Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Kako povedati otroku, če ste zboleli za rakom?

Biti starš je zahtevno. Če imate raka, je lahko še večji izziv. Z otroki in najstniki se je težko pogovarjati o raku. Običajno je najboljši pristop, ki ga starši, ki so zboleli za rakom, uberejo, da so odkriti in vključijo svoje otroke v dogajanje.

Otroci razumejo veliko več, kot jim pripisujemo, in najbolj se bojijo neznanega. To je spoznala tudi Elizabeta, mamica dveh deklic. Potem ko je hčerkama povedala, da je zbolela za rakom, jima je tudi obljubila, da nikoli ne bosta v negotovosti glede tega, kaj se bo dogajalo in da ne bosta zadnji, ki bosta izvedeli.

Trenutki po diagnozi raka so napolnjeni z vrtincem čustev: strahom, obupom, tesnobo. Poleg skrbi za lastno usodo za starše, še posebej tiste z majhnimi otroki, hitro postane najbolj pereča skrb prihodnost njihovih otrok.

Dokazano je, da lahko rahločuten in odkrit pogovor o diagnozi otroke pomiri v času negotovosti in sprememb.

Toda kako otrokom ali najstnikom na primeren način povedati, da sta mami ali oči zbolela za rakom?  

Najbolje je, če otroci za diagnozo raka izvedo od svojih staršev, skrbnika ali zaupanja vrednega družinskega prijatelja, zlasti če ima raka starš, sorodnik ali bližnji prijatelj. Če o raku v družini poveste prijateljem in sorodnikom, otrokom pa ne, obstaja možnost, da bodo otroci za raka izvedeli od nekoga drugega ali slišali pogovor.  

 

Nekaj koristnih nasvetov, kako otroku razložiti diagnozo raka:

  • Ustvarite prijetno okolje za pogovor. Izberite miren, varen prostor in čas, da otrokom predstavite svojo diagnozo.  
  • Najprej z vprašanji preverite, kaj vaši otroci vedo o raku in ali imajo kakšne napačne predstave.
  • Bodite potrpežljivi, saj bo včasih potrebno, da stvari večkrat ponovite in ponudite priložnosti za postavljanje vprašanj.
  • Ponudite jim osnovne informacije in jim na njihovo željo zagotovite več podrobnosti.
  • Pri mlajših otrocih, starih od 3 do 7 let, se izogibajte obsežnim in nepotrebnim podrobnostim.
  • Prilagodite jezik, ki ga uporabljate glede na starost otroka, s katerim se pogovarjate.
  • Zapišite, kaj želite povedati, preden pride do pogovora in prej vadite. Tako boste morda lažje govorili z mirnim in pomirjujočim glasom, ko pride čas.
  • Vzemite si čas za odgovor na otrokovo vprašanje. Nič ni narobe, če rečete: "To je odlično vprašanje, razmisliti moram, kako naj odgovorim nanj".
  • Pomislite tudi na to, koga bi morda želeli ob sebi. Ali želite, da je vaš partner tam ali katera druga odrasla oseba? V primeru, da imate več otrok, ali želite govoriti s svojimi otroki posamično?
  • Pojasnite, da bolezen rak ni njihova krivda. Da do tega včasih žal pride in da nihče ni kriv, da imate raka. Da tudi znanstveniki ne vedo natančno, zakaj nekateri ljudje zbolijo za rakom.
  • Ne izogibajte se uporabi besede rak, čeprav je ta beseda morda strašljiva. Čeprav je rak velika in strašljiva beseda, je strah pred neznanim ali občutek, da se nekaj skriva, za otroke veliko bolj strašljiv in zmeden.
  • Najstniki se lažje zavedajo resnosti raka in ga morda povezujejo z najhujšimi primeri, ki so jih slišali, zato je pomembno, da poudarite, da so številne vrste raka popolnoma ozdravljive in da bolniki pogosto popolnoma okrevajo.
  • Otrokom zagotovite, da bo zanje vedno poskrbljeno, tudi če vi sami ne boste mogli tega storiti.
  • Otroke sprašujte in jim prisluhnite, da boste vedeli, kako se v resnici počutijo.
  • Delite svoje občutke, da otrokom pokažete, da je v redu, če občutite močna čustva glede situacije.
  • Nadaljujte z vsakodnevnimi opravili / dnevnimi rutinami, kolikor je le mogoče. Pogovorite se tudi o dejavnostih svojih otrok in jim dajte vedeti, da je še vedno v redu, če se zabavajo.
  • Najpomembneje biti iskren in neposreden, saj lahko škodi, če poskušate otroke zaščititi in jim prihraniti resnico.


Ni enoznačnega pristopa, ki bi ustrezal vsem. Vsaka družina, vsak starš se bo o diagnozi rak z otroki pogovoril drugače. Kaj boste razkrili, bo odvisno od starosti vašega otroka, njegove zrelosti, lastnih izkušenj ali izpostavljenosti bolezni v družini. Sami najbolje poznate svoje otroke in lahko presodite, kako so sposobni razumeti stvari. Včasih bo morda potrebnih nekaj poskusov, preden boste našli pristop, ki bo ustrezal vaši družini. Ne obupajte.

---

Več o tem, kako bolezen rak pri starših vpliva na otroke in kako jih lahko kar najbolje pripravite spremembe, ki jih s seboj prinese na življenje z rakom, si lahko preberete na spletnih straneh združenja EuropaColon Slovenija TUKA 

SKUPAJ SMO V TEM!

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi