Logo MojaObčina.si
JUTRI
28°C
18°C
SRE.
24°C
15°C
Oceni objavo

Revija Kosec že deset let odstira zaklade preteklosti

Log, 10. junij 2024 - V zadnjih desetih letih so ustvarjalci revije Kosec uspeli zbrati številne zgodbe, ki bi sicer morda ostale pozabljene. O prehojeni poti, izzivih in odzivih so na okrogli mizi spregovorili urednica revije Kosec Ana Mrzlikar, predsednica KUD Kosec Anica Vengust, oblikovalka revije Barbara Nardoni in ljubiteljski zgodovinar Marjan Gregorčič.

Revija Kosec je nastala iz preproste, a močne želje po spoznavanju sokrajanov, ki je prerasla v ambicijo po ohranjanju in dokumentiranju zgodovinskih zgodb občine Log - Dragomer. “Ko smo začeli razmišljati, kaj in kako bi pisali v reviji, so se nam ideje kar same ponujale. Ugotovili smo, da se je veliko pisnega gradiva in slikovnega materiala izgubilo ali ga sploh ni bilo. Ko sem se pogovarjala z Lojzko Šarabon, mi je namignila, naj obiščem Marjana Gregorčiča, saj veliko ve in ima veliko zapisov. Marjan je bil takoj pripravljen sodelovati, saj je bil prava zakladnica rojstnih podatkov, priimkov in rodbin,” je o začetkih revije na okrogli mizi povedala Anica Vengust.

 

Prvi izdaji s podnaslovom »Pogovori z občani«;, so sledile izdaje podnaslovljene »Čas beži, spomini ostajajo«;. V desetih številkah so objavili številne prispevke z rdečo nitjo ohranjanja kulturne dediščine, zapisov, objektov in oživljanja imen starih domačij. Ustvarjalci revije so razkrivali bogato zgodovino Dragomerja, Loga, Lukovice, pisali o gradu Lukovec, zgodovini Stare šole Lotili so se tudi obsežnega projekta ohranjanja starih domačih imen, ki so ga nadgradili s samostojno knjižnico in izdelavo ličnih glinenih ploščic, ki krasijo številne fasade.

 

Na okrogli mizi je Marjan Gregorčič delil svoje izkušnje pri izbiranju tematik, pridobivanju materiala in veščinah pisanja prispevkov. Udeleženci so se dotaknili tudi številnih izzivov, s katerimi se soočajo pri ustvarjanju revije. Ana Mrzlikar je osvetlila uredniško delo, Barbara Nardoni pa je predstavila izzive pri oblikovanju revije. Vsi so poudarili, da je najtežji del procesa oddaja končne verzije in nato nestrpno čakanje na sveže tiskano izdajo ter odzive nanjo.

 

Revija Kosec že desetletje vestno beleži in ohranja zgodovino občine Log - Dragomer. pri tem pa odstira številne zgodbe, ki bi sicer utonile v pozabo. S svojo predanostjo dokumentiranju preteklosti ohranjajo dragocene spomine za prihodnje generacije. Prireditev ob okrogli izdaji revije so popestrili še s krajšim kulturnim programom. Poezijo je prebirala Marjetka Rojec.


V. L.

Foto: KUD Kosec

 

V. L.

Foto: V. L.

Oglejte si tudi