Logo MojaObčina.si
DANES
30°C
20°C
JUTRI
26°C
18°C
Oceni objavo

Gasilci bolničarji preverjali svojo usposobljenost

Log-Dragomer, 18. maj 2024: Gasilska zveza Vrhnika in Služba nujne medicinske pomoči (NMP) Zdravstvenega doma Vrhnika sta pripravili  7. tradicionalno Izobraževanje gasilcev-bolničarjev. Dogodek, ki se je odvijal na treh različnih lokacijah v občini Log–Dragomer, je združil 12 ekip iz različnih prostovoljnih gasilskih društev z namenom obnavljanja in utrjevanja njihovega znanja v realistično pripravljenih scenarijih potencialnih nesreč.

Posredovanje gasilcev že dolgo presega zgolj gašenje požarov. Zaradi vse bolj nepredvidljivega vremena so gasilci prvi, ki pomagajo ob neurjih, toči, žledi, poplavah in vetru. Poleg odstranjevanja podrtih dreves in prekrivanja streh, se ukvarjajo tudi z medicinskim posredovanjem. Ekipe gasilcev -bolničarjev, prvotno ustanovljene za pomoč gasilcem, zdaj pomagajo tudi občanom, saj so običajno na kraju nesreče še pred prihodom reševalnega vozila. Da bi bili dobro pripravljeni na posredovanje, se gasilci bolničarji usposabljajo na tečajih in rednih vajah. V sodelovanju Gasilske zveze Vrhnika in Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Vrhnika je na treh različnih lokacijah v Občini Log–Dragomer potekalo tradicionalno, že sedmo Izobraževanje gasilcev-bolničarjev. Prijavilo se je 11 ekip iz 10. prostovoljnih gasilskih društev in ena ekipa civilne zaščite. Skupno je sodelovalo več kot 60 oseb, vključno z gasilci, člani nujne medicinske pomoči Vrhnika in statisti. »ZD Vrhnika in službi NMP je v velikem interesu, da so gasilci-bolničarji kar se da dobro usposobljeni, saj se velikokrat znajdejo skupaj z našo ekipo NMP na intervencijah, tam pa šteje znanje in tudi izkušnje. Za gasilce-bolničarje, ki opravijo obsežno izobraževanje iz prve pomoči, je zelo pomembno, da ohranjajo svoje znanje na takšnih srečanjih. Tako imajo priložnost preizkusiti svoje spretnosti na izjemno realistično pripravljenih scenarijih, na terenu, a vseeno v varnem okolju pod budnim očesom mentorjev. Le-ti jim po koncu prikaza reševanja podajo tudi povratno informacijo, kaj so naredili dobro in kje so možnosti za izboljšave,« pravijo v vrhniškem Zdravstvenem domu.

Usposobljenost so preverjali s tremi realističnimi scenariji
Kot je pojasnila Vesna Homar, vodja Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Vrhnika je izobraževanje namenjeno dodatnemu usposabljanju gasilcev bolničarjev. Na tem izobraževanju vsako leto zberemo 3 takšne scenarije, ki so se v takšni ali drugačni meri zgodili v realnem življenju in smo se iz njih nekaj naučili ter želimo to znanje širiti med čim več ljudi, predvsem tistih, ki prihajajo v stik s poškodovanimi ali bolnimi v najtežjih okoliščinah.« Dodala je, da so gasilci svoje znanje utrjevali ter preverjali na treh lokacijah. Na eni izmed točk so iz gorečega vozila reševali 3 osebe, ena izmed nih je bila tudi gibalno ovirana oseba, vkleščena v avtu v svojem invalidskem vozičku. » Na drugi postaji je šlo za močno krvavitev, ki jo je bilo treba zaustaviti in tega človeka nato oživljati. Na tretji postaji je šlo za padec mladega kolesarja, ki se je dogajal v posebnih okoliščinah, s sumom na uporabo prepovedanih drog.«

 
V. L., foto: V. L.

Oglejte si tudi