Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ljubljana
JUTRI
17°C
7°C
PET.
17°C
7°C
Oceni objavo

Prehranska priporočila za bolnike z rakom prebavil

Prehrana pri bolnikih z rakom prebavil igra ključno vlogo pri ohranjanju splošnega zdravja, podpiranju zdravljenja in izboljšanju kakovosti življenja. Rak prebavil (vključno z rakom želodca, požiralnika, trebušne slinavke, jeter, debelega črevesa in danke) lahko povzroči številne prehranske težave, kot so izguba apetita, težave s požiranjem, slabost, bruhanje, slaba absorpcija hranil in nenamerna izguba telesne mase.

Zadosten vnos energije in hranil

Bolniki pogosto izgubljajo težo zaradi zmanjšanega vnosa hrane ali težav s prebavo. Zato je pomembno, da uživajo kalorično bogata in hranilno uravnotežena živila. Priporočljivo je uživanje majhnih, pogostih obrokov namesto treh večjih.

  • Kalorično bogata živila z zdravimi maščobami:  olja (olivno, laneno, avokadovo olje za dodajanje v juhe, pireje, smutije), avokado (dodatek k solatam, namazom, smutijem), maslo v majhnih količinah dodano jedem za več kalorij, oreščkova masla (arašidovo, mandljevo, lešnikovo maslo).
  • Ogljikovi hidrati za energijo: kuhan krompir, sladki krompir, pireji, riž, polenta, ovsena kaša, polnozrnati kruh in testenine (če jih bolnik dobro prenaša), banane, jabolčna čežana, pečena jabolka.


Ustrezen vnos beljakovin

Beljakovine so ključne za ohranjanje mišične mase, celjenje tkiv in delovanje imunskega sistema. Dobri viri so pusto meso, ribe, jajca, mlečni izdelki, stročnice in oreščki.

Lahko prebavljiva hrana

Hrana naj bo mehka in enostavna za prebavo, še posebej pri težavah s požiranjem ali prebavili. Npr. juhe in kremne juhe (zelenjavne, piščančja z dodatkom smetane ali masla), smutiji (mleko, jogurt, sadje, med, oreščkova masla), pireji in mehke jedi (pire krompir, kuhane buče, mehko kuhana zelenjava), jajčni ali mlečni pudingi, skuta z medom ali sadjem. Treba se je izogibati mastnim, ocvrtim in začinjenim jedem, ki lahko dražijo prebavila.

Ustrezna hidracija

Pomembno je zadostno pitje tekočin, da se prepreči dehidracija in olajša prebava. Voda, nesladkani čaji in juhe so dobre izbire.

Prilagoditev prehrane glede na zdravljenje

Kemoterapija in obsevanje lahko povzročita slabost, vnetje sluznic, spremembe okusa in drisko. V takih primerih se priporoča uživanje hladnih ali mlačnih jedi, izogibanje močno dišečim živilom ter uživanje blagih in hranilno bogatih obrokov.

Podpora s prehranskimi dopolnili

Če bolnik ne more zaužiti dovolj hrane, so lahko koristni medicinsko predpisani prehranski dodatki ali enteralna prehrana (preko sonde).

Prehranska podpora in svetovanje

Individualiziran pristop dietetika ali nutricionista je ključen za prilagajanje prehrane glede na specifične potrebe in fazo bolezni.

 

Pomembno: Niste sami! Na voljo so številne organizacije in strokovnjaki, ki vam lahko pomagamo na tej poti.

Kakšni so praktični pristopi med in po zdravljenju glede prehrane pri raku prebavil bo predstavila dr. Irena Hren, univ. dipl. inženir živilske tehnologije z več kot 20 letnimi izkušnjami s področja klinične dietetike.

Na predavanju v sklopu BREZPLAČNEGA 2. izobraževalno-družabnega dogodka ONKRAJ OBZORJA – Jadranje skozi izzive življenja z rakom boste izvedeli več o: (a) razlikah med podhranjenostjo, kaheksijo in sarkopenijo in kako ukrepati, (b) razlogih, zakaj se prehranske potrebe oseb z rakom razlikujejo od potreb zdravih posameznikov, (c) vlogi prebavne ceni in njenemu vplivu na prehransko stanje, (d) prehranskih pristopih za obvladovanje simptomov in zapletov med zdravljenjem, (e) kdaj in kako uvesti prehranska dopolnila, (f) kako prilagoditi prehrano pri napredovali bolezni ter (g) pomenu uravnotežene prehrane po zaključku zdravljenja za dolgoročno dobro počutje in kakovost življenja.

Vsi bolniki z rakom prebavil, svojci, zdravstveni delavci ste prijazno vabljeni na dogodek v Portorož, v soboto, 12. 4. 2025 s pričetkom ob 9.00  uri. Dogodek je za udeležence BREZPLAČEN, potrebne pa so prijave. Več o samem dogodku, vključno s programom in prijavo si poglejte na spletni strani združenja TUKAJ . Ne čakajte dolgo, na voljo je le 40 mest.

Člani združenja EuropaColon Slovenije se lahko prijavite tudi na BREZPLAČNO individualno svetovanje.


Dogodek organizira združenje EuropaColon Slovenija, združenje za bolnike z raki prebavil z namenom udeležence opolnomočiti, izobraziti in opogumiti, da se boste počutili bolje opremljeni za pot, ki je pred vami, ter vam pomagati vzpostaviti pomembne stike z drugimi, ki razumejo vaše izkušnje v sproščenem in varnem okolju. Verjamemo, da lahko SKUPAJ - zdravstveni timi s strokovnjaki, bolniki, svojci, prijatelji in združenje deluje kot močna ekipa, ki lahko igra pomembno vlogo na poti z rakom.

SKUPAJ SMO V TEM!

Oglejte si tudi