Logo MojaObčina.si
DANES
°C
°C
JUTRI
°C
°C
Oceni objavo

Pripravljeni na nov začetek: Kako uspešno zakorakati v novo šolsko leto?

Poletje se počasi poslavlja, in s tem se počasi končujejo tudi številne počitniške dejavnosti, ki jih bodo številni šolarji kmalu zamenjali za šolske obveznosti in vsakodnevne rutine. Šolski zvonec že komaj čaka, da pozdravi nasmejane obraze, ki bodo septembra ponovno (ali prvič) prestopili šolski prag. Z vsakim dnem se bliža čas novih začetkov, ko bodo šolski hodniki znova oživeli s smehom, radovednostjo in prijateljskimi pozdravi. Ne glede na to, ali se učenci veselijo ponovnega snidenja s sošolci ali pa nekoliko negotovo pričakujejo nove izzive, je eno gotovo: šolsko leto prinaša nove priložnosti za rast, učenje in nepozabna doživetja.

Pravočasna priprava na novo šolsko leto je ključna za uspešen začetek, zato si lahko v nadaljevanju preberete nekaj koristnih nasvetov, ki bodo pomagali vam in vašim šolarjem, da bodo začeli novo šolsko leto z večjo samozavestjo, motivacijo in pripravljenostjo na nove izzive.


1. Nakup šolskih potrebščin

Šolske potrebščine kupujte skupaj z otrokom (vir: pixabay.com - vimbroisi)

Ko se odpravite v nakupe za šolske potrebščine, vzemite otroka s seboj in mu prepustite, da sam izbere tiste šolske potrebščine, ki so mu všeč. Tako boste zagotovili, da bo otrok ta pripomoček z veseljem tudi uporabljal in zanj skrbel tekom šolskega leta. Seveda pa pristopite k izbiri razumno in otroku ne kupite vsega, kar si zamisli – sploh če potrebščin še ne potrebuje. Tekom nakupovanja otroci spoznavajo šolske potrebščine in z vašo pomočjo bodo lažje razumeli, kaj vse potrebujejo, da bodo v šoli uspešni.


2. Organizacija in načrtovanje

Načrtovanje je pomemben del učnega procesa in lahko ključno vpliva na otrokovo produktivnost ter občutek nadzora nad šolskimi obveznostmi. Jasna rutina o kateri se z otrokom dogovorite pred začetkom šolskega leta lahko otroku pomaga pri prilagajanju na šolsko okolje.

Z otrokom izdelajte tudi osebni urnik, kjer uravnoteženo razporedite interesne dejavnosti, čas za učenje, in kar je najpomembneje, prosti čas za sprostitev in igro. Tako bo otrok lažje ohranjal ravnovesje med obveznostmi in zabavo. Z otrokom uredite tudi šolski koledar, kamor naj redno vpisuje pomembne datume, kot so pisna in ustna preverjanja znanja, roki za oddajo nalog ali domačih branj in ostale pomembne datume. 

En teden ali dva pred začetkom šole otroku določite čas za vstajanje in zajtrk, v kolikor je to potrebno, saj bo to nato olajšalo jutra ob začetku šolskega leta.


3. Priprava učnega kotička

Dobro organiziran delovni prostor je ključen za učinkovito učenje. Otroku zagotovite miren in zračen prostor za učenje, kjer bo imel dovolj prostora za pisanje in delo z učnimi materiali. Prav tako odstranite moteče dejavnike, kot so igrače ali elektronske naprave, ki lahko otroka hitro odvrnejo od šolskega dela.

Dobro organiziran delovni prostor je ključen za učinkovito učenje (vir: pixabay.com - Mihail_fotodeti)

V učnem kotičku uredite tudi prostor, kamor lahko otrok umakne vse zvezke, knjige in ostale šolske potrebščine, ki jih pri trenutnem delu ne potrebuje. Za boljšo preglednost lahko na steno obesite tablo za obvestila, kamor dodate urnik, šolski koledar in druga pomembna sporočila vezana na šolo.

Organiziran in urejen kotiček za učenje bo otroku pomagal pri koncentraciji in produktivnosti med učenjem.


4. Postavitev ciljev

Z otrokom se pogovorite o uspehih lanskega šolskega leta in o pričakovanjih za novo, saj je učenje pogosto lažje, če ima otrok zastavljene cilje. Namesto, da bi vi otroku razlagali svoja pričakovanja, otroka spodbujajte, da bo del pogovora, naj poda svoje mnenje, pričakovanja ali strahove, ki jih ima. S tem otroku date priložnost, da se izrazi in izpove kaj si želi doseči in kaj ga skrbi.

Pogovorite se lahko o jutranji/večerni rutini, šolskih ciljih, vedenju v šoli, izvajanju šolskih obveznosti ter obšolskih dejavnosti. Pri tem lahko otroka povprašate tudi o tem kaj si želi početi v prostem času.

Otrok naj svoje cilje zapiše, tekom šolskega leta pa lahko doda nove ali pa dolgoročnejše cilje razčleni na več kratkoročnih. Za lažjo motivacijo in osredotočenost na cilje lahko seznam ciljev obesite na vidno mesto v učnem kotičku.


