Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
19°C
JUTRI
32°C
20°C
Oceni objavo

Začeli smo rekonstrukcijo Čufarjeve ulice med Resljevo cesto in Kotnikovo ulico

Po lanski prenovi odseka Čufarjeve ulice med Miklošičevo in Resljevo cesto smo ta teden začeli prenavljati še odsek med Resljevo cesto in Kotnikovo ulico.

S celovito rekonstrukcijo ulice bomo izboljšali dostopnost in prometno varnost predvsem za otroke bližnjega vrtca in šole, saj bomo tudi tukaj omejili dostop avtomobilom in uredili območje za pešce z urbano opremo, vodnimi elementi in zasaditvijo dodatnega zelenja, pri čemer bomo obstoječa drevesa ohranili. Izvajalcem priporočamo, da dinamiko del prilagodijo vremenskim razmeram in v vročih dneh delavcem zagotovijo dovolj pitne vode in počitek.
Načrtovana prenova navedenega odseka Čufarjeve ulice predstavlja nadaljevanje rekonstrukcije te ulice, po videzu podobno, kakor je urejena na odseku od Miklošičeve do Resljeve ceste. Vključuje nadgradnjo območja za pešce kot promenado, ki bo s prenovo infrastrukture izboljšala tako kakovost bivanja na območju kot varnost v prometu. Obenem bomo s prenovo prispevali k blaženju posledic podnebnih sprememb, saj bomo zasadili dodatno zelenje, namestili pitnik in pršilnik za osvežitev ob vročih poletnih dneh.


Več prostora za posedanje in igro

V okviru prenove bomo izvedli celovito rekonstrukcijo Čufarjeve ulice od križišča z Resljevo cesto do križišča s Kotnikovo ulico, uredili površine za pešce in kolesarje ter mirujoči promet, območje prekrili z znamenitim črno-belim tlakom, namestili ustrezno prometno signalizacijo in novo javno razsvetljavo ter izvedli nekaj dodatnih ukrepov in prilagoditev. Sočasno z rekonstrukcijo bomo v območju posega uredili tudi križišča, križanja in priključke, kjer bomo izvedli ukrepe za umirjanje prometa in izboljšanja dostopnosti tudi za osebe z oviranostmi. Postavili bomo več stojal za priklenitev koles in uredili območje za odlaganje odpadkov.
Osrednji pas z urbano opremo in zasaditvijo bo namenjen uporabnikom prostora za posedanje in oddih, stranska pasova pa za prehajanje, pešce, kolesarje, intervencijo in dostavo oz. nadzorovan dostop z vozili z dovolilnicami prek potopnih stebričkov. Pred Vrtcem Ledina bomo uredili območje brez motornega prometa in ga opremili z igrivimi elementi urbane opreme: betonskimi terasami, večfunkcionalno betonsko površino za risanje s kredami in izvedbo prireditev ter razstav, lesene terase in stole, vodni element idr.


Obstoječa drevesa bomo začasno presadili

Ta teden smo označili območje obdelave, v ponedeljek, 15. julija 2024, pa bomo predvidoma začeli presajati obstoječa drevesa. Po temeljitem posvetu tako z arboristi kot s projektantom in drugimi strokovnimi službami o možnih rešitvah za ohranitev drevoreda smo poiskali najustreznejšo.
Najprej bomo sedem dreves z območja Čufarjeve ulice pri vrtcu presadili v korita in jih začasno namestili v okolico Osnovne šole Toneta Čufarja. Ko bo prvi odsek prenovljen, bomo v te nove sadilne jame presadili drevesa, ki trenutno rastejo v nadaljevanju proti Kotnikovi ulici, da bo vpliv na drevesa, ki jih presajamo čim manjši. Ko bo prenovljen še drugi del Čufarjeve ulice, bomo vanj zasadili drevesa iz korit. Izboljšali bomo rastne razmere drevja, na območje bomo zasadili tudi več novih dreves in raznovrstno zelenje v gredice, pod zelenice pa namestili tudi zalivalni sistem.


Dela bodo potekala dobro leto

Dela bodo potekala predvidoma do septembra 2025, na območju bo dostop omejen, morebitne zapore cest in javnih površin pa se bodo prilagajale izvedbi del.
Načrt ureditve je izdelalo podjetje KRAJINARIS prostorsko načrtovanje, d.o.o., izvajalec del je družba KPL d.o.o. Vrednost projekta je nekaj manj kot 1,7 milijona evrov brez DDV (od tega delež MOL znaša okoli 570.000 evrov brez DDV), soinvestitorja sta JP VOKA SNAGA in JP ENERGETIKA LJUBLJANA.

Vir: ljubljana.si

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi