: JSKD Logatec

Na extempore se je prijavilo 35 avtorjev vse od Logatca, Rovt, Cerknice, Ribnice, Ljubljane in okolice pa do Litije in Zagorja. Uvodnemu likovno teoretskemu predavanju akademske slikarke mag. Nuše Lapajne Čurin z obširnejšo razlago teme ter načinu uporabe barv in kontrastov je sledila ustvarjalna akcija. V prijetnem okolju sredi narave in živalskega vrveža na domačiji ali v bližnji okolici so udeleženci poiskali vsak svoj miren kotiček. Izbrane motive so slikali v koloristični maniri, z uporabo modulacije in močnih, nasičenih barv in kontrastov.

Regijski EXTEMPORE JSKD, 8. 6. 2024 na Medvedjem Brdu, foto: JSKD Logatec

Ustvarjalni vnemi in zavzetemu delu se je prilegel tudi vmesni odmor med katerim so prijazni domačini postregli z okusno malico. Ob joti in zavitku so se malo okrepčali in si v družabnem klepetu izmenjali tudi kako izkušnjo, nato pa nadaljevali z delom. Predavateljica je vsem, ki so želeli in potrebovali kakšno usmeritev, ves čas med delom nudila strokovno podporo z nasveti in usmeritvami. Pred zaključkom je ob »mini razstavi« nastalih del pokomentirala vsako sliko in dodala še kašen nasvet. Ugotavljala je, da so vsi udeleženci extempora temo zelo dobro doumeli in praktično slikarsko akcijo izvedli nad pričakovanji. Nov način se je izkazal kot uspešna oblika spodbude in podpore, ki jo je vredno ohraniti tudi za naprej.  Ob koncu so avtorji dobili še zadnje informacije glede opreme in oddaje likovnih del za razstavo, nato pa se zadovoljni razšli vsak na svoj konec.

Regijski EXTEMPORE JSKD, 8. 6. 2024 na Medvedjem Brdu, foto: JSKD Logatec

Vsa dela sodelujočih na natečaju in extemporu bodo letos jeseni najprej razstavljena na Območnih razstavah v org. posameznih izpostav JSKD osrednje Slovenije. Območna tematska razstava KOLORIZEM IN NATURA / BARVA IN FORMA bo za logaške avtorje v Galeriji hiša sonca Logatec, od 19. septembra do 11. oktobra. Regijski izbor bo pripravila Nuša Lapajne Čurin, izbrana likovna dela pa bodo na regijski razstavi na gradu Bogenšperk, na ogled od 13. novembra 2024 pa vse do konca januarja 2025.

Oglejte si tudi