Logo MojaObčina.si
JUTRI
30°C
20°C
SRE.
28°C
18°C
Oceni objavo

Gasilski tabor v Kortah

Celo leto smo se pridno učili, vadili in hodili na tekmovanja, zato je poletje odlična priložnost, da si odpočijemo. Za nagrado smo se odpravili na gasilski tabor v Korte, kjer pa nikakor nismo lenarili. Gasilci izkoristimo vsako priložnost za učenje, odkrivanje novega in druženje.
V četrtek 4.7. smo se ob 16.30 zbrali pred gasilskim domom. Spakirali smo vso prtljago in potrebščine, ki jih potrebujemo za tabor v 2 kombija in avto ter odrinili na pot. Še predno smo prispeli nas je popadla lakota zato smo, kot se za odličen tabor spodobi, tabor začeli s sladoledom. Pred gasilskim domom v Kortah, so nas pričakali domači gasilci in nam razkazali prostore, kjer bomo bivali naslednje 4 dni.
Najprej smo razpakirali vso prtljago, napihnili in sestavili postelje, medtem pa smo že imeli večerjo, odlične tople kruhke izpod spretnih rok naših menotric.
Večer smo izkoristili za izdelavo obeskov z imeni, da smo označili nove nahrbtnike z znakom društva, ki smo jih dobili. Perlice, vrvice in obeski so nam vzeli čas do spanja.
Prva noč izven domače postelje je vedno krajša, zato smo prvi dan začeli kar malo čez 7 uro zjutraj. Ker telo in duha najlažje povežemo preko rekreacije, smo dan začeli z jutranjo telovadbo. Zatem smo si pripravili zajtrk, vse za kosilo na plaži in kopalke ter brisačo.
Ob 11h nas je v Sečoveljskih solinah pričakala vodička, ki nam je na kratko opisala zgodovina solin, kako se danes pridelava soli in življenje solinarjev razlikuje od načinov pred 100, 200 leti in kako predvidevajo, da je bilo v začetku nastanka solin, predvidoma v rimskih časih, zagotovo pa so obstajale že v začetku 9. stoletja. Soline so dom ali vmesna postaja preko 300 vrstam ptic, posebnim solinskim rakcem in mnogo drugim živalim. Zanimive pa so tudi solinske rastline, ki jim pravijo slanuše. Vse kar smo videli in slišali je bilo zelo zanimivo, še posebej zato, ker smo na taboru opravljali veščino naravoslovec gozdar.

Po obisku solin je bil čas za kosilo. Kje lahko dobimo boljši razgled na morje in mizo kot je to na plaži. Ko smo pojedli, smo obiskali bližnji vrt kaktusov. Lastnica nam je opisala vrt, koliko kaktusov ima, kako skrbi za kaktuse in jih seje. Najstarejši kaktus v zbirki ima 63 let in je zasajen v vrtu že dolgih 60 let. Na koncu ogleda smo si vsi lahko izbrali kaktus za katerega bomo sedaj skrbeli. Nato smo do večera preživeli na plaži in v morju.
Po vrnitvi v gasilski dom smo si začeli pripravlajti večerjo. Čas, ko se je kuhala večerja, smo izkoristili za slikanje. Z akrilnimi barvami smo na platno risali gasilca, ki gasi ogenj. Z različnimi tehnikami mešanja barv in prelivanja ter različnimi čopiči so nam uspeli izvirni izdelki. Po večerji smo se igrali družabne igrice.
Tretji dan tabora nas je po obilnem zajtrku čakal orientacijski pohod po Kortah. Sonce in visoke temperature so nas motivirale, da smo posikali Frato - korita, ki so bila namenjena za pranje perial za celo vas. V prijetni senčki ob vodi smo začeli z nabiranjem rastlin za herbarij. Pri vsaki rastlini, ki smo jo nabrali smo povedali nekaj njenih značilnosti. Po vrnitvi v gasilski dom s šopkom lokalnih rastlin smo izdelali herbarij. Ker nam slovenska imena niso bila dovolj, smo se naučili še latinskih. Pred kosilom smo spet slikali na platna, tokrat v duhu pohoda, polje sivk.
Po kosilu je bil čas, da se odpravimo na plažo. Po malici je sledil ključni del tabora - krst novincev in motorjev, ki so prvič na taboru. Po zaprisegi smo jih dodobra pošpricali in oprali vonj zelencev.
Zadnji večer smo preživeli ob ognju. Naučili smo se kako preventivno poskrbimo za odprt ogenj in kako je pomembno, da ga čisto pogasimo. Večerjo smo si tokrat spekli nad ognjem - hrenovke, testo na palčki in penice za sladico.
Zadnje jutro smo si privoščili malo daljši spanec. Po zajtrku nas smo morali vse spakirati in pospraviti. Pred odhodom domov smo ustavili še na plaži v Žusterni. Ker nas je tokrat dohitela sluz, smo čas preživeli z družabnimi igrami.
Mogoče kratek tabor, ampak ogromno dogajanja. Raziskovali smo slovensko obalo in zaledje, spoznavali naravo, ustvarjali in kar je najpomembnejše, se družili. Drobni trenutki, ki v gasilstvu veliko pomenijo. Upamo samo, da se bomo več družili na taborih, kot pa na intervencijah.

PGD Log, Marina


Oglejte si tudi