5. Ohranjanje pozitivnega pristopa

Otroka spodbujajte k pozitivnemu razmišljanju o novem šolskem letu in ne vzbujajte mu dvoma o njegovem uspehu. Pogovor o prihajajočem šolskem letu naj bo pozitiven, poudarite priložnosti, ki jih prinaša nova šolska izkušnja – sklepanje novih prijateljstev, raziskovanje zanimivih in navdihujočih predmetov ter pridobivanje novih veščin. Pomagajte mu videti izzive, ki jih prinaša novo šolsko leto kot priložnost za osebno rast in spodbujajte radovednost, ki bo širila njegova obzorja. S pozitivnim pristopom bo otrok lažje premagoval morebitne težave in ohranjal motivacijo skozi celotno šolsko leto.

Otroci pogosto posnamejo vedenja staršev, zato jim bodite vzor. Le sami pokažete pozitiven odnos do dela, organizacije in učenja, bo otrok to lažje sprejel kot normo.


6. Tudi komunikacija je pomembna

S svojim otrokom ohranite odprto komunikacijo skozi celotno šolsko leto, saj boste tako pri otroku vzbudili občutek, da vam lahko zaupa in se bo, v primeru težav, obrnil na vas za pomoč. Redno se pogovarjajte o dogajanju v šoli, izzivih, skrbeh, uspehih, kaj so počeli/videli na pohodu/izletu,…

Udeležujte se tudi govorilnih ur in se z razrednikom pogovorite glede vašega otroka – kje so morebitni izzivi, kaj mu gre dobro ipd. Redno tudi spremljajte njegove ocene ter napredek. Sodelovanje z učitelji vam omogoča boljše razumevanje potreb ter izzivov vašega otroka in mu tako lahko še dodatno pomagate do uspešnega zaključka šolskega leta.

Prav tako se z otrokom pogovorite glede komunikacije z učitelji. Naj ga ne bo strah vprašati učitelja za nasvet ali dodatno razlago v primeru, da česa ne razume.


7. Spodbujajte radovednost in veselje do učenja

Spodbujajte radovednost in veselje do učenja pri otroku (vir: pixabay.com - Mojpe)

Otroku na zanimiv način pokažite, da je učenje lahko zanimivo in zabavno. Spodbujajte ga, naj postavlja vprašanja in raziskuje teme, ki ga zanimajo. Za pomoč lahko uporabljate številne interaktivne igrače primerne starosti otroka ali obiščete številne tematske poti oziroma druga doživetja, ki bodo pri otroku vzbudila zanimanje za dodatno znanje. Radovednost vodi k boljšemu razumevanju snovi ter večji angažiranosti pri učenju.

Nekateri otroci se lažje učijo z bolj vizualnimi elementi, nekaterim pa zadostuje le suhoparno besedilo. Preverite na kakšen način se vaš otrok najlažje uči in mu pomagajte, da znanje osvaja na način, kakor mu je najlažje.


8. Poskrbite za dobro počutje otroka

Zdrav življenjski slog, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnost in dovolj spanja, je ključnega pomena za optimalno koncentracijo in energijo, ki jo otrok potrebuje za učenje. Spodbujajte ga, da začne dan s hranljivim zajtrkom, saj bo tako lažje ohranjal pozornost in zbranost med poukom. Redna vadba ne krepi le telesa, ampak tudi um, saj gibanje izboljšuje razpoloženje in zmanjšuje stres. Poskrbite, da bo imel otrok ustaljeno spalno rutino, saj je kvaliteten spanec nujen za obnovo telesnih in miselnih moči, kar mu bo omogočilo, da vsak dan začne z novim elanom.


9. Pohvala in podpora

Priznavajte otrokove uspehe, tudi majhne, in mu nudite podporo ob izzivih. Redno priznavanje njegovih dosežkov, ne glede na to, kako majhni se zdijo, otroku pomaga graditi samozavest in občutek lastne vrednosti. Pozitivna povratna informacija, ki jo spremlja pohvala za vložen trud, mu daje vedeti, da cenite njegov napredek, kar spodbuja njegovo željo po nadaljnjem učenju. Ko se sooči z izzivi, mu ponudite podporo in ga spodbujajte, da vztraja, saj sta prav vztrajnost in pozitiven odnos do napak ključna za dolgoročen uspeh in notranjo motivacijo.

Otrok naj domače naloge in druge obveznosti opravlja redno. Za uspehe pa ga pohvalite (vir: unsplash.com - Annie Spratt)

10. Vključujte se v šolske in obšolske dejavnosti vašega otroka

Če imate možnost, se udeležujte šolskih dogodkov, sestankov in drugih dejavnosti, ki jih organizira šola. S tem pokažete otroku, da ste aktivno vključeni v njegovo šolsko življenje in da vam je pomembno, kako napreduje. Takšna prisotnost in sodelovanje otroku sporoča, da ima v vas zanesljivo oporo, kar krepi njegovo samozavest in občutek varnosti. Poleg tega boste bolje razumeli izzive in uspehe, s katerimi se sooča, kar vam bo omogočilo, da ga še bolj učinkovito podpirate pri njegovem razvoju in učenju.

 

Za uspešen začetek novega šolskega leta je ključna dobra priprava, pozitivna naravnanost in podpora staršev. Z ustrezno organizacijo, jasno zastavljenimi cilji in spodbujanjem radovednosti lahko otrokom pomagamo, da novo šolsko leto začnejo samozavestno in motivirano. Naj bo vsak nov izziv priložnost za rast, učenje in nepozabne izkušnje, ki bodo otrokom pomagale pri razvijanju njihovih potencialov in doseganju šolskih uspehov.

Oglejte si tudi