Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
19°C
JUTRI
32°C
20°C
Oceni objavo

Kako lajšati neželene učinke sistemskega zdravljenja raka

Zdravljenje neželenih učinkov je pomemben del zdravljenja raka in izboljšanja kakovosti življenja bolnika. Če veste, katere neželene učinke lahko pričakujete med zdravljenjem in po njem, se boste nanje lažje pripravili. 

Zdravljenje raka z zdravili se imenuje tudi sistemsko zdravljenje. Med sistemsko zdravljenje se uvršča zdravljenje s citostatiki (s kemoterapijo), hormonskimi zdravili in tarčnimi zdravili.

Pri sistemskem zdravljenju zdravila ne vplivajo samo na rakave celice, ampak tudi na zdrave celice v telesu, zaradi česar lahko med zdravljenjem nastanejo neželeni učinki.  Vse težave, ki prizadenejo zdravo tkivo in organe ter nastanejo kot posledica zdravljenja raka, imenujemo neželeni učinek zdravljenja raka.

Neželeni učinki se lahko razlikujejo od osebe do osebe in od zdravljenja do zdravljenja, tako da se lahko pri dveh osebah, ki prejemata isto zdravljenje, pojavijo zelo različni neželeni učinki. Pri nekaterih se neželeni učinki pojavijo med zdravljenjem in se sčasoma izboljšajo, kar je najpogostejši scenarij. Pri nekaterih ljudeh pa se pojavijo hudi neželeni učinki, ki trajajo mesece ali celo leta po končanem zdravljenju.

POMEMBNO: Če imate kakršne koli neželene učinke zdravljenja raka, je pomembno, da se o njih pogovorite s svojim zdravnikom.  

Kemoterapija je glavni način zdravljenja številnih vrst raka, vključno z rakom debelega črevesa in danke. Čeprav so kemoterapevtiki močno izboljšali preživetje bolnikov z rakom, so z njihovo uporabo povezani številni neželeni učinki. Neželeni učinki kemoterapije, kot so slabost, bruhanje, napihnjenost, razjede, zaprtje in zlasti driska, so glavne ovire, ki pri številnih bolnikih z rakom povzročajo zamude, zmanjšanje odmerka in prekinitev zdravljenja.

Med najpogostejšimi neželenimi učinki ciljnega oz. tarčnega zdravljenja so težave s kožo, kot so izpuščaj, suha koža ali srbenje. Izpuščaj je pogosto blag in je pogosto najhujši v prvih nekaj tednih zdravljenja. Drugi pogosti neželeni učinki so utrujenost in gripi podobna reakcija z vročino, mrzlico in drisko.

Neželeni učinki hormonskega zdravljenja so drugačni kot ob zdravljenju s citostatičnimi ali tarčnimi zdravili. Nekateri so splošni, nekateri pa vezani na določena hormonska zdravila. Splošni neželeni učinki so vročinski oblivi, potenje in zmanjšana spolna sla. Pri predmenopavznih ženskah, ki zaradi hormonskega zdravljenja začasno ali dokončno izgubijo menstruacijo, se kot znak prezgodnje mene pogosto pojavijo še razdražljivost, depresija, motnje koncentracije, povečanje telesne teže ter suha nožnica in bolečine med spolnim odnosom.

Med druge neželene učinki zdravljenja raka vključujemo naslednje: krvavitve in podplutbe, izguba kostne gostote, edem (oteklina), okvare srca, limfedem (blokada limfnega sistema), težave s plodnostjo, težave s spominom ali koncentracijo, težave z živci, težave, povezane s spolnostjo, motnje spanja in nespečnost, težave s sečili.

 

Neželeni učinki raka so pomembna tema, o kateri se morajo bolniki med zdravljenjem ali v obdobju preživetja po končanem zdravljenju pogovarjati s svojimi zdravniki,

---

Združenje EuropaColon Slovenija za vse onkološke bolnike, njihove svojce, zdravstvene delavce in druge zainteresirane organizira brezplačno spletno predavanje  Napotki za premagovanje neželenih učinkov sistemskega zdravljenja raka. Na predavanju bo Marika Horvat, višja medicinska sestra, vrsto let zaposlena na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kjer opravlja oskrbo bolnikov s sistemsko terapijo predstavila, kakšne so temeljne lastnosti citostatikov, več o negi kože v času zdravljenja, sluzničnih iritacijah, ter pomenu in vlogi zdravstvene nege pred in med zdravljenjem.

Predavanje bo v ponedeljek, 17. 6. 2024 ob 18. uri preko Zoom-a. Prijavite se lahko TUKAJ

www.europacolon.si

Oglejte si tudi